Documentare online despre reînhumarea Sf. Constantin Brâncoveanu şi Mănăstirea Văcăreşti

Muzeul Municipiului București a lansat, miercuri, Cinema Museion, o secțiune pe site-ul instituției cu acces gratuit la nouă filme documentare cu imagini de arhivă, informează Agerpres.

Printre acestea se regăsesc și două materiale video care prezintă reînhumarea Sfântului Constantin Brâncoveanu și informații despre Mănăstirea Văcărești.

Documentarele aduc un plus de informații față de cele oferite prin expozițiile permanente și tematice, temporar închise până la ridicarea stării de urgență.

Reînhumarea Sfântului Constantin Brâncoveanu

Ceremonia de reînhumare a avut loc în data de 21 mai 1934. Cortegiul cu osemintele marelui domnitor și apărător al creștinătății au fost purtate la Patriarhie, unde a fost oficiat un serviciu religios. Au luat parte M.S. Regele Carol al II-lea și membrii ai Casei Regale a României, Marele Voievod Mihai, ASR Nicolae, Patriarhul Miron Cristea și ierarhi români.

Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a trecut în rândul Sfinților pe Martirii Brâncoveni în în ziua de 19 iunie 1992.

Calea Văcărești

Filmul poartă privitorul într-o călătorie la mijlocul secolului trecut pe Calea Văcărești, arteră care își poartă numele, dar și punctul de plecare de la Mănăstirea Văcărești.

Construit de primul domn fanariot, Nicolae Mavrocordat, între 1716-1722 și demolat în 1985 din ordinul lui Nicolae Ceaușescu, monumentul este surprins, în aceste înregistrări, într-un proces de reconsolidare declanșat la începutul anilor ’80.

Imaginile aeriene asupra acestui așezământ și cele cu interioarele celor două biserici fac din acest montaj unul dintre cele mai complete și valoroase înregistrări realizate vreodată la Văcărești.

Foto credit: Captură video documentar Calea Văcărești/Muzeul Municipiului București

Sursa: Basilica.ro