PS Varlaam către studenţii bucureşteni: Prin fapte să arătăm că teologia este însăşi viaţa noastră

„Prin faptele noastre să arătăm că teologia nu este doar o învățătură, ci este însăși viața noastră, temelia existenței noastre de zi cu zi”, i-a îndemnat joi PS Varlaam Ploieșteanul la deschiderea anului universitar pe studenții, masteranzii și doctoranzii înscriși la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” din Capitală.

După Sfânta Liturghie și slujba de Te Deum oficiate la Paraclisul Universitar „Sfânta Ecaterina”, Episcopul vicar patriarhal le-a oferit o serie de sfaturi privitoare la misiunea pe care și-au asumat-o.

Cuvântul lui Dumnezeu

„Cea dintâi preocupare a dumneavoastră ca studenți ai Facultății de Teologie este aceea de a asculta și cerceta cuvântul lui Dumnezeu adresat lumii și pe care îl întâlnim în Sfânta Scriptură”.

„Sunteți chemați să săvârșiți un lucru bun: acela de răspândire a învățăturii Bisericii, adică a Evangheliei lui Hristos și a învățăturii Apostolilor Lui”.

„Pentru aceasta, trebuie să fiți desăvârșiți și trebuie să fiți bine pregătiți să puteți împlini acest lucru bun a cărui slujire ați ales-o dumneavoastră când v-ați înscris în această facultate”.

Părintele Episcop a încurajat studiul teologic inclusiv în afara orelor de curs și a subliniat că, mai ales, „teologia se studiază și în genunchi”.

„Se scrie multă teologie, dar ea se comunică mai ales prin fapte. Mântuitorul Hristos nu separă, ci leagă învățarea prin cuvânt cu faptele”.

Timpul

PS Varlaam Ploieșteanul a avut un cuvânt de spus și în ceea ce privește valorificarea timpului, care este o resursă limitată.

„Trăim într-un oraș și într-o vreme în care ni se oferă o infinită posibilitate de a ne pierde timpul. Trebuie să avem înțelepciunea de a evita lucrul acesta și de a folosi timpul care atunci când veți absolvi vă veți da seama cât de scurt a fost”.

„Să dea Dumnezeu ca niciunul dintre dumneavoastră să nu regrete că nu l-a folosit cu cea mai mare înțelepciune, profitând de fiecare clipă pentru pregătirea intelectuală și duhovnicească”, s-a rugat ierarhul.

Sufletul

El i-a îndemnat la păstrarea curățeniei sufletești.

„Sufletul va fi poarta prin care veți putea privi fața lui Dumnezeu”, a spus ierarhul, care a continuat cu Fericirea a 6-a rostită de Mântuitorul Hristos în Predica de pe munte: Fericiți cei curați cu inima, că aceia vor vedea pe Dumnezeu (Matei 5:8).

„Vedem că cei care au pătruns cel mai adânc tainele dumnezeirii sunt cei care au strălucit cel mai mult prin puritate, despătimire”.

„De aceea, să fim foarte atenți la acest aspect într-o lume în care la fiecare pas ni se întinde câte o capcană pentru a ne pierde această inocență a tinereții”, adăugat Preasfinția Sa.

Pregătire teologică și duhovnicească

Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul le-a urat studenților înelepciune și sănătate și i-a îndemnat să se bucure „de calitatea de studenți”.

„Să străluciți ca sfinții pe care îi prăznuim astăzi, sub ocrotirea maternă a Maicii Domnului, prin virtuți și printr-o teologie asumată și rațional, dar mai ales duhovnicește ca după ce veți termina studiile să slujiți Biserica și neamul cu toată tinerețea dumneavoastră, dar dublată de o pregătire intelectuală teologică și una duhovnicească pe măsură”, le-a spus PS Varlaam teologilor din Capitală.

Mesajul Patriarhului

În timpul aceluiași eveniment, ierarhul a transmis mesajul Preafericitului Părinte Patriarh Daniel la începutul noului an universitar 2020-2021.

Foto credit: Basilica.ro / Mircea Florescu

Sursa: Basilica.ro