2 Aprilie: Ziua internaţională a cărţilor pentru copii

Ziua internațională a cărților pentru copii este celebrată anual în 2 aprilie începând cu anul 1967, informează Agerpres.

A fost aleasă ziua de 2 aprilie, întrucât corespunde cu data de naștere a unuia dintre cei mai îndrăgiți autori de basme, Hans Christian Andersen.

Scriitorul danez, născut în 2 aprilie 1805, la Odense, a încântat generații de copii cu povestiri, precum „Hainele împăratului”, „Fetița cu chibrituri”, „Rățușca cea urâtă”, „Micuța sirenă”.

Prin activitățile organizate în această zi se urmărește promovarea literaturii pentru copii și stimularea dorinței lor de lectură.

Ziua internațională a cărților pentru copii a fost inițiată de International Board on Books for Young People (IBBY). La nivel internațional, în fiecare an, această zi este patronată de o țară membră a IBBY.

Sponsorul din acest an al evenimentului este IBBY Slovenia. Mesajul a fost transmis de scriitorul Peter Svetina, iar posterul a fost realizat de Damijan Stepancic.

„Foamea de cuvinte se manifestă diferit: ca întuneric, uitare, aroganță. Oamenii care suferă de această foame nu își dau seama că sufletele lor tremură de frig și că trec pe lângă ei fără să observe. O parte din lumea lor fuge de ei fără ca ei să-și dea seama. Această foame se potolește cu poezie și povești”, se menționează în mesajul lui Peter Svetina.

Urmare a pandemiei de Covid-19, nu a mai fost posibilă pentru moment organizarea de evenimente, dar reprezentanții IBBY au transmis că lucrează la noi modalități de a aduce alături copiii și cărțile.

Sursă foto: psyhologies.ro

Sursa: Basilica.ro