București: Federația Filantropia a organizat un curs de prevenire a traficului de persoane

Federația Filantropia a Patriarhiei Române a organizat joi la București, în parteneriat cu Agenția Națională Împotriva Traficului de Persoane (ANITP), un curs de prevenire a traficului de persoane pentru preoți, asistenți sociali și lucrătorii implicați în sprijinul refugiaților.

„În baza protocolului dintre Patriarhia Română și Agenția Națională Împotriva Traficului de Persoane, avem această colaborare și organizăm frecvent astfel de cursuri, mai ales acum, după 24 februarie. Încercăm să conștientizăm oamenii cu privire la fenomenul traficului de persoane în contextul afluxului de refugiați,” spune Părintele Consilier Ciprian Ioniță, Președintele Federației Filantropia.

„În momentul de față, am avut deja cursuri în lunile aprilie și mai în toate zonele în care au intrat refugiații la Suceava, la Baia Mare și la Tulcea. Au participat, preoți, asistenți sociali, oameni care lucrează și cu refugiații.”

Cursul de la București este cel de al patrulea. Participă asistenții sociali din Arhiepiscopia Bucureștilor, de la protopopiate, participă și preoți, dar și persoane sau asistenți sociali care lucrează în centrele unde Patriarhia Română oferă găzduire pentru refugiații ucraineni.

„Și noi, ca preoți, întâlnim persoane care sunt traficate, dar nu poate nu întotdeauna știm să le identificăm”, a adăugat Președintele Federației Filantropia.

Urmează încă trei sesiuni, una cel mai probabil în județul Dolj, ia celelalte vor fi tot în zona de nord, acolo unde sunt cei mai mulți refugiați.

„Am învățat că nu trebuie să privim nepăsători, ci să contribuim activ la oprirea acestui fenomen care distruge atâtea vieți”, a declarat pentru Basilica.ro Laura Irimia, coordonatoarea Centrului de zi pentru copii „Sfânta Muceniță Sofia” al Arhiepiscopiei Bucureștilor.

„Este deosebit de important sa informăm pe cei din jurul nostru, pe copii și pe tineri, despre traficul de persoane și pericolele din mediul online în mod special și să luăm măsuri atunci când aflăm că cineva cade victimă”, a adăugat coordonatoarea Centrului „Sf. Mc. Sofia”, care a participat la cursul de joi.

Cursul este finanțat de Organizația Internațională de Caritate Creștină (IOCC), partener al Federației Filantropia a Patriarhiei Române.

Primele astfel de formări au avut loc în zonele în care fluxul de refugiați este mare în contextul războiului din Ucraina: în județele Suceava, Maramureș și Tulcea. Cursurile vor continua și în județul Dolj și alte zone din țară.

Federația Filantropia lucrează și la un material informativ pentru preoți, în care să existe o abordare teologică a traficului de persoane, dar și informații utile despre cum se pot implica clericii în ajutarea victimelor.

„Deși traficul de persoane este o infracțiune care nu ar trebui să se regăsească în societățile noastre, aceasta continuă să facă victime, cu precădere în rândul femeilor și al copiilor, care sunt traficați în special în scopuri sexuale”, a spus Laura Irimia.

„Indiferent de forma de exploatare, victimele traficului de persoane sunt oameni ale căror povești apasă pe umerii tuturor. Implicațiile psihologice sunt deosebit de grele. Oricine poate fi prins în ghearele acestor rețele, iar dacă închidem ochii, destinul li se schimbă brutal pentru totdeauna”, a adăugat ea.

Agenția Națională Împotriva Traficului de Persoane a făcut publice pe site-ul propriu mai multe informații despre cum recunoaștem o posibilă victimă a traficului de persoane, precum și statistici cu privire la fenomen.

Cum recunoști o victimă a traficului

  • Spune lucruri incoerente, care indică posibil consum de droguri (forțată de traficant).
  • Are acces limitat sau deloc la mijloace de comunicare.
  • Lasă impresia că este permanent supravegheată.
  • Nu cunoaște cu exactitate unde se află.
  • Prezintă semne de frică.

Cum recunoști un traficant

  • Însoțește o persoană care prezintă indiciile că ar fi victimă a traficului.
  • Vorbește în locul ei.
  • Nu o scapă din ochi.
  • Se dă drept rudă sau iubit al acesteia.
  • Poate manifesta comportament agresiv față de ea când ea refuză să facă ce îi spune el/ea.

Cele mai multe victime ale traficului de persoane din Uniunea Europeană  (74%) provin din România. Principalul scop al traficului este exploatarea sexuală, iar un sfert din victime sunt minore. Numai 0,2-0,4% reușesc să scape.

Cauzele sunt lipsa de informare publică, destrămarea familiilor și ideologia, care a instituit o separație artificială între industria exploatării sexuale (videochat, producție de materiale pornografice, bordeluri) și traficul de persoane.

Foto credit: Basilica.ro

Sursa: Basilica.ro