La Biblioteca Academiei Române va fi vernisată expoziția „Vreme trece, vreme vine”

Expoziția documentară „Vreme trece, vreme vine”, dedicată aniversării a 171 de ani de la nașterea poetului Mihai Eminescu, va fi vernisată vineri, de la ora 11:00, în Sala „Theodor Pallady” a Bibliotecii Academiei Române.

Conform unui comunicat de presă emis de academie, la eveniment vor lua cuvântul: acad. Răzvan Theodorescu, vicepreședinte al Academiei, prof. ing. Nicolae Noica, membru de onoare al Academiei Române și director general al Bibliotecii Academiei, și directorul Muzeului Național al Literaturii Române, Gabriela Dumitrescu.

Academicianul Eugen Simion, președintele Secției de Literatură și Filologie a Academiei Române, va transmite un mesaj înregistrat.

Expoziția, transmite academia, aduce în prim plan actualitatea operei eminesciene în contextul cultural al secolului XXI.

Expoziția demonstrează că interesul crescut asupra analizei operei nu s-a regăsit doar în exegezele criticii literare, ci și în conceptele plastice ale proiectelor de grafică de la începutul secolului trecut, care au ilustrat vizual diferitele ediții din creația poetului.

Va fi expusă integrala Manuscrisele Mihai Eminescu, ediție facsimilată în 38 de volume, alături de care se vor afla manuscrisul 2262 conținând Legenda Luceafărului, ediții ilustrate din opera eminesciană, materiale și documente de arhivă, corespondență, acte oficiale aflate în patrimoniul Bibliotecii Academiei Române și în colecțiile Arhivelor Naționale ale României.

Pe simeză, Cabinetul de Stampe al Bibliotecii Academiei panotează peste 30 de desene în cărbune realizate de graficianul polonez Leonard Salmen, pasionat ilustrator al operei poetice eminesciene.

După vernisaj, va fi lansată emisiunea poștală Romfilatelia „150 de ani de la prima serbare a românilor de pretutindeni”, desfășurată la Mănăstirea Putna, în anul 1871.

Emisiunea este un omagiu adus implicării în mișcarea unionistă a poetului Mihai Eminescu.

Expoziția rămâne deschisă în perioada 15-29 ianuarie și poate fi vizitată de luni până vineri, între orele 10,00 -14,00 cu programare la adresa directieatbiblacad.ro sau la telefon: 021.212.58.56.

Ziua de naștere a poetului Mihai Eminescu este și Ziua Culturii Naționale. Decretul pentru promulgarea Legii privind declararea zilei de 15 ianuarie – Ziua Culturii Naționale a fost semnat în 6 decembrie 2010, iar Legea nr. 238 din 7 decembrie 2010 a fost publicată în Monitorul Oficial 831 din 13 decembrie 2010.

Foto credit: Bucureștiri

Sursa: Basilica.ro