Facultatea de Teologie din București propune un master pentru viitorii jurnaliști religioși

Facultatea de Teologie Ortodoxă din București propune un program de master pentru persoanele pasionate de comunicarea în spațiul bisericesc.

Programul de Master „Comunicare și Comuniune eclesială în spațiul ortodox” face parte din oferta de 10 mastere care pot fi urmate la facultatea bucureșteană.

Viitorii jurnaliști religioși vor studia materii precum:

  • Mesaj religios și comunicare eclesială,
  • Producția radio digitală,
  • Producția de televiziune digitală,
  • Grafică online,
  • Genurile presei scrise.

Cursurile sunt susținute de profesori cu experiență care predau la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării a Universității din București și de profesori din mediul teologic, cu o vastă experiență în jurnalismul religios.

Mărturii ale absolvenților

„Legat de masterul de Comunicare și comuniune pe care l-am absolvit, aș începe prin a spune că este un program de studii pentru toată lumea. Prin acest lucru mă refer că poate reprezenta o opțiune și pentru cei care nu au terminat o specializare în cadrul Facultății de Teologie, cum a fost și cazul meu”, a mărturisit Filoteia Joița pentru Basilica.ro.

„De asemenea, nu sunt necesare cunoștințe anterioare despre domeniul jurnalistic. Aș spune, așadar, că imperative sunt dorința de studiu și seriozitatea, iar aspectele aduse în discuție la început nu reprezintă impedimente pentru cei interesați de acest master”.

O altă absolventă, Lavinia Drăgan, a afirmat: „Am ales Masteratul de Comunicare și Comuniune în mediul eclesial gândindu-mă la deschiderea oferită după absolvire. M-a încântat faptul că sunt îmbinate două domenii dragi mie: teologia și jurnalismul”.

„În acești doi ani am învățat lucruri noi și interesante despre specificul comunicării religioase și despre cum putem transmite mesajul Evangheliei prin noile mijloace de comunicare. Cred că două dintre cele mai importante avantaje ale acestui masterat sunt caracterul practic și cel multidisciplinar”.

Master cu caracter interdisciplinar

Părintele Nicolae Dascălu, Consilier patriarhal coordonator și directorul publicațiilor Lumina, predă mai multe materii în cadrul acestui program de masterat.

„Chiar dacă funcţionează în cadrul Facultăţii de Teologie Ortodoxă, masterul nostru de comunicare are un caracter interdisciplinar, beneficiind de competenţa mai multor profesori de la Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării a Universităţii din Bucureşti. Aşadar, are o deschidere către domeniile jurnalismului generalist şi o concentare asupra fenomenului religios şi vieţii bisericeşti, cu ajutorul mijloacelor şi tehnicilor moderne de comunicare”, a explicat Părintele Nicolae Dascălu pentru Basilica.ro.

Cui se adresează masterul de comunicare?

„Programul de master Comunicare și Comuniune eclesială în spațiul ortodox se adresează în primul rând absolvenţilor de teologie, inclusiv celor care se află în prezent în diferite slujiri bisericeşti (preoţi, profesori de religie, asistenţi sociali, pictori şi restauratori de patrimoniu), întrucât comunicarea este o dimensiune fundamentală, misionară, a oricărei activităţi bisericeşti”.

Directorul publicațiilor Lumina a declarat: „În anii anteriori, şi sperăm că şi anul acesta, s-au înscris la acest program de master şi absolvenţi de studii superioare din alte domenii (jurnalişti, medici, ingineri, economişti ş.a.) care au dorit să cunoască din interior modul de transmitere prin mass-media a învăţăturii creştine şi să aprofundeze dialogul dintre Biserică şi societate, dintre tradiţie şi modernitate”.

Printre angajații Centrului de Presă Basilica al Patriarhiei Române se numără și absolvenți ai masterului de comunicare de la facultatea de teologie.

„Unii dintre ei au urmat între timp şi studii doctorale şi ocupă poziţii importante în conducerea celei mai mari instituţii de presă din Patriarhia Română. Sunt absolvenţi care îşi desfăşoară activitatea în posturi de comunicare la eparhii din ţară şi din diaspora, dar apreciem şi faptul că unii absolvenţi s-au îndreptat către alte instituţii media din societate, publice sau private”, a subliniat Părintele consilier Nicolae Dascălu.

„Vedem astfel că pregătirea jurnalistică de la masterul de comunicare de la Teologie este competitivă şi apreciată în multe locuri”.

Admitere

Înscrierile la programele de master au început joi și vor continua până în data de 19 iulie, după care va urma interviul motivațional pentru admitere. Persoanele care doresc să se înscrie la acest program pot consulta site-ul oficial al Facultății de Teologie Ortodoxă din București.