Biblioteca Naţională, redeschisă pentru public

Biblioteca Națională a României a anunțat pe rețelele de socializare că și-a redeschis porțile pentru cititori.

„Biblioteca Națională a României s-a redeschis de astăzi (ieri – n.r.), 11 ianuarie, și vă așteaptă de luni până vineri, între orele 8:00 – 20:00, în spațiile libere, cu respectarea regulilor de protecție impuse de situația actuală”.

Sperăm că vremea autentică de iarnă nu vă va împiedica să ne fiți alături, așa cum o faceți de fiecare dată!

Biblioteca a fost închisă din 14 decembrie, după ce conducerea instituției a hotărât să se închidă pentru public pe „fondul creșterii constante a numărului de persoane infectate cu COVID-19”.

Biblioteca Națională a României

Potrivit celor mai mulți istorici și cercetători, Biblioteca Națională a României își găsește originile într-una dintre cele mai vechi și reprezentative biblioteci din România – Biblioteca Colegiului Sf. Sava din București.

Aceasta și-a deschis colecțiile publicului larg în anul 1838, atunci când au fost catalogate aproximativ 1000 de volume de carte franțuzească.

După Unirea din 1859 a obținut statutul de bibliotecă națională primind alternativ denumirea de Bibliotecă Națională și Bibliotecă Centrală.

În anul 1864, prin legea Reglementărilor publice, este numită Biblioteca Centrală a Statului, denumire și statut păstrate până în anul 1901, când este desființată, iar colecțiile sale sunt transferate Bibliotecii Academiei Române care primește statutul de bibliotecă națională.

Pentru perioada aceasta doar o singură funcție națională poate fi considerată relevantă pentru bibliotecă și anume, funcția patrimonială. În anul 1955 fondul de carte revine noii biblioteci înființate – Biblioteca Centrală de Stat, principala bibliotecă publică din România.

Imediat după prăbușirea comunismului, la începutul lunii ianuarie 1990, Biblioteca Centrală de Stat a devenit Biblioteca Națională a României.

Foto credit: Biblioteca Națională a României/Facebook

Sursa: Basilica.ro