La Parohia „Înălţarea Sfintei Cruci”-Titan se desfăşoară cursuri de prim ajutor

Clericii și credincioșii din Protoieria 3 Capitală au posibilitatea ca săptămâna aceasta să participe la cursurile de prim ajutor organizate la Parohia „Înălțarea Sfintei Cruci”-Titan.

Cursul, susținut de Vasile Vlașin – fondatorul Asociației „Părinți salvatori” – a ajuns miercuri, 26 mai 2021, la cea de-a 910-a sesiune, în cinci ani de la inițierea proiectului.

Părintele Florin Nectarie Busuioc, Protopopul Protoieriei Sector 3 Capitală, a reiterat grija Patriarhului Daniel pentru sănătatea trupească și sufletească a credincioșilor.

El a spus că în mod intensiv în perioada pandemiei, „Biserica a fost foarte implicată în activitățile de încurajare și promovare a eforturilor de menținere a sănătății fizice. Grija aceasta se reflectă și în activitatea protoieriei noastre”.

Structura cursului

Vasile Vlașin a vorbit despre cum se desfășoară, propriu-zis, un curs de prim ajutor și ce învață beneficiarii.

„Participanții învață, pe scurt, cum să evalueze starea unei victime, cum să înțeleagă ce s-a întâmplat și cum să gestioneze situația pe care o descoperă, fie că este vorba de leșin, de înec, de o criză de epilepsie sau, în situația cea mai gravă, de stop cardio-respirator. Învață cum să facă resuscitare, proces în care e vitală folosirea defibrilatorului, pentru care facem instruire. Sunt cinci zile în care la acest curs participă în special preoți”.

„Fiecare dintre noi ar trebui să știe să acorde primul ajutor, astfel de cursuri fiind necesare încă din timpul copilăriei, în școli, apoi mai târziu, pe parcursul vieții, în special la locul de muncă, și toate acestea ar trebui să se desfășoare cu rigurozitate. Cursul acesta implică teorie și practică. Nu putem învăța cum să salvăm o viață doar privind un filmuleț de câteva minute la televizor sau online, ci trebuie să exersăm, să simțim cu propriile mâini pașii pe care îi avem de urmat”.

„În asemenea situații de risc există rigurozitate, există reguli care trebuie respectate, iar improvizațiile nu își au locul. În plus, avem impresia că nouă nu ni se poate întâmpla nimic rău și, într-adevăr, deseori suntem feriți de evenimente nefericite, dar asta nu înseamnă că suntem scutiți de datoria de a-i ajuta pe cei a căror viață se află în pericol”.

Foto credit: Ziarul Lumina

Sursa: Basilica.ro