Ziua Brâncuşi. 144 de ani de la naşterea părintelui artei moderne

În data de 19 februarie 2020 s-au împlinit 144 de ani de la nașterea lui Constantin Brâncuși, numit de Patriarhul Daniel „părintele artei moderne”. Din 2016 ziua de naștere a sculptorului este sărbătoare națională.

Legea prevede că, în data 19 februarie, autoritățile administrației publice locale și centrale pot organiza și sprijini logistic și material manifestări cultural-artistice dedicate acestei zile.

Constantin Brâncuși

Artistul care „a unit credința cu arta, naționalul cu universalul și efemerul cu eternul” s-a născut la data de 19 februarie 1876, în localitatea Hobița, județul Gorj.

Școala primară a urmat-o la Peștișani și Brădiceni.

După ce a urmat Școala de Arte și Meserii (1894 – 1898) vine la București unde se înscrie la Școala Belle Arte.

Trupul omenesc este frumos doar în măsura în care oglindește sufletul

– Constantin Brâncuși

Artistul părăsește România în anul 1903, având ca destinație Franța. Doi ani mai târziu, în anul 1905 este admis la cea mai importantă academie de arte plastice a vremii, École Nationale Supérieure des Beaux-Arts.

În anul 1906 expune pentru prima dată la Société Nationale des Beaux-Arts și la Salon dʼAutomne, Paris. 8 ani mai târziu deschide prima expoziție în Statele Unite ale Americii, la Photo Secession Gallery din New York.

În 1937 primește comanda pentru Ansamblul monumental de la Târgu-Jiu, conceput ca un monument comemorativ închinat soldaților căzuți în Primul Război Mondial, care avea trei părți: Masa Tăcerii, Poarta Sărutului și Coloana fără sfârșit. Participă la mai multe expoziții din Statele Unite și de la Paris.

Nu putem să-L ajungem niciodată pe Dumnezeu, însă curajul de a călători spre El rămâne important

– Constantin Brâncuși

Ultima mare expoziție personală a lui Brâncuși a fost expusă în anul 1955 la Guggenheim Museum din New York, organizată de J.J. Sweney, cu 59 sculpturi, 10 guașe și desene.

Tot în acel an participă la expozițiile The Levin Collection de la Cranbrook Academy of Art, Bloomield Hills, Harry Winston Collection, Michigan Museum of Art și Sculpture, Drawings and Paintings de la Curt Valentine Gallery din New York.

În data de 16 martie 1957, Constantin Brâncuși trece la cele veșnice. Pe 19 martie, după slujba prohodirii, este înmormântat în Cimitirul parizian Montparnasse.

Volumul Brâncuși Sculptor Creștin Ortodox

Volumul „Brâncuși: Sculptor Creștin Ortodox”, apărut la Editura Trinitas și semnat de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel evidențiază credința și spiritualitatea manifestate de Constantin Brâncuși prin viața și opera lui.

Preafericirea Sa a evidențiat că „publicarea acestui text este un omagiu pios adus memoriei celebrului sculptor român”.

Descarcă lucrarea Brâncuși. Sculptor creștin ortodox în format PDF

Foto credit: Arhivă Basilica.ro

Sursa: Basilica.ro