Din campania pentru desemnarea celui mai mare filantrop român fac parte şase sfinţi

Șase sfinți sunt înscriși, până în prezent, în campania inițiată de Mitropolia Ardealului pentru desemnarea celui mai mare filantrop român. Pot fi votați sfinții: Neagoe Basarab, Iosif cel Milostiv, Constantin Brâncoveanu, Andrei Șaguna, Antim Ivireanul și Iacob Putneanul.

Lista inițială poate suferi modificări, astfel că până în data de 20 noiembrie pot fi adăugate și alte personalități care au avut o activitate filantropică extraordinară, a declarat Pr. Emanuel Tăvală, coordonatorul proiectului. Propunerile pot veni din partea eparhiilor, dar și din mediul privat.

Câteva date despre sfinții înscriși în concurs:

Sfântul Neagoe Basarab

Sfântul Neagoe Basarab (1512-1521) a ctitorit căminul pentru bolnavi (bolnița) de la Mănăstirea Bistrița.

Domnitorul l-a avut duhovnic pe Sfântul Ierarh Nifon, patriarhul Constantinopolului.

Cunoștea în afară de limba maternă alte șase limbi. A fost canonizat de Biserica Ortodoxă Română în anul 2008.

Sfântul Ierarh Iosif cel Milostiv

Sfântul Ierarh Iosif cel Milostiv, Mitropolitul Moldovei, a înființat Societatea Clerului Român „Binefacerea”, care ajuta pe copiii de preot rămași orfani și pe preotesele văduve.

A sprijinit numeroși tineri la studii, a organizat în timpul Războiului de Independență (1877-1878), colecte pentru armată și a mobilizat călugări și călugărițe pentru serviciul sanitar al Armatei Române.

A fost canonizat în anul 2017 cu numele „Sfântul Ierarh Iosif cel Milostiv – Mitropolitul Moldovei”, având ca zi de pomenire 26 ianuarie.

Sfântul Antim Ivireanul

Mitropolit al Țării Românești în perioada 1708-1716, Sfântul Antim a prevăzut, în „Așezământul Mănăstirii Antim”, sume pentru învățătura copiilor săraci, pentru îngroparea sărmanilor, miluirea săracilor și găzduirea străinilor etc.

A avut un rol însemnat în introducerea com­pletă și definitivă a limbii române în slujirea liturgică.

A fost canonizat de Biserica Ortodoxă Română în 1992, prăznuit în fiecare an la 27 sept.

Sfântul Iacob Putneanul

Activitățile sale au fost îndreptate, în primul rând, spre binele familiilor, creșterea și educația copiilor și ajutorarea săracilor. A ctitorit mai multe biserici și mănăstiri, a tipărit primul abecedar din Moldova, s‑a îngrijit de înființarea primei școli rurale din Moldova și a Spitalului Sfântul Spiridon din Iași.

A militat cu succes pentru eliminarea taxei „văcăritului”, adică impozitul pe animale mari.

Sfântul Iacob Putneanul a fost canonizat cu prilejul împlinirii a 550 de ani de la întemeierea Mănăstirii Putna, în anul 2016.

Sfântul Andrei Șaguna

Mitropolitul transilvănean Sfântul Andrei Șaguna (1864-1873) a ajutat mulți elevi care proveneau din familii fără mijloace materiale și a înființat fundația care-i poartă numele.

În timpul păstoririi sale au fost înființate aproximativ 800 școli, au fost redactate 25 de manuale și au fost imprimate peste 200 de tipărituri.

Sfântul Andrei Șaguna a avut un rol providențial în edificarea culturală și națională a poporului român atât prin tipăriturile sale, cât și prin implicarea sa în actul de învățământ.

În anul 1870, a dispus ca în fiecare parohie să se țină cursuri serale pentru neștiutorii de carte. Aceste cursuri se țineau vara, în duminici și sărbători, iar iarna se preda zilnic scrisul, cititul și aritmetica.

Sfântul Constantin Brâncoveanu

Sfântul Constantin Brâncoveanu (1688-1714) a întemeiat bolnița de la Mănăstirea Brâncoveni, iar soția sa, Maria Brâncoveanu a ctitorit bolnița de la Hurezi (1699).

Domnitorul a fost ucis împreună cu fiii și ginerele său din porunca sultanului Ahmed al III-lea pentru că nu au vrut să renunțe la credința în Hristos. Au fost canonizați în 1992.

Campania 10 filantropi români

Campania face parte din Anul comemorativ al filantropilor ortodocși români în eparhie și se desfășoară în mai multe etape.

Până la 20 noiembrie, în urma votului, va fi realizat un top alcătuit din 10 filantropi.

Apoi, în perioada 21 nov. – 5 dec. se va stabili, tot prin vot, ordinea topului și cel mai mare filantrop român.

Anunțul oficial va fi făcut în cadrul Galei Filantropilor Români, organizată  în 6 decembrie.

Sursă foto: Colaj Basilica.ro

Sursa: Basilica.ro