„Biserica Armeană din România –  istorie și patrimoniu”. Expoziție și lansare de carte la Palatul Patriarhiei

La Palatul Patriarhiei a avut loc sâmbătă o expoziție și lansare de carte desfășurate sub genericul „Biserica Armeană din România – istorie și patrimoniu”. Evenimentul a avut loc în Sala Europa Christiana.

Au participat Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, Episcopul armean din România, Datev Hagopian, Secretar de Stat pentru Culte, Victor Opaschi, ambasadori și oameni de cultură.

Părintele Patriarh Daniel a subliniat în cadrul mesajului său, relațiile de bună înțelegere între cele două Biserici ortodoxe.

„Relațiile de respect și de înțelegere reciprocă, de prietenie și de cooperare dintre români și armeni se bazează în principal pe o bogăție spirituală comună izvorâtă din Evanghelia Mântuitorului nostru Iisus Hristos, bogăție pe care fiecare dintre cele două Biserici creștine o păstrează și o cultivă permanent în viața liturgică proprie, împreună cu tradițiile specifice fiecăreia dintre ele”.

În mod deosebit, a spus Preafericirea Sa, Biserica noastră apreciază prezența și contribuția armenilor din România în diverse domenii de activitate spirituală, culturală, artistică și socială.

Totodată, Părintele Patriarh Daniel a evidențiat evlavia deosebită pe care o are la Sfântul Grigorie Luminătorul, Arhiepiscopul Armeniei, datorată faptului că în ziua de prăznuire a sfântului, 30 septembrie, a fost întronizat în demnitatea de Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române (30 septembrie 2007).

Episcopul armean, Datev Hagopian, a menționat în cadrul cuvântului rostit că evenimentul de astăzi închinat Bisericii Armene din România, istoriei și patrimoniului acesteia constituie un moment deosebit pentru comunitate.

Ierarhul a precizat că armenii din România reprezintă cea mai veche comunitate din diaspora atestată pe teritoriul Europei, dar și cea mai veche eparhie europeană a Patriarhiei Armene.

Prezent la manifestare, Secretarul de Stat pentru Culte, a menționat că „publicarea de materiale informative, constituie un rol important în pedagogia pluralismului, a toleranței, a diversității”.

Lansarea volumului fost posibilă datorită Arhiepiscopiei Armene din România, Secretariatului de stat pentru culte și Editurii Paideia.

Volumul prezintă și pune în valoare istoria, tradițiile și patrimoniul armenilor.

Foto credit: Ziarul Lumina/ Luigi Ivanciu

Sursa: Basilica.ro