Exponat 3D: La Muzeul Municipiului București îl poți privi în ochi pe Mihai Viteazul

Bustul reconstruit al domnitorului Mihai Viteazul în format 3D este expus, începând de miercuri, la Palatul Suțu – Muzeul Municipiului București, a anunțat instituția muzeală pe Facebook. Face parte din expoziția permanentă „Timpul Orașului”.

De realizarea exponatului s-a ocupat sculptorul Radu Tudor Panait.

Artistul a început în 2016, cu o amplă documentare, la baza demersului acestuia stând măsurătorile antropometrice și fotografiile craniului lui Mihai Viteazul.

Domnitorul Mihai Viteazul

  • A fost educat creștinește de mama sa, care a devenit monahie la Cozia;
  • A fost numit „cavaler al lui Hristos” de Papa Clement al VIII-lea;
  • Este ctitor de biserici, cea mai importantă fiind Catedrala Ortodoxă din Alba Iulia;
  • Se spovedea la Starețul Serghie de la Tismana;
  • A văzut Ortodoxia drept liant național pentru unire.

Etapa de documentare – în timpul căreia Radu Panait a consultat istorici, antropologi, medici și muzeografi – a fost urmată de crearea structurii metalice a craniului, stabilirea proporțiilor cutiei craniene, fixarea martorilor pentru redarea corectă a musculaturii, modelarea expresiei faciale și a pilozității, finalul reconstrucției a însemnând pigmentarea, poziționarea ochilor artificiali și inserarea părului, fir cu fir.

Materialul final din care este realizată lucrarea este un latex ce a permis pigmentarea tenului și, ulterior, inserarea firelor de păr natural.

„Ca modificare majoră adusă proiectului inițial, s-au adăugat proteze oculare și veșminte princiare (cucă, caftan și mantie)”, explică sculptorul Radu Panait.

Chipul 3D a făcut parte din două expoziții temporare: „Fizionomii unificatoare Toți în unu. Povestea unui proiect de țară” (2017) și „Restaurare bunuri culturale mobile pe suport papetar” (2019).
Foto credit: Pressone/Lucian Muntean

Sursa: Basilica.ro