Campania „Sănătate pentru sate”, desfăşurată de voluntarii Catedralei Naţionale, a ajuns pentru prima dată în Teleorman

Voluntarii de la Paraclisul Catedralei Naționale au organizat sâmbătă o nouă acțiune cuprinsă în Campania „Sănătate pentru sate”. Campania a ajuns pentru prima data în județul Teleorman.

Beneficiarii au fost peste nouăzeci de persoane din localitatea Călmățuiu de Sus, județul Teleorman.

Ei au fost consultaţi gratuit de medicii specialiști în diabet zaharat, nutriție și boli metabolice, cardiologie, gastroenterologie, medicină internă și pediatrie. Pe lângă consultații, pacienții au beneficiat de investigații EKG și ecografie abdominală.

Camelia Sărăţeanu, specialist gastroenterologie, a enumerat câteva dintre afecţiunile identificate la pacienţii examinaţi.

„Au fost consultați pacienți de diferite vârste, cu afecțiuni digestive, însemnând: steatoză hepatică, simptomatologie dispeptică, boală de reflux gastroesofagian, afecțiuni cardiace precum hipertensiune arterială, diferite aritmii. Am consultat și copii cu patologie specifică vârstei lor. Majoritatea nu au vizitat de foarte multă vreme un medic specialist, nu au scheme de tratament. Acolo unde există, schemele de tratament sunt vechi și trebuie actualizate”, a spus Camelia Sărăţeanu.

Campania „Sănătate pentru Sate” se desfășoară în baza unui protocol încheiat între Patriarhia Română și Ministerul Sănătății.

Pr. Cristian Sandu de la Parohia Băsești, județul Teleorman, a precizat: „A fost o activitate benefică pentru comunitatea noastră, având în vedere faptul că venim după aproape 3 ani de pandemie în care oamenii nu au putut să mai meargă să-și facă controlul de rutină decât poate până la medicul de familie. Unii dintre cei consultați azi sunt neasigurați medical, nu și-au mai făcut vreun control medical de ani de zile. Eu sunt convins că au fost mulțumiți și că a fost de bun augur această activitate”.

Cu privire la această acţiune, Dănuț Prună, coordonatorul voluntarilor de la Paraclisul Catedralei Naționale, a subliniat:

„A fost un efort considerabil al medicilor specialiști și al voluntarilor care și-au dedicat timpul liber din weekend ajutorării acestei comunități, care are, din păcate, acces foarte greu la medicii specialiști, dar și la aceste investigații medicale pe care noi le-am oferit”.

„Ca și componența a echipei de medici, a fost prezent un medic specializat în medicină internă, un medic pediatru, un medic specialist în diabet zaharat nutriție și boli metabolice, 3 medici cu specialitate cardiologie dar și 2 medici gastroenterologi. O echipă complexă, o echipă care a reușit să descopere o multitudine de probleme de sănătate pe care le aveau persoanele care s-au prezentat la consultații”.

Până în prezent, în cadrul campaniei „Sănătate pentru sate” au fost organizate 85 acțiuni în judeţele Ilfov, Prahova, Maramureş, Argeş, Călăraşi, Giurgiu și Teleorman. De această campanie au beneficiat până în prezent peste 10.000 de persoane.