Patriarhul Daniel: Să le cerem sfinţilor să ne dăruiască credinţă puternică şi viaţă sfântă

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a îndemnat la Mănăstirea „Sfânta Maria” – Urlați în Duminica Tuturor Sfinților „să le cerem sfinților să ne dăruiască credință puternică și viață sfântă”.

În introducerea predicii rostite la mănăstirea prahoveană, Patriarhul României a vorbit despre motivele stabilirii Duminicii I după Rusalii ca Duminica Tuturor Sfinților.

1. Pentru a ne arăta că rostul sau scopul Pogorârii Duhului Sfânt în lume a fost întemeierea Sfintei Biserici și sfințirea oamenilor;

2. Pentru a ne arăta că pe lângă sfinții cunoscuți din calendarul Bisericii există și alți sfinți care nu sunt cunoscuți sau care nu au fost trecuți încă în calendarul Bisericii;

3. Pentru a ne arăta că în ceruri sfinții nu trăiesc în izolare, ci în comuniune; nu sunt separați unii de alții, ci comunică și conlucrează duhovnicește, a explicat Preafericirea Sa.

”Sărbătoarea frumuseții Bisericii

Patriarhul României a precizat că sărbătoarea de astăzi ne arată că „sfinții sunt rodiri ale Duhului Sfânt pe baza credinței ortodoxe în Iisus Hristos, Fiul cel veșnic al lui Dumnezeu, Care din iubire pentru oameni și pentru mântuirea lor S-a întrupat de la Duhul Sfânt și din Fecioara Maria și S-a făcut Om”.

„Iar cei care cred în Hristos și au primit botezul în numele Tatălui și al Fiului și al Sfântului Duh, prin botez încep să se sfințească și dacă săvârșesc și faptele bune ale credinței adevărate, ei înaintează și mai mult în sfințenie prin viață curată și fapte bune”.

Potrivit Preafericirii Sale, această sfințire a oamenilor este rostul Întrupării Mântuitorului Iisus Hristos și al Pogorârii Duhului Sfânt pentru a întemeia Sfânta Biserică și a sfinți pe oameni.

„De aceea, prima Duminică după Pogorârea Duhului Sfânt este consacrată acestei mari taine a sfințirii oamenilor de-a lungul veacurilor. În prima Duminică după Rusalii, Biserica Ortodoxă face pomenirea tuturor sfinților din toate timpurile și din toate locurile. Aceasta este sărbătoarea frumuseții Bisericii. În Duminica Rusaliilor prăznuim constituirea Bisericii”.

”Unii sfinți nu au fost încă făcuți cunoscuți

Sfinții au arătat iubire față de Dumnezeu și semeni, a subliniat Preafericitul Părinte Patriarh Daniel.

„Biserica, de la Apostoli până la sfârșitul veacurilor, are o mulțime de sfinți, de oameni care au pus în practica vieții lor Evanghelia lui Hristos. Asta înseamnă că au arătat iubire față de Dumnezeu prin rugăciune și iubire față de semenii lor prin fapte bune”.

„Astfel, avem o mulțime de sfinți. Unii dintre sfinți au fost făcuți cunoscuți de Dumnezeu prin minuni, prin descoperire. Alții însă nu au fost încă arătați. Sunt tainici prezenți în iubirea lui Dumnezeu. De pildă, unii, la puțini ani după moartea lor au fost declarați sfinți și trecuți în calendar de Biserica Ortodoxă, cum a fost de pildă Sfântul Grigorie Palama. Alții însă, după 500 de ani de la moartea sa au fost descoperiți în mod tainic ca fiind sfinți cum este Sfântul Efrem cel Nou”.

”Comuniunea sfinților este frumusețea Bisericii

Patriarhul Daniel a menționat că descoperirea sfinților reprezintă o taină a lui Dumnezeu, întrucât El descoperă sfințenia oamenilor „când și cum dorește”, iar Biserica a constatat că sunt mai mulți sfinți în realitate în ceruri decât cei care sunt trecuți în sinaxarul Bisericii.

„Pentru Dumnezeu, totdeauna există mai mulți sfinți decât cei cunoscuți de oameni. De aceea, Biserica a rânduit ca în această duminică a Tuturor Sfinților să fie prăznuiți sfinții cunoscuți și necunoscuți care sunt trecuți în calendar sau care încă nu sunt trecuți în calendar și care încă nu ne sunt cunoscuți. Aici este marea taină a frumuseții Bisericii. Mulțimea sfinților de-a lungul veacurilor, sfinți din locuri diferite, sunt prezenți în slava iubirii Preasfintei Treimi și pe unii Dumnezeu îi va descoperi în timpul istoriei, iar pe alții la a doua venire a lui Hristos, la sfârșitul veacurilor”.

„De aceea, această sărbătoare are și un caracter profetic, iar faptul că îi prăznuim pe toți laolaltă ne arată că sfinții au crezut în același Unul Singur Dumnezeu adevărat, L-au iubit pe același Hristos, despre Care a zis Sfântul Apostol Pavel: Iisus Hristosieri și azi și în veci, este același (Evrei 13:8). Pe acest Hristos L-au iubit sfinții din toate veacurile. Unii L-au iubit așteptând venirea Lui, drepții din Vechiul Testament, iar alții iubindu-L în urma convertirii lor la creștinism și legăturii lor prin rugăciune și prin sfintele taine cu Hristos”.

„Această comuniune a sfinților este frumusețea Bisericii. Sfinți din toate neamurile și de toate vârstele, de la oameni peste 100 de ani până la copii sfinți uciși ca martiri, sfinți cu rang mare cum au fost o mulțime de împărați și regi sau simpli țărani, păstori de oi, oameni simpli, sfinți monahi și monahii, dar și sfinți educați în familie, ca de pildă din familia Sfântului Vasile cel Mare, care a dat șase sfinți. Aceste frumuseți ale lucrării harului Duhului Sfânt în oameni sunt prăznuite acum în această zi a Duminicii Tuturor Sfinților. Acești sfinți se roagă împreună și sunt pomeniți împreună în fiecare duminică la Liturghie”.

„Să ne rugăm tuturor sfinților să ne dăruiască bucuria comuniunii și să înțelegem că dreapta credință se păstrează mai întâi în comuniunea sfinților și să le cerem acestor sfinți să ne dăruiască și nouă credință puternică, viață sfântă și bucuria de a fi chemați să petrecem în veșnicie, în iubirea Preasfintei Treimi”, a încheiat Părintele Patriarh Daniel.

Foto credit: Ziarul Lumina / Luigi Ivanciu

Sursa: Basilica.ro