Academia Română, cel mai înalt for de știință și cultură din ţară, a împlinit 155 de ani

În urmă cu 155 de ani se instituia Societatea Literară Română, iar după un an continua sub numele de Societatea Academică Română.

La rândul ei, Societatea Academică Română devine în 1879 Academia Română, în prezent cel mai înalt for de știință și de cultură din țara noastră.

Evenimentul a fost serbat online, miercuri, 31 martie 2021, prin sesiunea omagială „Nicolae Iorga – 150 de ani de la nașterea marelui om de cultură”.

În deschidere, acad. Ioan Aurel Pop, președintele instituței, a rostit o alocuțiune în care a pus în valoare calitățile de enciclopedist ale profesorului Nicolae Iorga, urmată de prezentările vicepreședinților acad. Victor Spinei și Răzvan Theodorescu.

Scurt istoric

Societatea Literară Română a fost fondată în 1/13 aprilie 1866, anul următor devenind Societatea Academică Română. Noua instituție a fost de la începuturile ei națională, enciclopedică și activă. A fost națională, adică reprezentativă pentru cultura din întreg spațiul românesc. Conform decretului de înființare, cei 21 de membri fondatori erau personalități marcante atât din Moldova și Țara Românească, dar și din teritoriile românești aflate sub stăpânirea imperiilor străine.

În 1879 Societatea Academică Română a fost declarată, printr-o lege specială, institut național, sub numele de Academia Română – „persoană morală și independentă în toate lucrările, de orice natură” -, denumire ce s-a menținut apoi neîntrerupt până astăzi; doar în perioada 1948-1989 ea a primit, pe lângă denumirea de „Academie” și numele statului român, figurând astfel ca Academia Republicii Populare Române (în perioada 1948-1965) și Academia Republicii Socialiste România (în perioada 1965-1989); din 1990 a revenit la denumirea ei firească, tradițională, de Academia Română.

Pe parcursul ei, instituția a înregistrat progrese în fiecare domeniu de cercetare, iar cercetătorii au căutat să păstreze contactele cu cuceririle științifice pe plan mondial, prin participări la reuniuni internaționale, prin corespondență și schimb de publicații, prin legături directe cu specialiști străini, prin organizarea, în țară, a unor reuniuni științifice internaționale.

Mai multe detalii, aici.

Foto credit: arhivă Basilica.ro

Sursa: Basilica.ro