Expoziţie dedicată Mănăstirii Voroneţ, la Biblioteca Academiei Române

Sala „Th. Pallady“ a Bibliotecii Academiei Române va găzdui expoziția „Mănăstirea Voroneț, 533 de ani de la înființare, 30 de ani de la redeschidere“. Vernisajul va avea loc marți, 6 aprilie 2021, începând cu ora 11:00.

Potrivit organizatorilor, „expoziția (…) constituie o sinteză retrospectivă a celor peste 500 de ani de istorie și cultură pe care Mănăstirea Voroneț, i-a reprezentat pentru Țara Moldovei”.

„Vizitatorii vor avea ocazia să vadă vechi manuscrise copiate sau redactate la Mănăstirea Voroneț, precum Sfântul Efrem Sirul, Cuvântări, manuscris slavonesc de la 1550, realizat de Ioan Călugărul (…), zeci de documente emise de domnitorii Moldovei Ștefan cel Mare, Petru Rareș, Alexandru Lăpușneanu, Ioan Vodă cel Cumplit, Petru Șchiopu, Alexandru Mavrocordat, Antioh Cantemir, Mihai Racoviță”, anunță Academia Română printr-un comunicat de presă.

„Între exponate se află, de asemenea, celebrul Codice Voronețean (Noul Testament din secolul al XVI-lea), dăruit Academiei Române în anul 1883 de Ion G. Sbiera, sau Psaltirea voronețeană dăruită Academiei Române de Dimitrie A. Sturdza. Pe simeze sunt expuse fotografii reprezentative ale celebrei fresce care împodobește Biserica „Sfântul Gheorghe“ a Mănăstirii Voroneț, supranumită și „Capela Sixtină a Răsăritului“, monument de artă medievală cu valoare de simbol și putere de exemplu iconografic pentru întreaga pictură murală postbizantină”.

Expoziția este organizată de Academia Română și Mănăstirea Voroneț. Va rămâne deschisă publicului în perioada 6-16 aprilie 2021 și poate fi vizitată în intervalul orar 10-14, cu programare la tel. 021.212.82.85 sau la adresa directieatbiblacad.ro.

Mănăstirea Voroneț datează din anul 1488. Ctitorie a Sfântului Ștefan cel Mare, așezământul monahal a fost construit în 3 luni și 3 săptămâni.

În anul 1785, după anexarea Bucovinei la Imperiul Habsburgic, mănăstirea a fost desființată. Sinodul Bisericii Ortodoxe Române a hotărât reactivarea așezământului monahal în anul 1991.

„Biserica Mănăstirii Voroneț a constituit nucleul celui mai important centru de spiritualitate, credință și cultură românească al Moldovei vreme de peste trei secole”, menționează Academia Română.

Mănăstirea Voroneț este considerată „Capela Sixtină a Orientului” pentru fresca exterioară de pe fațada de vest, numită „Judecata de apoi”.

De asemenea, „albastrul de Voroneț” este considerat de specialiști ca unic în lume și cunoscut ca roșul lui Rubes sau verdele lui Veronese.

Foto credit: Identitatea.ro

Sursa: Basilica.ro