

Sfinții Trei Ierarhi, considerați ocrotitorii învățământului teologic, au fost sărbătoriți joi de studenții și profesorii Facultății de Teologie Ortodoxă din București.
Sfânta Liturghie a fost oficiată de Episcopul vicar patriarhal Varlaam Ploieșteanul în Paraclisul universitar „Sfânta Ecaterina”. Preasfinția Sa a fost delegatul Preafericitului Părinte Patriarh Daniel.
Sfinții Trei Ierarhi
Așa cum este tradiția, predica de la Sfânta Liturghie a fost rostită de un student teolog din anul al 4-lea. Răzvan Bucuroiu, jurnalist și student la Facultatea de Teologie din Capitală, a evocat viața și opera Sfinților Trei Ierarhi și a explicat de ce sunt cinstiți separat, dar și împreună.
În secolul al XI-lea, la Constantinopol s-a iscat o polemică vie între susținătorii și admiratorii celor trei mari ierarhi, pomeniți azi, pe motiv de întâietate.
„Gâlceava a ajuns să constituie un motiv de îngrijorare pentru liniștea și unitatea Bisericii Ortodoxe din Imperiu, însă rezolvarea a venit pe cale harică”, a explicat Răzvan Bucuroiu.
„Un episcop dintr-un ținut îndepărtat de capitală, Ioan Mavropous al Evhaitelor (în nordul Asiei Mici), a avut o viziune repetată prin care cei trei îl anunțau așa: Punându-ne împreună într-o zi, când ți se va părea ție că este de cuviință, fă nouă praznic cuviincios. Apoi, spune și celorlalți care vor fi mai pe urmă, cum că noi suntem una la Dumnezeu și noi negreșit vom mijloci înaintea lui Dumnezeu cele pentru mântuire, pentru cei ce ne vor săvârși praznicul pomenirii noastre”.
„Așa i-au grăit direct cei trei ierarhi lui Ioan Mavropous, el însuși devenit sfânt al Bisericii Răsăritului pentru imnografia sa deosebită, pentru omiliile sale și pentru celebrele sale encomioane rostite la curtea imperială cât a fost consilier”.
„Cei Trei Sfinți Ierarhi strălucesc în bezna ignoranței ca o întreită lumină dogmatică, ca o comuniune personală, ca o perspectivă cerească a raiului privit în solidaritatea lui duhovnicească, umană, sacră”, a conchis studentul.
Centenarul Patriarhiei Române
La finalul Sfintei Liturghii, Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul i-a invitat pe studenții teologi să participe la evenimentele organizate cu ocazia Centenarului Patriarhiei Române.
„Aceste sărbători jubiliare vor debuta chiar la începutul săptămânii viitoare, pentru că Patriarhia Română a fost proclamată în data de 4 februarie 1925, iar centenarul va fi sărbătorit în ziua de 4 februarie 2025, adică în ziua de marți”.
„În ajunul acestei zile, la Catedrala Patriarhală, la vremea vecerniei, se va săvârși ultimul parastas pentru cei 16 părinți mucenici și mărturisitori din timpul comunismului, care au fost canonizați anul trecut, dar a căror proclamare solemnă va avea loc în ziua în care tocmai sărbătorim centenarul”.
„Această proclamare are o semnificație și pentru Facultatea de Teologie din București, pentru învățământul teologic românesc în general, pentru că între acești 16 sfinți se numără și câțiva profesori de teologie, în primul rând, părintele profesor Dumitru Stăniloae, care a lucrat aici câteva decenii la Facultatea noastră de Teologie din București, după ce a strălucit mai întâi ca profesor la Facultatea de Teologie din Sibiu”, a subliniat ierarhul.
„De asemenea, au murit ca martiri în închisorile comuniste părintele profesor Ilarion Felea și părintele Liviu Galaction, chiar și părintele arhimandrit Sofian Boghiu și el a fost pentru o vreme profesor de pictură bisericească la Seminarul Monahal de la Mănăstirea Neamț”,
„Este o bucurie nemărginită pentru profesorii din învățământul teologic, pentru studenți, pentru seminariști, acest moment de glorie al Bisericii noastre când, iată, printre alți mărturisitori, sunt ridicați la cinstirea altarelor și câțiva profesori de teologie”, a spus Episcopul vicar patriarhal.
Mulțumiri
Preotul lector Cosmin Pricop, decanul Facultății de Teologie Ortodoxă din București, i-a mulțumit Preasfinției Sale pentru participarea la hramul facultății și a transmis mulțumiri Preafericitului Părinte Patriarh Daniel.
„În numele corpului profesoral, în numele personalului administrativ, al studenților, masteranzilor și doctoranzilor Facultății de Teologie Ortodoxă Justinian Patriarhul a Universității din București vă mulțumim pentru împreuna-slujire de astăzi ca delegat al Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, căruia la fel îi mulțumim pentru părintească purtare de grijă”.
„Suntem într-un moment special, într-un an special și încercăm să ne ridicăm la înălțimea așteptărilor și la înălțimea responsabilităților pe care o astfel de ocrotire a Sfinților Trei Ierarhi o impune”, a evidențiat părintele decan.
„Așa cum știm și mărturisim cu toții, teologia începe și se încheie la biserică pentru că toate conceptele, toate metodele, tot ceea ce învățăm teoretic la cursuri și la seminare trebuie să aibă o aplicabilitate practică și știm cu toții acel cuvânt care spune că adevăratul teolog este cel care se roagă și cel care se roagă este adevăratul teolog”.
În continuare a fost oficiat un parastas pentru studenții și profesorii facultății trecuți la cele veșnice.
Sărbătoarea a continuat cu binecuvântarea lucrărilor desfășurate în amfiteatrul Dumitru Stăniloae, lansarea Anuarului Facultății și cu o prelegere susținută de Pr. Prof. Emanoil Băbuș.
Din aceeași categorie


