Bucureștiul aniversează 563 de ani de la prima atestare documentară: Evenimente

Bucureștiul împlinește marți 563 de ani de la prima atestare documentară. Cu această ocazie sunt organizate mai multe evenimente culturale.

Prima mențiune a orașului se regăsește într-un hrisov emis de Vlad Țepeș, în 20 septembrie 1459, prin care domnitorul scutește de dări și întărește dreptul de proprietate al unor mici feudali.

Hrisovul se păstrează la Muzeul Municipiului București – Palatul Suțu.

Orașul a devenit Capitala Țării Românești în timpul domnitorului Gheorghe Ghica, în anul 1659.

Mai multe evenimente au fost organizate sub genericul „Zilele Bucureștiului”, cu scopul de a aduce în prim-plan istoria orașului.

„Dâmbovița Delivery”, organizat de Nod Makerspace, Fundația Cărturești și Asociația Ivan Patzaichin – Mila 23, a avut drept scop valorificarea Râului Dâmbovița. Timp de trei zile, pe segmentul dintre Timpuri Noi și Mihai Bravu, s-au desfășurat sporturi nautice, ateliere și activități culturale și sportive.

Muzeul Municipiului București (MMB) organizează tururi gratuite cu accent pe povești inedite, personalități marcante și momente importante ale Bucureștiului trecut și vernisează expoziția de fotografie „Trecut-au anii 2022”.

În exclusivitate pentru aniversarea orașului, MMB a deschis pentru public, marți, șantierul arheologic de la Biserica Manea Brutaru, informează Agerpres.

Sfântul Dimitrie – Ocrotitorul Bucureștilor

Capitala țării îl are ca ocrotitor pe Sfântul Dimitrie cel Nou. Cuviosul a fost proclamat  ocrotitorul Bucureștiului de mitropolitul Filaret al II-lea (1792-1793).

Oamenii din capitală se bucură de binecuvântarea sfântului prin prezența cinstitelor sale moaște în Catedrala Patriarhală încă din anul 1774. Au fost dăruite de generalul rus Ivan Petru Saltikov, la rugămintea negustorului macedonean Hagi Dimitrie și a mitropolitului Grigorie al II-lea al Țării Românești.

Foto credit: Arhivă Basilica.ro

Sursa: Basilica.ro