Ziua naţională de cinstire a martirilor din temniţele comuniste

Pentru al treilea an consecutiv, în 14 mai este marcată Ziua națională de cinstire a martirilor din temnițele comuniste. 

Ziua a fost instituită în amintirea nopții de 14 spre 15 mai 1948, când au fost arestați numeroși tineri, intelectuali, români care s-au opus regimului comunist, informează Agerpres.

Operațiunea de arestare din acea noapte a vizat mii de tineri, dar și cultele religioase și partidele politice.

Au fost arestați, după anchete groaznice, primind ani grei de închisoare. Mulți dintre cei arestați nu s-au mai întors niciodată la familiile lor.

Printre cei care au suferit în temnițele comuniste se numără nume mari ca Părintele Nicolae Steinhardt, Mircea Vulcănescu ș.a.

Printre cele mai cunoscute închisori comuniste în care și-au executat condamnările sau în care și-au pierdut viața numeroși deținuți politici se numără cele de la Pitești, Gherla, Aiud, Târgu Ocna, Sighet, Râmnicu Sărat, Arad, Jilava sau Văcărești. Referitor la închisoarea de la Sighet, aceasta este acum un cunoscut memorial al victimelor comunismului.

Propunerea legislativă a fost depusă în Parlament la 16 martie 2016, adoptată de Senat, ca primă Cameră sesizată, la 1 noiembrie 2016, și de Camera Deputaților, for decizional în acest caz, la 16 mai 2017.

Președintele Klaus Iohannis a semnat, la 30 mai 2017, decretul de promulgare a Legii pentru instituirea Zilei naționale de cinstire a martirilor din temnițele comuniste în data de 14 mai. Legea 127/2017 a fost publicată în Monitorul Oficial din 31 mai 2017.

Foto credit: ziare.com

Sursa: Basilica.ro