Corul „Cantus Domini” a lansat un CD cu Cântările Sfintei Liturghii a Sfântului Ioan Gură de Aur

Corul bărbătesc „Cantus Domini” a lansat, cu ocazia împlinirii a 7 ani de existență, un CD cu Cântările Sfintei Liturghii a Sfântului Ioan Gură de Aur. 

Materialul discografic a fost realizat cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel și a apărut sub sigla Radio Trinitas.

Conținutul compact-discului este organizat în 19 track-uri audio, dispuse în succesiunea tipiconală a rânduielii Sfintei Liturghii. 

„Conceptul muzical al compact-discului constă în reliefarea momentelor importante din cadrul slujbei Sfintei Liturghii Ortodoxe, selectate din punct de vedere muzical iar, în scopul oferirii unui plus de solemnitate, a fost conceput formatul de Cântări ale Sfintei Liturghii cu arhiereu, drept pentru care susținerea recitativelor ce revin arhiereului a fost împlinită de Preasfințitul Părinte Ieronim Sinaitul, Episcop vicar patriarhal, celelalte recitative liturgice fiind asigurate de Pr. Prof. Ioan Moldoveanu, Decan al Facultății de Teologie Ortodoxă Justinian Patriarhul din București, Arhidiacon Conf. Gabriel-Constantin Oprea de la Universitatea Națională de Muzică București, slujitor la Mănăstirea Stavropoleos, Pr. Prof. Dumitru-Codruț Scurtu, profesor de muzică bisericească la Seminarul Teologic Ortodox  Râmnicu-Vâlcea, Pr. Fănel  Burulean,slujitor la parohia Stupinele-Chirnogi, jud. Călărași și Pr. Ionuț Codreanu, slujitor la parohia Sf. Ilie – Rahova din București”. 

„Repertoriul utilizat de cântări este alcătuit exclusiv din creația compozitorilor români consacrați (Sabin Drăgoi, Nicolae Lungu, Ion Costescu, Gheorghe Ghiulamila, Gheorghe Danga și Dragoș Alexandrescu)”.

„Părțile solistice ale unor lucrări prezentate pe compact disc au fost susținute de baritonii Andrei Predescu, artist liric Corul Operei Naționale din București și membru al Coralei Nicolae Lungu a Patriarhiei Române și Ilie-Emanuil-Alexandru Răducanu,absolvent de Master în Teologie Ortodoxă și tenorii Pr. Florin Cheagă, preot de caritate la Spitalul Sfânta Maria din București și Gheorghe-Alexandru Lazăr, licențiat în Teologie Ortodoxă”, a transmis Echipa „Cantus Domini”.

Corul bărbătesc „Cantus Domini”, membru al Asociației Naționale Corale din România activează în cadrul Asociației Culturale a Corului Bărbătesc Cantus Domini și a primit distincții, medalii și premii la toate concursurile și festivalurile corale naționale și internaționale la care a participat, reprezentând cu cinste numele Bisericii și al României: (București, 2012; Cincinnati-Ohio-SUA – iulie 2012; Graz-Austria – iulie 2013; Râmnicu-Vâlcea – mai 2014; Istanbul-Turcia – iulie 2014; Sankt Petersburg-Rusia – august 2015; Preveza-Grecia – iulie 2017; Cairo-Egipt – septembrie 2017; Canada – decembrie 2016; Sankt Petersburg-Rusia – august 2018; Ligourgio/Epidaurus-Grecia – mai 2019; Moscova –Rusia –concurs on-line – mai 2020).

La evenimentele competiționale la care a participat, Corul s-a remarcat prin rezultate deosebite, obținând Marele Premiu, Premiul I, Premiul al II-lea, Medalia de aur și de argint, Premii speciale pentru cel mai bun solist și pentru cel mai bun dirijor, dar și Diplome de Excelență și Diplome Omagiale oferite de Patriarhia Română, Ministerul Culturii din Republica Arabă Egipt, Consulatul României la Sankt Petersburg, Centrul Cultural Unesco-Grecia, Primăria Generală a Municipiului București.

Corul bărbătesc „Cantus Domini” a fost înființat la inițiativa unor tineri teologi iubitori de muzică. Fondatorul și dirijorul lui este Arhidiaconul Ștefan Constantin Răzvan, profesor de muzică la Seminarul Teologic Ortodox din București.

Foto credit: Corul bărbătesc „Cantus Domini”

Sursa: Basilica.ro