Satul românesc omagiat la Patriarhie

Satul românesc este omagiat zilele acestea la Catedrala Patriarhală prin veșmintele folosite în cultul divin public.

Începând cu această duminică până joia viitoare slujitorii Catedralei Patriarhale vor purta la slujbe un set de veșminte cu motive tradiționale populare românești.

După liturghia de duminică, Părintele Patriarh Daniel a explicat că soborul slujitor a purtat noul set de veșminte în contextul anului omagial dedicat satului românesc.

„Întrucât majoritatea slujitorilor catedralei suntem oameni de la sat de origine, noi am considerat că este nevoie să avem un set complet de veșminte cu motive populare. De aceea, au fost confecționate la Atelierul de broderie al Centrului Eparhial treizeci de veșminte pentru folosul catedralei”, a precizat Părintele Patriarh.

Duminica a 23-a după Rusalii reprezintă începutul „Zilelor satului românesc” la Patriarhie.

„Această cinstire a satului românesc prin veșminte cu motive tradiționale populare va continua în catedrală până în joia viitoare și acestea sunt Zilele satului românesc la Catedrala Patriarhală”.

Costul veșmintelor a fost suportat de Catedrala Patriarhală.

Patriarhul Daniel a reamintit că vineri vor începe manifestările prilejuite de hramul Catedralei Patriarhale prin procesiunea Calea Sfinților.

Preafericirea Sa a subliniat că vor fi aduse moaștele Sfintei Filofteia și ale Sfântului Dionisie, Episcopul Cetății Albe.

„Anul acesta vom avea un sfânt cuvios, o sfântă muceniță și un sfânt ierarh, toți viețuitori la sat la începutul vieții lor. Sfânta Filofteia este reprezentată în veșmânt cu motive populare”.

În semn de apreciere pentru confecționarea veșmintelor, Patriarhul României a oferit Atelierului de Broderie al Centrului Eparhial Diploma omagială cu medalie a Satului românesc și a Patriarhilor Nicodim Munteanu și Iustin Moisescu.

Distincția a fost ridicată de protos. Joachim Bejenariu, Consilier Eparhial și coordonatorul serviciului colportaj.

Foto credit: Ziarul Lumina/Luigi Ivanciu

Sursa: Basilica.ro