Va fi înscrisă o nouă sfântă în calendar: Xenia din Sankt Petersburg

Sfânta Xenia de Sant Petersburg va fi înscrisă în calendarul Bisericii Ortodoxe Române prin hotărârea Sfântului Sinod reunit marți în ședință de lucru la Palatul Patriarhiei. Va fi serbată anual în data de 24 ianuarie.

Viața, Troparul, Condacul, Acatistul și Paraclisul Sfintei Xenia au fost supuse spre aprobare în ședința Sinodului Mitropoliei Munteniei și Dobrogei, urmând să fie trimise pentru o decizie finală Sfântului Sinod.

Portret de sfântă: Xenia din Sankt Petersburg

Sfânta Xenia a trăit în secolul al 18-lea, în Rusia imperială. Cel mai probabil anul nașterii este 1730.

S-a căsătorit cu ofițerul Andrei Teodorovici, însă după patru ani de mariaj, soțul ei a trecut la cele veșnice în urma unei petreceri.

Evenimentul nefericit i-a marcat profund viața, iar din acel moment s-a dedicat în totalitate trăirii duhovnicești.

De la înmormântare, Sfânta Xenia s-a prezentat cu numele soțului spunând tuturor că nu a murit Andrei Teodorovici, ci Xenia Grigorievna.

Andrei Teodorovici este aici, în fața voastră, el trăiește și va trăi mult de acum înainte, va trăi veșnic, spunea Sfânta Xenia.

La cimitir, sfânta le-a cerut celor prezenți să se roage pentru „odihna veșnică a roabei lui Dumnezeu Xenia”, menționând că „bietul Andrei Teodorovici a rămas orfan, a rămas singur pe lume”.

Sfânta Xenia

  • Este ocrotitoarea orașului Sankt Petersburg;
  • A rămas văduvă la vârsta de 26 ani;
  • Face parte din categoria sfinților nebuni pentru Hristos;
  • Este sărbătorită în 24 ianuarie;
  • A pribegit 45 de ani, ducând o viață austeră în rugăciune continuă;

După moartea soțului, a împărțit toată averea săracilor și Bisericii, iar rudele au calificat gestul ca un act de nebunie și au raportat-o autorităților competente. În urma examinării, sfânta a fost declarată sănătoasă din punct de vedere mintal și a fost lăsată în pace.

Își petrecea zilele pe străzile din Sankt Petersburg, în deplină smerenie și sărăcie, iar în timpul nopții se ruga neîncetat pe un câmp din apropiere. Pentru viața austeră și comportamentul ei, sfânta a fost considerată nebună fiind, de multe ori, supusă umilințelor publice.

După o perioadă, Sfânta Xenia a părăsit orașul, iar timp de opt ani a mers în pelerinaj la părinții duhovnicești ai Rusiei, în pustiu, cărora le-a cerut sfaturi pentru mântuire.

S-a întors în Sankt Petersburg, iar după o perioadă oamenii au simțit prezența sfintei ca o binecuvântare pentru oraș. Sfânta Xenia s-a bucurat de darul vederii înainte, profețind moartea împărătesei Elizabeta, în 1761.

A trecut la cele veșnice la vârsta de 71 ani, fiind înmormântată în cimitirul din Smolensk. În scurt timp, mormântul ei a devenit un loc de pelerinaj pentru creștinii care veneau să-i ceară ajutorul.

Despre Sfânta Xenia găsim informații în „Buletinul poliției orășenești a Sankt-Petersburgului”, nr. 264 și 272/1847, în care se menționează faptul că „în urmă cu 40 de ani sau, poate, cu câțiva ani mai mult, s-a săvârșit aici, în Petersburg, văduva cântărețului imperial, Andrei Teodorovici, Xenia Grigorievna…”

Alte relatare despre viața sfintei regăsim pe epitaful pietrei funerare din cimitirul Smolensk care ne prezintă în rezumat trăirea ei pământească: „a rămas văduvă la vârsta de 26 de ani, a pribegit 45 de ani, și a trăit 71 de ani; își zicea Andrei Teodorovici”.

Foto credit: Basilica.ro

Sursa: Basilica.ro