Muzeul Satului îl are ca ocrotitor pe Sf. Dimitrie, Izvorâtorul de Mir: Programul sărbătorii

Muzeul Satului din București organizează, în perioada 23 – 25 octombrie, mai multe manifestări religioase și culturale dedicate patronului spiritual, Sfântul Dimitrie Izvorâtorul de Mir.

Duminică, 25 octombrie, la biserica Turea din incinta muzeului, va fi oficiată Sfânta Liturghie, urmată de Slujba Parastasului pentru întemeietorul instituției muzeale, Dimitrie Gusti, dar și pentru Gheorghe Focșa, fost director al muzeului.

Pe parcursul celor trei zile vor putea fi vizitate cele două expoziții de artă religioasă: la sala H. H. Stahl –  „Icoana ortodoxă – lumina credinței”, rezultat al concursului național cu același nume, aflat la ediția a IX-a și organizat de Patriarhia Română, în parteneriat cu Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” și la sala Gheorghe Focșa –  „Sărbătoarea Breslei – 2020” organizată de Asociația Filială Artă Plastică Religioasă și Restaurare a UAP din România.

Manifestările religioase fac parte din tradiționalul Târg de Sfântul Dumitru, „eveniment de tradiție care reface atmosfera târgurilor  din satul de altădată care aveau loc în zilele marcate de sărbătorile Sfinților, cinstiți de biserica și de sat, la date fixe”.

Anul acesta, târgul are mai multe semnificații.

Evenimentul din acest an va fi unul cu totul deosebit: pe de o parte va marca cei 140 de ani de la nașterea lui Dimitrie Gusti, fondatorul Muzeului Satului, anul 2020 fiind decretat Anul omagial „Dimitrie Gusti și Școala Sociologică de la București“ de către Asociația Română de Sociologie împreună cu Institutul de Sociologie al Academiei Române și Institutul de Cercetare a Calității Vieții al Academiei Române.

Pe de altă parte, acest mare târg al toamnei marchează și programul Patriarhiei Ortodoxe Române pentru acest an dedicat pastorației părinților și copiilor fiind și Anul comemorativ al filantropilor ortodocși români.

Accesul la târg se face prin achiziționarea biletului de intrare și cu respectarea tuturor regulilor pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19.

Foto credit: Basilica.ro/Raluca Ene

Sursa: Basilica.ro