
La Librăria Cărților Bisericești sunt disponibile mai multe titluri care îl au în centru pe al treilea conducător al Bisericii Ortodoxe Române, Patriarhul Justinian Marina.
În 22 februarie 2021 s-au împlinit 120 de ani de la nașterea sa.
Volumele scot la iveală aspecte din misiunea desfășurată de Patriarhul Justinian în beneficiul vieții bisericești ortodoxe.
- Patriarhul Justinian Marina și apărătorii Ortodoxiei în perioada comunistă ilustrează secvențe din trecutul recent marcat de persecuția ateistă și de provocările contemporane.
În paginile lucrării este prezentat itinerariul misiunii patriarhului, pornind de la slujirea de preot paroh la Vâlcea și continuând cu realizările din timpul mandatului patriarhal. Sunt menționate canonizările de sfinți din timpul său, cum s-au dezvoltat viața monahală, instituțiile de învățământ teologic și care au fost relațiile cu statul comunist.
În Cuvântul înainte, Patriarhul Daniel a precizat așteptările pe care le are de la acest proiect editorial.
Potrivit Preafericirii Sale, lucrarea „va contribui la o mai bună cunoaștere a trecutului istoric al Bisericii Ortodoxe Române și ne va încuraja o dată în plus să mărturisim și să promovăm credința creștină ortodoxă, după modelul înaintașilor noștri, care au mărturisit-o și apărat-o chiar cu prețul vieții lor în vreme de persecuție”.
- Patriarhul Justinian în lumina vremurilor: interviuri comemorative surprinde mărturii ale celor care l-au cunoscut personal și apreciat pe Patriarhul Justinian.
Nota editorială subliniază că întâlnirea celor intervievați cu Patriarhul Justinian a avut un impact pozitiv în viețile lor.
Volumul cuprinde interviuri inedite, dar și altele publicate în anii 2017-2018 în cotidianul Ziarul Lumina și în săptămânalul Lumina de Duminică.
- Editorul lucrării Patriarhul Justinian Marina. Corespondență inedită insistă pe meritul ierarhului la supraviețuirea Bisericii în timpul prigoanei comuniste.
„Faptul că Biserica noastră a reușit să supraviețuiască, în condiții în care nu părea să aibă nicio șansă, se datorează exclusiv acestui providențial Patriarh”.
- Patriarhul Justinian: mărturii, fapte și adevăr cuprinde mărturiile personale vizavi de persoana patriarhului ale unui cleric care l-a cunoscut personal și a lucrat în Administrația Patriarhală în timpul păstoririi celui de-al treilea conducător al Bisericii.
„Deși sufletește s-a mutat în lumea drepților, iar trupul i-a fost coborât în cripta din Mănăstirea Radu Vodă, totuși chipul său a rămas neșters din istoria Bisericii Ortodoxe Române prin împlinirile pe care le-a înscris în filele cronicii noastre bisericești timp de aproape trei decenii, ca Patriarh și părinte al tuturor românilor de pretutindeni”, mărturisește autorul.
- Selecția de Îndemnuri pastorale aduce la lumină sfaturile Preafericirii Sale în diferite teme de actualitate.
El oferă o serie de îndemnuri legate de ajutorarea celor nevoiași, despre creșterea copiilor, fericire, îngrijirea orfanilor, muncă, pace, etc.
Între acestea se numără și povățuiri duhovnicești în materie de cântarea în comun a credincioșilor, dar și despre lucrarea Bisericii în societate.
- Broșura Justinian Patriarhul, apărător al Bisericii în timpul perioadei comuniste expune sintetic aspectele principale misionare ale patriarhului menționat.
Foto credit: Librăria Cărților Bisericești
Sursa: Basilica.ro