Care a fost sprijinul concret al Arh. Bucureștilor pentru persoanele afectate de criza sanitară

Arhiepiscopia Bucureștilor a fost pe parcursul anului 2020 alături de persoanele puse în dificultate din cauza crizei sanitare generată de Covid-19 prin diferite programe și măsuri de sprijin.

Părintele Ionuț Tutea, consilier eparhial la Sectorul social-filantropic și misionar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, a explicat care a fost ajutorul concret oferit de Eparhie.

El a spus că prima decizie de la izbucnirea pandemiei a fost încheierea unui parteneriat cu Inspectoratul pentru Situații de Urgență. „Am identificat persoanele izolate sau în autocarantină, cărora le-am dus mâncare și tot ce aveau nevoie pentru un trai decent”.

Pe perioada stării de urgență au primit ajutor 3.000 de familii, „pentru care am oferit mâncare gătită, la care s-au adăugat în perioada sărbătorilor Sfintelor Paști 200 de pachete cu alimente de strictă necesitate”.

„În ceea ce privește spitalele, acolo unde lupta s-a dat în mod deosebit, se cuvenea să ne implicăm. Astfel, am inițiat o campanie de sprijinire a spitalelor, unde am dus apă pentru cei internați, continuând apoi cu echipamente medicale: ventilatoare, filtre și sonde traheale. Efortul a fost unul conjugat: Centrul eparhial împreună cu protoieriile”.

„Nu am uitat nici de medicii de familie, pentru care am trimis măști de protecție și pulsoximetre”, a precizat clericul într-un interviu publicat în Ziarul Lumina.

O altă provocare a fost aceea a școlii online. În acest sens, în primă fază au fost achiziționate 175 de tablete în colaborare cu Sectorul de învățământ și activități cu tineretul, precum și cu sprijinul Bisericii Sfântul Spiridon, urmate de alte donații.

La câteva luni distanță a început anul școlar. La acel moment, a adăugat Pr. Ionuț Tutea,  9.290 de copii din 438 de parohii au fost ajutați cu tablete, dispozitive mobile, laptopuri, dar și cu rechizite.

Proiectele curente s-au desfășurat în paralel cu cele inițiate în timpul pandemiei. A amintit aici de un proiect important care a început să prindă contur.

Este vorba despre Banca de alimente care se construiește în sectorul 6 și care va oferi, din momentul dării în funcțiune, un sprijin consistent programelor dedicate persoanelor defavorizate.

Pr. Cons. Eparhial Ionuț Tutea a ținut să sublinieze și reușita din acest an a campaniei de donare de sânge.

„Știm câtă nevoie este de sânge, mai ales în condițiile acestea de criză medicală, astfel că a fost lansat un apel la întreg nivelul Patriarhiei Române”.

„În Arhiepiscopia Bucu­reștilor, toate protoieriile au răspuns foarte frumos acestui apel și au venit să doneze zeci de preoți, împreună cu enoriași de la parohii”.

Interviul poate fi lecturat integral aici.

Foto credit: Ziarul Lumina

Sursa: Basilica.ro