

INTRODUCERE CU DATE GENERALE
Angajații Sectorului Social – Filantropic și Misionar al Arhiepiscopiei Bucureştilor şi-au desfăşurat activitatea sub îndrumarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.
În cursul anului 2013, principalele direcții de acțiune ale Sectorului Social - Filantropic au fost diversificarea și îmbunătățirea calității serviciilor sociale, conform nevoilor existente la nivelul instituțiilor de asistență socială care funcționează sub directa coordonare a Arhiepiscopiei Bucureștilor (Fundația Bucuria Ajutorului, Asociația Diaconia, Centrul de Zi pentru Copii Sf. Mc. Sofia, Cantina Socială Casa Barnabas, Centrul de Informare și Consiliere al Centrului Eparhial și Căminul de Bătrâni Pasărea) și la nivelul unităților de cult.
Cele mai importante realizări ale Sectorului Social-Filantropic și Misionar au fost următoarele:
•Autorizarea Centrului de Îngrijiri Paliative Sf. Nectarie al Fundației Bucuria Ajutorului de către Ministerul Sănătății ca unitate de spitalizare continuă pentru pacienți cu afecțiuni oncologice în stadiul terminal în luna februarie și încheierea contractului de furnizare de servicii medicale spitalicești cu Casa de Asigurări de Sănătate a Municipiului București în luna mai 2013. Fundația Bucuria Ajutorului a încheiat o convenție de colaborare cu Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Sector 2 în vederea acordării de îngrijiri paliative persoanelor care necesită acest tip de asistență medicală aflate în evidențele instituției respective. În cursul anului 2013, au beneficiat de servicii medicale spitalicești de tip paliativ 397 de pacienți cu afecțiuni oncologice, aflate în stadiul final al bolii. Astfel, în mai puțin de un an de la înființare, Centrul de Îngrijiri Paliative Sf. Nectarie a devenit deja un model de bune practici în ceea ce privește colaborare dintre autoritatea locală și Biserică în domeniul serviciilor sociomedicale, în folosul comunității locale.
•Oficierea, în data de 20 octombrie 2013, de către Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a slujbei de sfințire a Centrului de Zi pentru Copii Sfântul Stelian al Fundaţiei Bucuria Ajutorului - filiala Urlaţi, având ca obiectiv prevenirea riscului de excluziune socială a copiilor aflați în dificultate prin oferirea de servicii sociale, educaționale şi psihologice.
•Înființarea unui punct de lucru al Fundației Bucuria Ajutorului – Filiala Urlați la Parohia Cioranii de Jos II şi organizarea unui centru de găzduire pentru mame şi copii, victime ale violenţei domestice, cu o capacitate de 8 locuri.
•Asociația Diaconia a oferit prin Așezământul Justian Marina servicii sociale specializate pentru 17 mame și 32 copii - victime ale violenței domestice, în cadrul centrului de găzduire în regim de urgență, iar un număr de 40 de copii au beneficiat de servicii socio-educaționale cu caracter permanent în cadrul centrului de zi. În luna decembrie 2013 a fost reînnoită convenția de colaborare cu Consiliul Local Sector 1 în vederea funcționării așezământului susmenționat.
•Inaugurarea în data de 4 februarie 2013 a Centrului de găzduire în regim de urgenţă Sfântul Nicolae al Asociaţiei Diaconia, filiala Câmpina. Centrul are o capacitate de 20 locuri și oferă persoanelor fără adăpost găzduire, asistență socială, moral-religioasă, consiliere psihologică și juridică.
•Sucursala Câmpina a Asociației Diaconia a oferit servicii sociale de găzduire în regim de urgență în cadrul Centrului social Sfântul Nicolae pentru 59 de persoane fără adăpost.
•Centrul de Zi pentru Copii Sf. Mc. Sofia a oferit servicii socio-educaționale în vederea prevenirii abandonului școlar și a integrării școlare pentru 30 de copii proveniți din familii aflate în dificultate fiind acreditat în acest sens de Ministerul Muncii, Familiei și Protecției Sociale.
• La Cantina socială Casa Barnabas au fost finalizate lucrările de împodobirea a sălii de mese cu pictură în frescă.
•În cadrul Arhiepiscopiei Bucureștilor au funcționat un număr de 15 cabinete medicale pe lângă unitățile de cult în scopul oferirii de servicii medicale persoanelor defavorizate. Ultimul cabinet medical a fost înființat la Protoieria Vălenii de Munte în cursul lunii august 2013.
•Realizarea demersurilor în vederea acreditării Centrului Socio-Educaţional pentru copii, de la Parohia Sfântul Ioan Botezătorul, Protoieria II Capitală.
•Întocmirea documentației în vederea acreditării Căminului pentru persoane vârstnice al Mânăstirii Cristiana.
•În cursul anului 2013, Arhiepiscopia Bucureștilor a sprijinit persoanele aflate în situație de dificultate, preoții de la parohiile sărace și pe membrilor familiilor acestora, prin acordarea de ajutoare de urgență în cuantum total de 344.142 lei, din Fondul Păstorul cel Bun.
•Din fondurile de asistență socială Filantropia de la protoierii s-au acordat ajutoare financiare persoanelor aflate în dificultate în cuantum de 21.930 lei în vederea depășirii unor situații de dificultate generate de problemele medicale.
•Prin Programul ”Masa Bucuriei” au primit produse alimentare 34 de unități de cult și centre sociale, după cum urmează : 10 cantine și trapeze parohiale din București şi juteţul Ilfov; 13 trapeze parohiale din Ploiești, juteţul Prahova; 3 cămine de bătrâni; 3 trapeze de mânăstirii; 5 centre sociale și ong-uri. Numărul persoanelor care au fost beneficiari indirecți ai Programului Masa Bucuriei în Arhiepiscopia Bucureștilor este de 1.261. Valoarea totală a produselor distribuite în cele 52 de săptămâni ale anului 2013 prin Programul ”Masa Bucuriei” este de 486.072,062 lei.
• Sectorul Social Filantropic și Misionar a avut o implicare deosebită în organizarea Sărbătorii Hramului Catedralei Patriarhale, mobilizând protoierile și parohiile din cadrul eparhiei, care au avut o contribuție importantă în asistarea pelerinilor cu hrană, apă și ceai. De asemenea membrii A.S.C.O.R. București au fost alături de Sectorul Social-Filantropic, prin numărul mare de voluntari prezenți pe Colina Bucuriei în perioada 24 – 29 octombrie 2013. Arhiepiscopia Bucureștilor a oferit aprox. 35.000 de porții de hrană caldă, 15.000 de sticle de apă și cca. 5.000 litri de ceai pelerinilor.
În anul 2013, s-a continuat desfăşurarea activităţii pastoral-misionare şi administrative în cadrul Inspectoratului de Asistență Religioasă.
În cuprinsul Arhiepiscopiei Bucureştilor îşi desfăşoară activitatea pastoral-misionară 129 de preoţi de caritate, care slujesc în 108 lăcașuri de rugăciune, dintre care 40 sunt biserici şi 68 sunt capele construite sau amenajate în incinta unităţilor mai sus menționate.
•S-au continuat lucrările de construcţie a unor biserici, de pictură şi de amenajare a capelelor existente.
•Au fost vacantate, publicate şi ocupate 8 posturi de preoţi de caritate din Arhiepiscopia Bucureştilor.
•A fost amenajată o nouă capelă interioară la Centrul de Servicii Sociale Sfânta Maria – D.G.A.S.P.C. Sector 5 cu hramul Adormirea Maicii Domnului.
S-au iniţiat şi organizat:
•Patru din cele 29 Sesiuni ale Cercului Pastoral Comunicare şi Comuniune al preoților din unitățile spitalicești și de asistență socială din Bucureşti;
•Două din cele 11 Sesiuni Comune cu preoţii de caritate din Spitalele și Cimitirele de Stat din Bucureşti;
•Două din cele 9 Sesiuni ale Cercului Pastoral-Misionar Speranță și Vindecare al preoților de caritate din Județul Prahova care se desfășoară semestrial;
Alte activități desfășurate
•Participarea împreună cu preoții de caritate, din București și Ilfov, la pelerinajul din ajunul sărbătorii Intrarea Domunlui în Ierusalim;
•Participarea la seminarul organizat de Centrul Oncosuport, din București, cu tema Încadrarea persoanelor diagnosticate cu cancer în societatea de astăzi;
•Săvârșirea slujbei de sfințire a capelei cu hramul Sfântul Mare Mucenic Gheorghe din cadrul Centrului Socio-Medical San Med 2001 S.A.
•Participarea la conferința organizată de către Asociația Proimunizare cu tema Stop gripă;
•Participarea la evenimentele prilejuite cu ocazia procesiunii de Florii – Intrarea Domnului în Ierusalim;
•Participarea împreună cu preoții de caritate la pelerinajul Calea Sfinților cu ocazia sărbătoririi hramului Catedralei Patriarhale închinată Sfântului Cuv. Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureștilor, precum și distribuirea ceaiului cald pelerinilor pe timpul nopții;
•Organizarea de ateliere duhovnicești cu studenții A.S.C.O.R. și A.S.T.O;
•Participare la conferințele pastoral-misionare semestriale de primăvară și toamnă;
•Participare alături de Fundația Bucuria Ajutorului la acțiunile desfășurate cu ocazia Sărbătorilor Pascale precum și de Crăciun, la acțiunile desfășurate pentru ajutorarea celor nevoiași sau cu dizabilități;
•Participare la notarea administrativă a preoților de caritate din cuprinsul Arhiepiscopiei Bucureștilor;
•Cu Înalta Binecuvântare a Preafericitului Părinte DANIEL, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, toate aceste acţiuni au fost mediatizate prin intermediul mijloacelor mass-media a Patriarhiei Române - Trinitas TV, Radio Trinitas și Ziarul Lumina.
Perspective în anul 2014
Pentru anul 2014, în contextul reorganizării administrative a protoieriilor din cuprinsul eparhiei, Sectorul Social-Filantropic și Misionar își propune ca direcție de acțiune dezvoltarea serviciilor sociale la nivelul parohiilor, mai ales în comunitățile locale unde există încă posibiliăți sau oportunități de organizare a unor centre sociale care nu au fost până în prezent valorificate. Deși la nivelul Centrului Eparhial rețeaua de asistență socială s-a dezvoltat și consolidat, în teritoriu, la nivelul unor protoierii este oportună înființarea unor centre în cadrul parohiilor, care să răspundă unor nevoi reale de servicii sociale cu caracter primar și specializate pentru diverse categorii de beneficiari. Începând cu anul 2014 ne propunem ameliorarea unor discrepanțe existente între protoierii în ceea ce privește ponderea serviciilor sociale. Dacă în sectoarele 2 și 6 din Capitală, la nivelul parohiilor funcționează un număr important de centre sociale, datorită și unei bune conlucrări cu autoritățile locale, în sectoarele 1, 3 și 5 nu funcționează niciun centru social acreditat. De asemenea în județul Ilfov și în orașul Ploiești, nicio parohie nu este acreditată ca furnizor de servicii sociale. Prin urmare, în cadrul acestor protoierii, este nevoie de o implicare mai activă și de o conștientizare a importanței activității social-filantropice a preotului la parohiei ca lucrare misionară în comunitate și pentru comunitate. Faptul că unele centre sociale au fost organizate în comunități sărace de către preoți cu zel misionar întărește convingerea că, în contextul crizei economice și a lipsei resurselor materiale, resursa umană este cea mai importantă resursă de care dispune Biserica în lucrarea ei social-filantropică.
În numele tuturor anagajaților Sectorului Social-Filantropic și Misionar, al Arhiepiscopia Bucureştilor, aducem mulţumiri sincere pentru deosebita grijă părintească şi duhovnicească a Preafericirii Sale, Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române și tuturor celor care au sprijinit activitatea social-filantropică a Arhiepiscopiei Bucureștilor.
Consilier social-filantropic și misionar
Arhid. Ionuț Viorel Iordăchescu
I . PROGRAME ALE SECTORULUI SOCIAL-FILANTROPIC ȘI MISIONAR
Inspectoratul de Asistență Socială
În decursul anului 2013, Sectorul Social - Filantropic al Arhiepiscopiei Bucureştilor a derulat la nivelul Centrului Eparhial următoarele programe social-filantropice:
1.Programul de ajutor alimentar „Masa Bucuriei”
Programul s-a desfăşurat în parteneriat cu Patriarhia Română şi a avut ca scop oferirea de produse alimentare de către supermarket-ul Selgros la 34 de beneficiari: cantine şi trapeze, centre de zi, cămine de bătrâni și așezăminte sociale din Arhiepiscopia Bucureștilor.
Responsabil: Inspector Georgiana Olteiu
2.Programul „Hrană la domiciliu”
Derulat de Sectorul Social Filantropic și Misionar în colaborare cu Asociaţia Coptă Sfântul Mina a constat în oferirea, săptămânal, unui număr de 12 persoane nedeplasabile hrană caldă la domiciliu. Persoanele înscrise în acest program au beneficiat şi de alte ajutoare materiale şi financiare.
Responsabil: Asistent social Brihac Aurelia. Tel. 021.337.20.35
3.Cantina socială „Casa Barnabas”
Adresă: Drumul Taberei, nr. 28A,
sector 6, Bucureşti. Cantina a asigurat o masă caldă, 5 zile/săptămână, la 54 de beneficiari – cazuri sociale. Bugetul alocat pe anul 2013 a fost de 84.000 lei. Cantina este recunoscută ca furnizor de servicii sociale acreditate prin Decizia nr. 344/08.06.2012.
Responsabil: Pr. Pristavu Cosmin. Tel. 0723.375.242
4.Programul de ajutor alimentar ,,Sf. Mina”
Adresă: Str. Piscului nr. 1, sector 4, Bucureşti. A fost derulat de Sectorul Social Filantropic și Misionar în colaborare cu Asociaţia Coptă Sfântul Mina. Prin acest program, 150 de beneficiari au primit lunar pachete alimentare. Bugetul pe anul 2013 a fost de 126.000 lei.
Responsabil: As. soc. Brihac Aurelia
5.Centrul de Îngrijiri Paliative „Sfântul Nectarie”
Str. G-ral Dimitrie Salmen nr. 14, sector 2, Bucureşti.
Centrul de Îngrijiri Paliative Sfântul Nectarie are capacitate de 28 locuri și furnizează servicii medico-sociale specializate persoanelor adulte aflate în fază terminală ale unor boli incurabile, constând în creşterea calităţii vieţii acestora printr-un complex de îngrijiri medicale şi spirituale constând în tratamentul durerii fizice şi al suferinţei psihologice cauzate de boală.
Centrul este recunoscut ca furnizor de servicii sociale acreditate prin Decizia nr. 344/08.06.2012.
Responsabil: Director Adriana Căruntu. Tel.021.250.09.18
6.Programul farmaceutic „Sorin Voicu” oferă medicamente gratuite persoanelor aflate în dificultate, aflate în evidența Sectorului Social. Bugetul alocat în anul 2013 a fost de 6.000 lei.
Responsabil: Asistent social Brihac Aurelia. Tel. 021.337.20.35
7.Centrul de Informare și Consiliere din str. Piscului nr. 1, sect. 4, București
A oferit următoarele servicii tuturor persoanelor defavorizate aflate în evidența Sectorului Social Filantropic și Misionar al Arhiepiscopiei Bucureștilor: Identificare și evaluare; Informare în domeniu; Consiliere Socială; Consiliere Psihologică; Consiliere Juridică; Mediere socială Persoane; Servicii de îngrijire social-medicală de natură medicală; Reintegrare în Comunitate; Sprijin de urgență în vederea reducerii efectelor situațiilor de criză.
8.Centrul medico - farmaceutic „Vasiliada”
Str. Plumbuita nr. 58, sector 2, Bucureşti. Funcţionează în cadrul Mănăstirii Plumbuita și în anul 2013 un număr de 1.336 de pacienți au beneficiat de consultații gratuite, valoarea medicamentelor ieșite din farmacie ridicându-se la suma de 65.000 lei.
Responsabil: Radu Neuman Tel. 0726.226.524
9.Programul de pregătire profesională a studenților
În cadrul programului s-au derulat seminarii, ateliere de lucru, îndrumare de specialitate și activitate practică pentru 15 studenți de la Facultatea de Teologie, secția Teologie Socială.
Responsabil: Asistent social Gabriela Mihăilă. Tel. 021.337.20.35
10.Programul pentru ajutorarea persoanelor fără adăpost
Constă în oferirea unei mese de 2 ori pe săptămână persoanelor fără adăpost. Programul este derulat în parteneriat cu Asociaţia Ortodoxă Coptă Sfântul Mina şi are un buget anual de 64.800 lei.
Responsabil: Asistent social Brihac Aurelia. Tel. 021.337.20.35
11.Căminul pentru persoane vârstnice Mănăstirea Pasărea, Jud. Ilfov
Funcţionează într-o clădire din curtea mănăstirii Pasărea.Aşezământul adăposteşte 31 de persoane vârstnice-femei, cărora li se oferă îngrijire, asistenţă medicală şi consiliere.
Responsabil: Maica Mateea Mariş. Tel. 0723.294.239
12.Cabinetul Stomatologic ,,Sfântul Pantelimon”
Adresă: Str. Piscului nr. 1, sector 4, Bucureşti. Oferă asistenţă stomatologică gratuită cazurilor sociale aflate în evidenţa Sectorului Social. În anul 2013 au beneficiat de serviciile stomatologice 176 de persoane, finanţarea fiind făcută de Casa de Asigurări de Sănătate şi de aportul personal al medicilor stomatologi ai cabinetului.
Responsabil: Dr. Carmen Hera
13. Centrul de Zi pentru Copii „Sfânta Muceniță Sofia”
Str. Scaune nr. 2-4, sector 3, Bucureşti
Centrul de Zi pentru Copii Sfânta Muceniță Sofia oferă un program de servicii sociale, educaționale și psihologice, în vederea prevenirii riscului de excluziune socială pentru 25 de copii din familii vulnerabile.
Responsabil: Coordonator Laura Irimia Tel.031.438.02.90
14. Programul ”Sprijin pentru școală”
derulat de către Fundația Bucuria Ajutorului prin care 6 copii cu rezultate deosebite la învățătură, dar cu situație socio-economică precară au fost sprijiniți lunar din punct de vedere material pentru continuarea studiilor. De asemenea, părinții au beneficiat de consiliere în vederea conştientizării de către aceștia a importanţei procesului educaţional al propriilor copii și s-a colaborat cu serviciul public local de asistență socială în vederea integrării sociale a familiilor elevilor incluși în proiect.
15.Centrul de zi pentru copii „Sfântul Stelian”- Fundația Bucuria Ajutorului filiala Urlați, oferă servicii de tip after-school, meditaţii şcolare şi consiliere pentru 35 de copii din Parohia Valea Crângului, care provin din familii cu dificultăţi financiare, monoparentale şi cu mulţi copii. Pentru copiii şcolari, pe tot parcursul anului şcolar se acordă pachete calde cu produse de patiserie, rechizite şcolare, îmbrăcăminte, încălţăminte, jucării. În prezent se desfăşoară şi activităţi extraşcolare, concursuri de şah,pictură, desen.
Responsabil: Pr. Radu Manuel, tel. 0727733044
16. Centrul de găzduire pentru victime ale violenţei domestice ”Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel” – Fundaţia Bucuria Ajutorului filiala Urlaţi
Situat în localitatea Ciorani nr. 1174 D, jud. Prahova, centrul are o capacitate de 10 locuri și oferă persoanelor victime ale violenței domestice protecție, adăpost, hrană, asistență socială și moral-religioasă, consiliere psihologică și juridică.
Responsabil: Pr. Radu Constantin, tel.0727.733.055
17.Centrul Social Justinian Marina – Asociația Diaconia, str. Pajurei nr. 3B, sector 1, București, oferă beneficiarilor, 42 de mame cu 1-5 copii, protecție, adăpost de tip rezidențial, asistență socială și moral-religioasă, consiliere psihologică, juridică și psihoterapie de grup.
În cadrul Centrului de zi pentru copii, se oferă 2 mese/zi, asistare în efectuarea temelor, programe educative, cursuri de limbi străine și activități recreative.
Responsabil: Oana Prăjitură Tel. 021.668.23.23
18.Centrul de găzduire în regim de urgentă Sf. Ierarh Nicolae – Asociația Diaconia filiala Câmpina
str. Voila, nr.114, Câmpina jud. Prahova, are o capacitate de 20 locuri și oferă persoanelor fără adăpost găzduire, asistență socială și moral-religioasă, consiliere psihologică și juridică.
În cadrul centrului se oferă beneficiarilor trei mese/zi
Responsabil: Andrei Rugină: 0244.330.155
1. Acțiuni, evenimente umanitare organizate la nivelul Centrului Eparhial în cursul anului 2013
•Derularea proiectului ”Primii pași în artă” având ca obiectiv organizarea de ateliere de pictură și confecționarea de mărțișoare/felicitări, organizarea pentru copiii din cadrul centrului a unei video-proiecții și a unui atelier pe tema impresionismului și expresionismului în pictură precum și de întâlniri cu muzicieni, pictori, sculptori, actori și arhitecți din cadrul Fundației Calea Victoriei și al Facultății de Arhitectură București;
•Derularea proiectului ”Șansă pentru rolul vieții” împreună cu Organizația Young Professionals constând în implicarea copiilor în activități de film-making și arta actoriei;
•Derularea proiectului “Dezvoltare Personală prin Joc și Artă” ce vizează dezvoltarea personală, emoțională, cognitivă și socială a copiilor din Centrul de zi Sfânta Muceniță Sofia, în parteneriat cu Fundația Cultural Umanitară SO.SI.SE.SA.;
•Desfășurarea proiectului ”Engleza pentru Viață” în fiecare zi de joi a săptămânii, în colaborare cu Asociația Shakespeare School pentru Educație, proiect ce are ca scop învățarea de către copiii centrului a limbii engleze, limbă a comunicării și incluziunii, cu ajutorul unei metode distractive de redare, prin tineri voluntari buni cunoscatori ai limbii engleze;
•Desfășurarea unui program educativ-recreativ susținut de Asociația SOS Satele Copiilor Romania, prin proiectul SOS Mașina cu Jucării, care are ca scop facilitarea, prin intermediul jocului, dezvoltarea intelectuală și emoțională a copiilor și crearea condițiilor unei bune integrări sociale a acestora prin deprinderea unor norme sociale de comportament și ameliorarea relațiilor cu colegii, părinții și educatorii;
• Organizarea unor cursuri de șah și de chitară cu sprijinul unor voluntari;
• Organizarea unei întâlniri de tip dezbatere și a unui concurs de cunoștințe istorice, între copiii centrului și elevii voluntari de la Colegiul Național Mihai Viteazul, pe tema importanței actului istoric care a avut loc în data 24 ianuarie 1859 și rolul domnitorului Alexandru Ioan Cuza în ceea ce privește Unirea Principatelor Române;
•Organizarea unei vizite la Căminul pentru persoane vârstnice al Mănăstirii Christiana și oferirea de mărțișoare și flori de către copiii centrului, cu ocazia zilei de 8 Martie, tuturor rezidentelor din cadrul așezământului;
•Organizarea unui eveniment de socio-animație pentru copiii din cadrul centrului cu invitați din S.U.A., cu sprijinul Asociației Touched România;
• Participarea unui grup de copii din cadrul centrului la concursul spectacol Bucuria de a fi creștin, organizat la nivelul Protoieriei III Capitală, cu ocazia anului omagial al Sf. Împărați Constanti și Elena;
•Organizarea în data de 1 iunie a unei acţiuni pentru a marca Ziua Internaţională a Copilului constând în vizionarea gratuită de către toți copiii a unui film de animaţie 3D la Cinema Hollywood Multiplex;
•Participarea copiilor la spectacolul “O şansă pentru tinerele talente”, organizat de Fundaţia Culturală Umanitară SO.SI.SE.SA, în colaborare cu Şcoala de Teatru Corifeu, la Palatul Naţional al Copiilor;
•Participarea copiilor la tabăra de pictură – icoane pe sticlă, organizată de Parohia Scaune, în curtea centrului;
•Participarea copiilor din cadrul centrului, în perioada 2 - 12 iulie 2013 la Tabăra de creație Vara pe uliță, organizată de Muzeul Național al Satului Dimitrie Gusti. S-a obţinut cu titlu gratuit înscrierea copiilor la un modul al taberei, pe o durată de două săptămâni. Copiii au avut posibilitatea experimentării tainelor meșteșugurilor tradiționale românești, participând la diferite ateliere: olărit, modelaj, sculptură în lemn, icoane pe lemn, pictură naivă, măşti populare, ouă încondeiate, împletituri, podoabe populare;
•Oferirea gratuită, de către un trainer specialist din cadrul Mr. Mentours a unui curs de mentorat și dezvoltare personală pentru copiii centrului, cu o durată de 2 zile, ce a urmărit dezvoltarea abilităților de socializare, comunicare, ascultare activă, imaginație, creativitate și improvizație prin educație non-formală și activități interactive;
•Organizarea unei excursii în judeţul Giurgiu, cu sprijinul financiar al Fundaţiei pentru Viață și a unei excursii în județul Prahova și în jurul Bucureştiului, cu sprjinul Pc. Pr. Protoiereu Cristian Burcea, Protoieria Ilfov Nord şi a Primăriei oraşului Voluntari;
•Colaborarea cu Asociatia Club Sportiv PRO AKTIV pentru oferirea gratuită de antrenamente la fotbal pentru beneficiarii centrului, de două ori pe săptămână, precum şi asigurarea copiilor, de către asociaţie a echipamentelor sportive necesare instruirii;
•Participarea gratuită a copiilor din cadrul centrului, la antrenanente de tenis la Clubul sportiv Parc, cu sprijinul GM Tennis;
•Organizarea de petreceri cu ocazia zilelor de naștere ale copiilor cu sprijinul Alteţei Sale Principele Mihai de Laufenburg și al Fundației Cultural Umanitare SO.SI.SE.SA;
•Înființarea Atelierului de creație al Centrului de zi pentru copii Sfânta Muceniță Sofia, în cadrul căruia se realizează icoane pe sticlă, cu ajutorul unui voluntar, expert restaurator pictură tempera şi ulei și organizarea la sediul centrului a unei expoziții de icoane pe sticlă, cu titlul Bucuria Crăciunului;
•Participarea copiilor din cadrul Centrului de zi pentru copii Sfânta Muceniță Sofia la evenimentul inititulat Sfântul Nicolae în mijlocul copiilor, ediția a-V-a, organizat de Arhiepiscopia Bucureștilor, Sectorul Învățământ și activități cu tineretul, cu o scenetă dedicată Sfântului Nicolae;
•Derularea programului Copiii vestesc Nașterea Domnului, constând în susținerea de către copiii centrului de spectacole cu tematică specifică Crăciunului, o scenetă de teatru religios ce evocă bucuria Naşterii Mântuitorului, interpretarea de colinde, obiceiuri și tradiții românești la diferite cămine de bătrâni din cadrul Arhiepiscopiei Bucureştilor de la M-rea Christina şi parohia Precupeţii Vechi, diferite fundații şi organizaţii, (Fundația Pentru viață, Asociația Împreună reușim), Parohia Colțea și Parohia Scaune;
•Desfășuarea acțiunii Fii bun în prag de Crăciun, ce a constat în oferirea de cadouri din partea elevilor Școlii Generale nr. 97, Școlii Generale nr. 280, din partea elevilor de la Colegiul Național Ion Luca Caragiale, în colaborare cu Asociația Shakespeare School tuturor copiilor din centru, din partea angajaților Ministerului de Interne și a Revistei Mediere și Tehnică în Artă, firmei Mantero Comimpex S.R.L. și din partea angajaților Companiei Microsoft;
•Desfășuarea serbării dedicate praznicului Naşterii Domnului, unde copiii centrului au primit daruri din partea preoţilor de la cimitirele de stat din Arhiepiscopia Bucureştilor;
•Susținerea la sediul centrului a unui concert de colinde de către Corala Academica Divina Armonie a Parohiei Sfântul Gheorghe Nou din Bucureşti, din inițiativa Parintele Paroh Emil Caramizaru, precum și oferirea de daruri cu prilejul Crăciunului tuturor copiilor beneficiari ai centrului din partea Televiziunii Realitatea TV;
•Oobținerea unor sponsorizări din partea Companiei DHL International Romania S.R.L., constând în ghiozdane echipate cu rechizite școlare, computere pentru dotarea laboratorului de informatică al centrului şi un număr de 3 balansoare pentru amenajarea locului de joacă pentru copii din curtea centrului, dotarea centrului cu o plasmă TV și o masă ping pong din partea angajaților unei firme de IT și materiale didactice (truse de pirogravură, traforaj, goblen, țesut tradițional), manuale școlare, culegeri din partea angajaților Companiei Microsoft.
•Realizarea unei o Ediții Speciale a emisiunii Cine, Când și Cum Schimbă România la sediul Centrului de zi pentru copii Sfântul Stelian, Urlați, emisiune ce a fost difuzată la Realitatea TV în noaptea de Paște;
•Copiii Centrului de Zi Sfântul Stelian – Urlați, au susținut un spectacol caritabil intitulat Muzică și Măști la Casa de Cultură a orașului, în urma căruia s-a obținut suma de 900 lei, bani ce au fost folosiți într-o excursie oferită copiilor și voluntarilor pe Valea Prahovei;
•Participarea Fundației Bucuria Ajutorului, filila Urlați la campania umanitară organizată de televiziunea Kanal D și Cosmote ,,Îmi place să-ți mulțumesc!”, în urma căreia s-au obținut donații în bani, alimente, îmbrăcăminte, încălțăminte și jucării. În cadrul emisiunii din data de 25 decembrie s-au obținut 3 mașini de spălat Candy, ce vor intra în dotarea spălătoriei sociale care va fi dată în folosință la începutul acestui an.
•Desfășurarea activităților din cadrul atelierelor de pictură, pirogravură, hand-made, a cursurilor de dans și limbi străine (engleză și franceză) având ca beneficiari 25 de copii din familii monoparentale și/sau sărace din cadrul Aşezământului Patriarh Justinian Marina.
•Organizarea unui atelier de confecționare a unor obiecte decorative specifice sarbătorilor de iarnă.
•Primirea darurilor și donațiilor cu ocazia Crăciunului, de la diferiți sponsori.
•La data de 06.12.2013, cu ocazia Sfantului Ierarh Nicolae, în incinta Paraclisului a avut loc un program de colinde oferit de către copiii centrului de zi din cadrul Așezământului.
•Hramul Catedralei Patriarhale a fost marcat printr-o amplă acțiune în beneficiul pelerinilor pentru care s-au adus următoarele contribuții:
Protoieria |
Hrană caldă |
Apă plată (0,5 l) |
Ceai bax |
Zahăr Kg. |
Cafea Kg. |
Pahare Plastic (buc.) |
I Capitală |
7.000 sarmale |
2.000 |
1 |
25 |
10 |
6.000 |
II Capitală |
7.000 sarmale |
2.000 |
1 |
25 |
10 |
6.000 |
III Capitală |
7.000 sarmale |
2.000 |
1 |
25 |
10 |
6.000 |
Ilfov Sud |
7.000 sarmale |
2.000 |
1 |
25 |
10 |
6.000 |
Ilfov Nord |
6.000 sarmale |
2.000 |
1 |
25 |
10 |
6.000 |
Ploiești |
6.000 sarmale |
2.000 |
1 |
25 |
10 |
6.000 |
Câmpina |
4.000 sarmale |
2.000 |
1 |
25 |
10 |
6.000 |
TOTAL |
44.000 sarmale |
14.000 |
7 |
175 |
70 |
42.000 |
Protoieriile Urlați și Vălenii de Munte vor participa cu 3.000 de kg. de mere (1.000 kg. protoieria Urlați și 2.000 kg. protoieria Vălenii de Munte). De asemenea, Cantina socială Casa Barnabas a pregătit 2.500 porții de hrană caldă.
În perioada pelerinajului un număr de 40 de angajați și voluntari din cadrul Sectorului Social Filantropic și Misionar al Arhiepiscopiei Bucureștilor și A.S.C.O.R. București au distribuit pelerinilor aceste alimente și circa 5000 de litri de ceai și cafea, pregătite la Cantina Mensa a Centrului Cultural Social Iustin Patriarhul.
2. Acorduri, protocoale, colaborări
Pe parcursul anului 2013 au fost încheiate şi reînnoite acorduri şi parteneriate cu diferite instituţii publice şi organizaţii neguvernamentale, care desfăşoară activităţi în domeniul asistenţei sociale după cum urmează:
•Asociația CopiiRO, având ca obiectiv: derularea de programe ce vizează îmbunătățirea calității vieții copiilor și tinerilor aflați în dificultate;
•Asociația ortodoxă coptă ”Sf. Mina”, având ca obiectiv: oferirea de ajutor alimentar persoanelor defavorizate social;
•D.G.A.S.P.C. Sector 1, având ca obiectiv: oferirea de sprijin copiilor instituționalizați și cu risc de abandon școlar;
•Children Action România, având ca obiectiv: prevenirea abandonului maternal printr-o intervenție specializată asupra mamelor cu risc de a-și părăsi copilul;
•Centrul Medical Medas, având ca obiectiv: oferirea de servicii medicale;
•Facultatea de Teologie Ortodoxă din București ”Justinian Patriarhul”, având ca obiectiv: organizarea stagiului de pregătire practică a studenților în centre și așezăminte de asistență socială;
•Organizația pentru Refugiați și Migranți, având ca obiectiv: derularea de programe de sprijin pentru persoanele refugiate din România;
•Protocol de colaborare între Protoieria Ploieşti şi D.G.A.S.P.C. Prahova
•Protocol de colaborare cu Centrul de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Prahova, în vederea desfășurării în parteneriat a unor activități educative, de prevenire și suport destinate persoanelor cu probleme în adicții și organizarea unor cursuri de formare și inițiere în adicții destinate personalului clerical din Protoieria Câmpina;
•Protocol de colaborare între Protoieria Câmpina și Centrul de Plasament din cadrul Complexului de Servicii Comunitare Sfânta Sofia Câmpina
•Fundația Bucuria Ajutorului – filiala Urlați a încheiat acorduri de parteneriat cu Grupul Școlar Simion Stolnicu - Comarnic, Gradinița Nr.1- Comrnic și Școala Gimnazială Nr.2 - Comarnic. Scopul parteneriatelor este sensibilizarea și dezvoltarea spiritului social-filantropic și derularea de acțiuni concrete care să atragă copiii spre activități extracurriculare;
•Încheierea contractului de furnizare de servicii între Asociația Diaconia și Primăria Câmpina în vederea funcționării centrului de gazduire în regim de urgență pentru persoane fără adăpost.
3. Participări la cursuri, seminarii, conferinţe, ateliere de lucru, schimburi de experiență
•Participarea unui număr de 6 asistenți sociali la cursul de Expert Achiziţii publice, cursul autorizat ANC și organizat de Federației Filantropia în cadrul proiectului FORTE – Formare trainică pentru parteneriat social.
•Participarea la lucrările Adunării Generale a Federației Filantropia a Pc. Arhid. Ionuț Viorel Iordăchescu în calitate de reprezentant al Asociației Diaconia
•Participarea la ședințele nucleului stabilit de Adunarea Generală a Federației Filantropia în vederea elaborării strategiei acestei organizații, pentru perioada 2013-2015.
•Participarea la cursul de manager resurse umane a doi asistenți sociali;
•Participarea la Adunarea Generală a Asociației Diaconia;
•Participarea Fundației Bucuria Ajutorului la procesul de evaluare organizațională efectuat de Fundația United Way, în vederea obținerii unei finanțări a unui proiect de grant, în cuantum de 34.800 lei .
•Participare la Atelierul de sustenabilitate, de la Centrul Naţional pentru Formare Continuă „Dumitru Stăniloae“ al Patriarhiei Române.
•În data de 24 – 25 octombrie 2013, participarea la Conferinţa Naţională de Îngrijiri Paliative de la Sibiu.
•În data de 25 octombrie 2013 participarea la Adunarea Generală a Asociaţiei Naţionale de Îngrijiri Paliative din România şi desemnarea d-rei Adriana Căruntu ca membru în Consiliul Director în perioada 2013 – 2016.
•Participarea la întâlnirea din cadrul proiectului pilot iniţiat de Hospice Casa Speranţei Braşov cu titlul: Înlăturarea disparităţilor în accesul la servicii de bază de îngrijiri paliative în comunitate – Parteneriat pentru identificarea şi reducerea barierelor clinice, educaţionale, legislative şi economice, proiect co-finanţat în cadrul unui program de parteneriat prin intermediul Contribuţiei Elveţiene, organizat în sala de conferinţe a C.I.P. Sf. Nectarie.
•Nominalizarea d-rei Căruntu Adriana de către Preşedintele Asociaţiei Naţionale de Îngrijiri Paliative din România, pentru a face parte din grupul de suport din Municipiul Bucureşti, în calitate de asistent social, în proiectul co-finanţat din fonduri elveţiene mai sus menţionat.
•Participarea în perioada 01.11.2013 – 15.12.2013 la cursul de management spitalicesc, organizat de ,Şcoala Naţională de Sănătate Publică şi Management în Domeniul Sanitar din Bucureşti, pentru directorii de spitale publice şi private din România.
•Participarea Pc. Pr. Radu Manuel la Proiectul Echilibrul – o nouă abordare a vieții familiale cu cea profesională, precum și la Atelierul de sustenabilitate Masa bucuriei - dar din dar se face rai.
II. ACTIVITATEA SOCIAL FILANTROPICĂ ÎN PROTOIERII
1.Centrul social „.Sfântul Ierarh Nicolae”, Protoieria II Capitală
Adresa: Str. Romulus, nr. 9, sector 2, București. Funcționează în incinta protoieriei și oferă sprijin material, financiar, consiliere socială si spirituală, persoanelor defavorizate aflate în evidența Biroului de Asistență Socială. De asemenea, derulează pentru copii programe educaționale, ocupaționale și de petrecere a timpului liber.
Coordonator: Asistent Social Claudia Dumitrașcu. Tel. 021.321.55.19.
Proiecte derulate
1. „Ajutor pentru pelerini” având ca obiectiv oferirea de pachete participanţilor la sărbătoarea Sf. Dumitru. Perioada de desfășurare: octombrie 2013. Parteneri: parohiile din cuprinsul protoieriei. Buget alocat: 9.600 lei.
2. „Colind străbun” având ca obiectiv oferirea de pachete alimentare cazurilor sociale aflate în evidența biroului de asistență socială, cu prilejul Crăciunului. Beneficiari: 70 de familii sărace și 25 de copii. Data desfășurării: decembrie 2013. Parteneri: Parohia Parc Plumbuita, Vatra Luminoasă,, Parohia Andronache și Parohia Mărcuța. Buget alocat: 4.500 lei..
3.„Să descoperim Bucureştiul” având ca obiectiv oferirea de alternative de petrecere a timpului liber copiilor din familiile defavorizate. Beneficiari: 10 elevi cu rezultate bune la învăţătură. Parteneri: parohiile din cuprinsul protoieriei. Buget: 500 lei.
2.Ajutor alimentar pentru familii defavorizate, Protoieria III Capitală
Adresa: Str. Doamnei, nr. 20, Sector 4, Bucureşti. Program lunar de susţinere materială a 100 de familii defavorizate, desfășurat în parteneriat cu Parohia Sfântul Antonie cel Mare
Coordonatori: Asistent Social Mănescu Andrada și Asistent Social Cristina Untaru.Tel. 021.337.20.35
Proiecte derulate
1) Conform Protocolului de Colaborare încheiat, Parohia Sfântul Anton Curtea Veche a susţinut Programul de Sprijin alimentar al familiilor defavorizate aflate în evidenţa noastră cu următoarele produse: 2572 kg făina, 1785 kg orez, 1121 kg zahăr, 1364 l ulei, 435 kg mălai.
2) Conform Protocolului de Colaborare încheiat, Şcoala Centrală a donat un transport de îmbrăcăminte, jucării şi rechizite colectate de la elevii şcolii. Produsele au fost dăruite copiilor din familiile aflate în evidenţa Biroului de Asistenţă socială.
3) Proiectul „Împreună de Învierea Domnului” derulat cu sprijinul parohiilor protoieriei, a avut drept scop acordarea unui ajutor spiritual şi material familiilor şi copiilor din evidenţa biroului de asistenţă socială – Protoieria III Capitală cu ocazia Sărbătorii Învierii Domnului şi 150 de beneficiari au primit câte un pachet (pentru copii – dulciuri, îmbrăcăminte şi încălţăminte, pentru adulţi – alimente de bază, cozonac).
4) Proiectul „Primii paşi împreună” derulat cu ocazia începerii anului şcolar, a avut drept scop oferirea unui dar, în vederea acoperirii necesarului de rechizite pentru un debut bun de an şcolar, copiilor ce provin din familiile sărace aflate în evidenţa Serviciului Social din Protoieria III Capitală. Astfel, 30 de copii au beneficiat de un ghiozdan şi un pachet cu rechizite oferit cu ajutorul parohiilor protoieriei.
5) Pentru evenimentul Sfântul Nicolae în mijlocul copiilor, Protoieria a contribuit cu suma de 1440 lei din care au fost achiziționate dulciuri pentru copiii participanți. Asistenții sociali și voluntarii au pregătit, transportat și distribuit cele 600 de pachete.
6) În data de 19 decembrie 2013 a avut loc în sala de conferinţe a Protoieriei III, evenimentul socio-cultural „Colind pentru sufletul tău”, ediţia a VII-a.
Ca în fiecare an, în preajma Sărbătorii Naşterii Domnului, dorim să venim în întâmpinarea nevoilor celor mai puţin înzestraţi material dintre noi, familiilor și persoanelor aflate în evidența Biroului Social al Protoieriei III, oferindu-le un pachet cu alimente şi obiecte de îmbrăcăminte. Grupul de muzică psaltică “Patras” a susținut un concert de colinde în sala de conferințe a Protoieriei III Capitală pentru bucuria celor 150 de beneficiari ai evenimentului caritabil. Evenimentul a fost posibil cu sprijinul parohiilor: Sfântul Anton Curtea Veche, Dobroteasa, Belu Pieptănari, Soborul Maicii Domnului, Sfântul Nicolae Șelari, Acoperământul Maicii Domnului Titan, Sfântul Calinic Titan, Dudeşti Ciopea II, Progresul II.
7) În data de 21 decembrie 2013, în colaborare cu Parohia Sfinţii Trei Ierarhi, a fost organizat un eveniment la Căminul de Bătrâni Sfântul Luca, prilej cu care elevii „Școlii din tinda bisericii” au colindat, au împărţit daruri şi au decorat cu obiecte confecţionate de ei camerele rezidenţilor.
III. ACTIVITATEA INSPECTORATULUI DE ASISTENŢĂ SOCIALĂ ÎN PAROHII
III.1. Cantine sociale
1.Cantina Socială „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil”
Parohia Ghencea I, Protoieria I Capitală. De serviciile cantinei beneficiază 140 persoane din cadrul parohiei, copii şi adulţi aflați în dificultate, de cinci ori pe săptămână. Adresă: Bd. Ghencea, nr. 41, Sector 6, Bucureşti.
Coordonator: Psiholog Miruna Nistor, tel. 021.413.21.40
2.Cantina Socială „Sfântul Apostol Andrei”
Parohia Sf. Andrei Chitila, Protoieria I Capitală. La cantina parohială primesc masa 60 de persoane duminica, după Sf. Liturghie. Se oferă masă la domiciliu pentru 30 de persoane vârstnice de 3 ori pe săptămână. Adresă: Şoseaua Chitilei 138, Sector 1, Bucureşti.
Coordonator: Pr. Bondar Simion, tel: 021.667.41.15.
3.Cantina Socială „Sfântul Silvestru” Parohia Sf. Silvestru, Protoieria II Capitală
Se află într-o clădire de lângă Biserica Sfântul Silvestru. Beneficiarii, în număr de 40, primesc hrană caldă în fiecare sâmbătă şi duminică. Adresă: Str. Silvestru, nr. 36, Sector 2, Bucureşti. Coordonator: Gherasim Alexandru,
tel: 021.610.50.27
4.Cantina Socială „Sf. Antonie cel Mare” Parohia Doamna Oltea, Protoieria II Capitală
Se oferă hrană de trei ori pe săptămână, după cum urmează: vineri – 15 beneficiari, sâmbătă – 20 beneficiari, duminică – 40 beneficiari. Beneficiarii sunt persoane fără posibilități financiare.
Adresă: str. Barbu Văcărescu, nr. 46A, Sector 2, Bucureşti.Coordonator: Pr. Popescu Mihai,
tel. 0722.670.533
5.Parohia Măneciu – Pământeni
deține o cantină care este autorizată de Direcția de Sănătate și de Direcția Sanitar – Veterinară a Județului Prahova, alcătuită din bucătărie, spațiu de depozitare a alimentelor, sală de mese și grupuri sanitare. În prezent se oferă hrană caldă la 10 persoane vârstnice, 10 persoane nedeplasabile și 10 copii cu dizabilități în zilele de vineri, sâmbătă și duminică.
Coordonator: Pr. Preda Constantin
Telefon: 0724.345.143
6.Cantina socială „Sfântul Nicolae”, Parohia Andronache, Protoieria II Capitală
Cantina a fost înfiinţată în ianuarie 2010 şi oferă masă caldă unui număr de 50 de persoane, sâmbăta, duminica şi la marile praznice.
Adresa: str. Cumpenei nr.34, Sector 2, București, tel.0216557745.
Coordonator: Pr. Rădulescu Ioan, tel. 0766.515.100
7.Cantina Socială „Sf. Mare Mucenic Mina” Parohia Tătărani, Protoieria Ploieşti
În clădirea Aşezământului se oferă duminica o masă caldă pentru 40 de persoane. Aceleaşi persoane primesc pachet cu hrană rece, de două ori pe săptămână, la domiciliu sau la sediul aşezământului. Adresa: Comuna Tătărani, judeţul Prahova. Coordonator: Pr. Pruşan Cristian, tel. 0723.350.690.
8.Cantina Socială „Sf. Nicolae” Parohia Brăneşti, Protoieria Ilfov Sud
Un număr de 70 de persoane primesc ajutor alimentar duminica și la marile praznice.
Adresă: Comuna Brăneşti, judeţul Ilfov.
Coordonator: Pr. Petrescu Mihai,
tel. 0722.398.838.
9.Cantina Socială „Izvorul Tămăduirii” Parohia Roşu, Protoieria Ilfov Sud
Beneficiază de hrană caldă de şase ori pe săptămână un număr de 10 persoane, iar de sărbători 140 de persoane.
Adresă: Comuna Roşu, judeţul Ilfov.
Coordonator: Pr. Ciucă Ioan, tel. 0744.540.374
10.Cantina socială „Sf. Ioan Botezătorul” Parohia „Chitila I”, Protoieria Ilfov Sud
Aici primesc hrană caldă zilnic un număr de 16 copii cu riscuri sociale şi de abandon şcolar. Proiect derulat în parteneriat cu Fundaţia Preţuieşte clipa.
Adresa: Comuna Chitila, jud Ilfov. Coordonator: Pr. Panţâru Cristian, tel. 0721.147.868
11.Cantina socială „Sf. Gheorghe” Parohia Căldăraru, Protoieria Ilfov Sud
Oferă masă caldă de 3 ori /săptămână, (sâmbăta, duminica, lunea) la 29 de persoane dintre care 16 persoane vârstnice.
Adresa: Str.Tineretului nr. 14, Sat Căldăraru, Com. Cernica, Coordonator: Pr. Guțea Vasile, tel. 0722.422.662
12.Cantină socială, Mânăstirea Cernica Protoieria Ilfov Sud
Primesc masă caldă de două ori pe zi un număr de 60 de persoane.
Adresa: Com.Cernica, Județul Ilfov
Coordonator: Alexandru Irimia
13.Cantina socială „Sf. Constantin şi Elena”, Parohia Sfântul Ioan Botezătorul, Protoieria Ploieşti
Cantina funcţionează în Halele Centrale din Ploieşti puse la dispoziţie de Primărie, cu sprijinul Protoieriei Ploieşti şi în colaborare cu Fundaţia Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena. Se oferă zilnic masa caldă pentru 143 de persoane. Coordonator: Pr. Frusinoiu Aurelian, tel. 0722.367.151
14.Cantina Parohiei ”Nașterea Maicii Domnului”, Protoieria I Capitală.
Se oferă hrană caldă zilnic la un număr de 25 de persoane fără posibilități financiare.
Adresa:Str. Târgul Neamț, nr. 8, sector 6, București.
Coordonator:Pr. Țincu Constantin, tel.0744587961
15.Cantina Parohiei Șerban Vodă, Protoieria III Capitală.
Se oferă masă caldă de 3 ori pe săptămână unui nr. de 20 persoane fără posibilități financiare.
Adresa: Str.Petre Țuțea, nr.1,sector 4, București
Coordonator: Pr. Filiuță Cristian, tel.0766.802.075
16.Cantina Parohiei „Sfântul Apostol şi Evanghelist Ioan”, Protoieria III Capitală
În trapeza construită în curtea bisericii primesc masa caldă de 3 ori pe săptămână 50 persoane aflate în dificultate.
Adresă: Șos. Berceni nr.2 , Sector 4, Bucureşti.
Coordonator: Pr.Şupeală Gheorghe, tel.0728.727.196
III.2 PROGRAME DE AJUTOR ALIMENTAR
1.Parohia „Sfânta Treime – Ghencea”, Protoieria I Capitală
– oferă celor 16 familii aflate în evidență la domiciliu, o dată pe săptămână, hrană caldă, transportată la destinaţie de persoane din Comitetul de femei. Totodată, parohia le plăteşte acestora, prin rotaţie, întreţinerea. Adresa: Str. 13 Septembrie nr. 211, Sector 5, București.
Coordonator: Pr. Grădincea Ioan, tel. 0744.889.953.
2.Parohia „ Icoanei”, Protoieria II Capitală
– în cadrul programului „Hrană caldă la domiciliu 18 bătrâni primesc zilnic hrană caldă la domiciliu iar duminica, de sărbători și hram, au loc agape creștine. Mâncarea este pregătită la Cantina Socială „Dacia” în urma parteneriatului pe care aceasta îl are parohia. Adresă: Str. Icoanei, nr. 12, Sector 2, Bucureşti.
Coordonator: Asistent Social Lenuţa Şerb; tel. 0745.495.434.
3.Parohia „Herăstrău”, Protoieria II Capitală
– oferă periodic pachete cu alimente pentru 50 de persoane din parohie cu posibilităţi materiale reduse.
Adresă: Str. Nicolae Caramfil nr. 26, Sector 1, Bucureşti.
Coordonator: Pr. Bârlez Valentin, tel. 0726.718.151.
4.Trapeza Parohiei ”Înăltarea Sf. Cruci”, Protoieria III Capitală,
oferă masă caldă zilnic la sarbatorile mari pentru toti credinciosii din biserica Adresa: Str. Sold. Stelian Mihale, nr.14-20,sector 3, București.
Coordonator: Pr. Ilie Costescu, tel.0722.323.257
5.Parohia ”Acoperământul Maicii Domnului” Titan, Protoieria III Capitală,
oferă produse alimentare la 20 de persoane sărace precum, și hrană caldă la praznicele mari din cursul anului la enoriașii din parohie.
Adresa: Str. Prisaca Dornei, nr.2, sector 3, București.
Coordonator: Stavără Aurora , tel.0770.819.159
6.Parohia ”Cuv. Daniil Sihastrul”, Protoieria III Capitală,
oferă săptămânal pachete alimentare la 10 persoane defavorizate, 5 vârstnici și 5 persoane nedeplasabile, din parohie.
Adresa : str.Covasna, nr. 23-25, sector 4, București.
Coordonator: Pr. Aldea Mihai, tel.0746.804.283
7.Parohia ”Sf. Arhangheli”Huedin, Protoieria III Capitală,
oferă produse alimentare sâmbăta și duminica la 40 de persoane, copii și bătrâni, din cadrul parohiei.
Adresa: B-dul Constantin Brâncoveanu, nr.118 A,sector 4, București
Coordonator: Pr. Alexe Tanior, tel. 0722.407.664
8.Parohia ”Sf. Ştefan Cuibul cu barză” , Protoieria I Capitală,
oferă lunar prin Firma Nobel Minimarket - Ştirbei Vodă - hrană pentru 25 de vârstnici și 5 oameni ai străzii.
Adresa: Str. Ştirbei Vodă nr. 99 bis, Sector 1
Coordonator : Pr. Benga Daniel, tel.0721.810.476
9.Parohia Podeanu, Protoieria I Capitală,
oferă hrană caldă de la Restaurantul ”Nașul” pentru 14 persoane nedeplasabile.
Adresa: Str Dornei nr.70, Sector 1
Coordonator: Pr. Ailioaei Vasile, tel. 0744658469
10.Parohia ”Sf. Andrei Parva”, Protoieria I Capitală,
oferă hrană caldă la trapeza parohiei, în fiecare duminică , pentru 35 de vârstnici. Adresa: Aleea Parva nr 1, Sector 6
Coordonator: Pr. Corneanu Sorin, tel.074.004.4942
11.Parohia Dămăroaia, Protoieria I Capitală,
oferă hrană pentru 50 vârstnici nedeplasabili. Adresa :Str Justin Georgescu nr 1, Sector 1, București.Coordonator: Pr. Lăcătuș Stelian, tel. 021/668.461.20.21
12.Parohia”Sf. Ioan Botezătorul”- Pantelimon, Protoieria II Capitală.
Se oferă pachete alimentare, de 3 ori pe săptămână unui nr. de 25-30 familii fără posibilități financiare.Adresa: Str. Pantelimon, nr.257, sector 2, București
Coordonator: Pr.Nistor Vasile, tel.0744.428.544
13.Parohia „Ghencea I”, Protoieria I Capitală
– oferă pachete alimentare persoanelor defavorizate care nu pot servi masa la cantina parohiei.Adresa: Bd. Ghencea nr. 41, Sector 6, București.Coordonator: Psiholog Miruna Nistor, tel. 021.413.21.40.
14.Parohia „Nașterea Maicii Domnului – Drumul Taberei”, Protoieria I Capitală
Oferă pachete alimentare cazurilor sociale din cadrul parohiei.Adresa: Str. Târgu Neamț nr. 8, Sector 6, București.
Coordonator: Pr. Țincu Constantin, tel. 0744.587.961.
15.Parohia „Sfântul Anton - Curtea Veche”, Protoieria III Capitală
– oferă lunar 30 de pachete alimentare persoanelor aflate în dificultate.
Adresă: Str. Franceză nr. 33, Sector 3, București.
Coordonator: Pr. Zaharia Gheorghe, tel. 0722.607.103.
16.Parohia „Pogorârea Sfântului Duh” - Titan, Protoieria III Capitală.
Se oferă produse alimentare copiilor Centrului Educaţional Pogorârea Sf. Duh – Titan, copiilor cu sindrom Down, tinerilor cu HIV din apartamente sociale şi din Spitalul Victor Babeş, tinerilor cu hipoacuzie şi altor categorii defavorizate.
Adresă: Str. Liviu Rebreanu – Parc Titan, Sector 3, Bucureşti.
Coordonator: Pr. Niculcea Adrian; tel. 0721.370.395.
17.Parohia „Dichiu”, Protoieria II Capitală
Oferă lunar pachete alimentare unui număr de 5 familii cu venituri foarte reduse.
Adresă: Str. Icoanei, nr. 72, Sector 2, Bucureşti. Coordonator: Pr. Murgoci Constantin, tel. 0723.691.374.
18.Parohia „Sfântul Gheorghe Nou”, Protoieria III Capitală
– un număr de 27 de persoane beneficiază lunar de pachete alimentare.
Adresă: Bd. 1848, nr.1, Sector 3, Bucureşti.
Coordonator: Pr. Cărămizaru Nedelea,
tel. 0723.600.405.
19.Parohia „Buna Vestire - Belu”, Protoieria III Capitală
– Un număr de 28 de persoane primesc, la parohie și domiciliu, o dată pe lună pachete alimentare.
Adresă: Şos. Giurgiului, nr. 29 A, Sector 4, Bucureşti.
Coordonator: Pr. Bărâcă Aurel, tel. 0722.541.307.
20.Parohia ”Balta Albă” din Protoieria II, Capitală
oferă săptămânal pâine pentru 30 de familii sărace. Adresă: str. Basarabiei, nr. 222, sector 2, București. Coordonator: Pr.Andrei Gheorghe, tel.0745.407.738
21.Parohia „Dobroteasa”, Protoieria III Capitală
– un număr de 20 de familii defavorizate beneficiază bilunar de pachete alimentare și 50 de persoane beneficiază lunar din partea parohiei de masă caldă la domiciliu.
Adresă: Str. Mircea Vodă, nr. 33 A, Sector 3, Bucureşti.
Coordonator: Pr. Sima Gheorghe, tel. 0722.226.621.
22.Parohia „Precupeţii Vechi”, Protoieria II Capitală
- desfăşoară un program de ajutor alimentar ”Toiagul Înflorit” ce constă în oferirea de alimente unui număr de 25 vârstnici şi 21 familii defavorizate, de 3 ori pe săptămână. Adresă: Str. Toamnei nr. 92, Sector 2, Bucureşti. Coordonator: Pr. Tudor Gheorghe, tel. 0744.144.385.
23.Parohia „Adormirea Maicii Domnului și Sf. Mare Mc. Mercurie”, Protoieria III Capitală
– oferă 150 de pachete alimentare la Centrul de zi ”Jean Steriadi”.
Adresă: Str. Constantin Brâncuși nr. 11, Sector 3, Bucureşti.
Coordonator: Pr. Lepădatu Paul, tel. 0744.271.511.
24.Parohia „Izvorul Nou”, Protoieria III Capitală
- oferă pachete alimentare la domiciliu în fiecare sâmbătă la 10 familii aflate în dificultate.Adresă: Șos. Mihai Bravu 311, Sector 3, Bucureşti.
Coordonator: Pr. Iftime Constantin, tel. 0721.559.648.
25.Parohia” Sf. Ioan Botezătorul” Dristor, Protoieria III Capitală,
- oferă produse alimentare în fiecare sâmbătă familiilor sărace din parohie.
Adresa: Str. Râmnicul Sărat, nr.7A, sector 3, București
Coordonator: Pr.Chințoiu Ionel, tel.0723.205.394
26.Parohia „Sf. Nicolae” Clinceni, Protoieria Ilfov Sud
- se oferă periodic ajutor alimentar la un număr de 30 - 60 de persoane.
Adresă: Comuna Clinceni, judeţul Ilfov.
Coordonator: Pr. Preot Gheorghe Gheorghe,
tel. 0722.733.411.
27.Biserica „Sfinţii Chiril şi Metodie”(Agronomie)
- oferă o masă caldă unui număr de 50 de studenţi, în perioada posturilor. Susţinerea acestui program se realizează din fonduri proprii şi din donaţii. Biserica dispune din 2007 de o trapeză în care se derulează acest program. Adresă: în incinta Facultăţii de Agronomie din Bucureşti.
Coordonator: Pr. Mihăilă Victor, tel. 0746.655.045, 0722.702.209.
28.Parohia „Domneştii de Sus”, Protoieria Ilfov Sud
- se acordă ajutoare alimentare unui număr de trei familii cu probleme sociale. Cele trei familii au în total 19 copii.Adresă: Comuna Domneşti, judeţul Ilfov.
Coordonator: Pr. Corniţescu Iancu Dan, tel. 0723.944.462.
29.Parohia „Sf. Nicolae” - Pantelimon Sat, Protoieria Ilfov Sud
- în trapeza construită în curtea bisericii primesc masa o dată pe săptămână 40 de persoane fără posibilităţi materiale.
Adresa: loc. Pantelomon, str. Tudor Vladimirescu nr.2, Jud. Ilfov.
Coordonator: Pr. Tănăsoiu Adrian, tel.0722.241.755
30.Parohia „Copăceni Mănăstire”, Protoieria Ilfov Sud
– în cadrul trapezei se oferă ajutor alimentar pentru 40 de persoane.
Adresa: Str. Principală nr. 181, loc. Copăceni Mănăstire
Coordonator: Pr. Anghel Gheorghe.
31.Parohia „Preoţeşti”, Protoieria Ilfov Nord
– o dată pe lună se oferă la două familii sărace alimente şi un ajutor financiar în valoare de 150 lei lunar fiecare.
Adresă: Comuna Baloteşti, judeţul Ilfov.
Coordonator: Pr. Ioniţă Mircea, tel.0244.639.2784.
32.Parohia „Lipia”, Protoieria Ilfov Nord
– se oferă o dată pe săptămână unui număr de 15 persoane nevoiaşe pachete alimentare.
Adresă: Comuna Gruiu, judeţul Ilfov.
Coordonator: Pr. Şuţu Ioan, tel. 0722.795.582.
33.Parohia „Sfânta Treime”, Protoieria Câmpina
– se oferă lunar pachete alimentare unui număr de 50 de persoane nevoiaşe. Un alt număr de 25 de persoane fără posibilităţi materiale primesc în fiecare sâmbătă alimente din partea parohiei. Alte 20 de persoane primesc de două ori pe lună hrană caldă în spaţiul bine amenajat de la demisolul bisericii.
Adresă: Str. Republicii, nr. 23, Câmpina.
Coordonator: Pr. Ieşanu Vicenţiu, tel. 0744.644.538.
34.Parohia „Sfinţii Voievozi”, Protoieria Ploieşti
- oferă pachete alimentare de o dată pe lună unui număr de 20 familii sărace din parohie. Adresă: Str. Ştefan cel Mare, nr. 23 Ploieşti.
Coordonator: Pr. Gheorghe Lazăr, tel. 0722.404.664.
35.Parohia „Româneşti”, Protoieria Ploieşti
- un număr de 22 de familii primesc trimestrial pachete alimentare, îmbrăcăminte şi încălţăminte. Adresă: Comuna Româneşti, judeţul Prahova.
Coordonator: Pr. Bumbănac Justin, tel. 0721.135.759.
36.Parohia „Bărcăneşti”, Protoieria Ploieşti
- de patru ori pe an 40 de familii cu posibilităţi materiale reduse primesc pachete alimentare, îmbrăcăminte, încălţăminte şi mici ajutoare financiare.
Adresă: Comuna Bărcăneşti, judeţul Prahova.
Coordonator: Pr. Coman Constantin, tel. 0788.288.501.
37.Parohia „Naşterea Domnului”, Protoieria Ploieşti
– oferă de cinci ori pe săptămână unui număr de 23 persoane hrană caldă la Centrul Social „Andreiada” construit în curtea bisericii.
Coordonator: Pr. Chilan Ioan, tel. 0788.288.473.
38.Parohia „Cioranii de Jos II, Protoieria Urlaţi
Oferă de cinci ori pe săptămână hrană caldă unui număr de 25 de persoane defavorizate. Programul se derulează în trapeza din curtea bisericii. Zece din cei 25 de beneficiari primesc hrana la domiciliu.
Adresă: Cioranii de Jos, jud. Prahova.
Coordonator: Pr. Radu Constantin, tel. 0244.462.043; 0727.733.055
39.Parohia „Sf. Nicolae - Băicoi II”, Protoieria Câmpina
– prin Programul alimentar „Sfântul Ilie” se acordă o dată pe săptămână hrană caldă şi rece unui număr de 50 de beneficiari proveniţi din rândul categoriilor defavorizate, într-o clădire aflată în curtea bisericii.
Adresă: Comuna Băicoi, judeţul Prahova.
Coordonator: Pr. Andrei Constantin, tel. 0722.638.358.
40.Parohia „Tufeni I”, Protoieria Câmpina
– o dată pe lună 25 de persoane primesc hrană caldă sau rece în trapeza din curtea bisericii.
Adresă: Comuna Tufeni, judeţul Prahova.
Coordonator: Pr. Albu Constantin, tel.0766.500.429.
41.Parohia „Înălţarea Sfintei Cruci”, Protoieria III Capitală
– oferă o masă caldă săptămânal unui număr de 15 persoane defavorizate. Activitatea se desfăşoară într-una din anexele bisericii.
-trimestrial se ofera 100 pachete cu alimente varstnicilor din parohie,
-colaborează cu Caminele de Copii şi Vârstnici din sectorul 3, cărora le donează îmbrăcăminte şi încălţăminte.
Adresă: Str. Sld. Stelian Mihale nr. 14 - 20, Sector 3, Bucureşti. Coordonatori: Pr. Ilie Costescu, tel. 0722.323.257.
42.Parohia „Sfântul Dimitrie”, Protoieria Câmpina
- sunt oferite trimestrial alimente şi îmbrăcăminte unui număr de 57 de persoane. Programul se derulează în colaborare cu Fundaţia olandeză „Hulp”. Adresă: Str. Orizontului, nr. 2, Câmpina.
Coordonator: Pr. Melnic Grigore, tel. 0722.620.159.
43.Parohia „Băneşti”, Protoieria Câmpina
– de trei ori pe săptămană în trapeza din curtea bisericii este oferită o masă caldă unui număr de 40 de persoane.
Adresă: Comuna Băneşti, judeţul Prahova.
Coordonator: Pr. Militaru Mihai, tel. 0761.662.236.
44.Parohia „Ştefeşti”, Protoieria Vălenii de Munte
– oferă o dată pe săptămână unui număr de 40 de persoane o masă caldă transportată la domiciliul acestora.
Adresă: Comuna Ştefeşti , judeţul Prahova.
Coordonator: Pr. Istudor Marius, tel. 0744.558.419.
45. Parohia „Mânăstirea Văleni”, Protoieria Vălenii de Munte
- în trapeza din curtea bisericii o dată pe săptămână este oferită o masă caldă unui număr de 30 de persoane fără posibilităţi materiale. Zilnic, 50 de persoane, primesc hrană caldă la domiciliu. În fiecare duminică, 150 de persoane participante la Sfânta Liturghie primesc pachete cu produse alimentare, iar după cateheză, 50 de copii primesc pachete cu dulciuri. Adresă: Str. Berevoieşti, nr. 2, Vălenii de Munte.
Coordonator: Pr. Albescu Ion, tel. 0740.052.898.
46.Parohia Valea Crângului, Protoieria Urlați,
oferă zilnic o masă caldă la 20-25 de copii din centru de zi iar pentru 10 familii oferă hrană rece de două ori pe săptămână.
Adresa: str.Valea Crângului, nr.64, jud. Prahova, Orașul Urlați.
Coordonator: Pr. Radu Manuel, tel.0727.733.044.
47.Parohia Ghioșești, Protoieria Câmpina
Oferă masă caldă de 3 ori /săptămână la 100 persoane din toate categoriile sociale defavorizate iar duminica enoriașilor din parohie.
Adresa: Oraș Comarnic, str.Ghioșești.
Coordonator: Pr.Ilie Coloianu, tel.0788.365.249
48.Parohia“Naşterea Maicii Domnului” – Voila, Protoieria Câmpina
- Se oferă produse alimentare după cum urmează: pentru 12 persoane vârstnice - hrană caldă şi pachete cu alimente – marţi, vineri, sâmbătă şi duminică.
Adresa : Com. Voila, jud. Prahova.
Coordonator: Pr.Radu Nicolae, tel.0727.068.460
49.Parohia ”Izvoarele”, Protoieria Vălenii de Munte,
Oferă masă caldă în fiecare duminică la enoriașii din parohie si la copiii din programul ”Hristos Împărtășit Copiilor”, precum și bătrânilor singuri din parohie.
Adresa: Str. Principală, loc.Izvoarele, jud. Prahova Coordonator: Pr. Barat Ion, tel.0761.326.247.
III. 3 CENTRE DE ZI
1.Centrul comunitar Ghencea, Parohia Ghencea I, Protoieria I Capitală
Se acordă asistenţă socială, educaţională şi spirituală elevilor, proveniţi din şcolile aflate pe raza sectorului 6, având drept scop prevenirea abandonului şcolar.
Coordonator: Adresă: Bd. Ghencea, nr. 41, Sector 6, Bucureşti.
Coordonator: Psiholog Miruna Nistor, tel. 021.413.21.40
2.Parohia „Naşterea Maicii Domnului – Drumul Taberei”, Protoieria I Capitală
– oferă un program de meditaţii şcolare copiilor din parohie care întâmpină dificultăţi la învăţătură cu ajutorul celor 10 profesori voluntari. Adresa: Str. Târgu Neamţ nr. 8, Sector 6, Bucureşti. Coordonator: Pr. Ţincu Constantin, tel. 0744.587.961.
3.Parohia ”Flămânda”, Centrul educațional – social ortodox „Sfântul Haralambie”, Protoieria III Capitală
– furnizează servicii educaționale și sociale, pentru 27 de copii, răspunzând unor necesități acute ale societății românești actuale. În cadrul parohiei funcţionează o grădiniţă (12 copii) şi un after-school (15 elevi).
Adresa: Str. Olimpului nr. 17, Sector 4, Bucureşti, Coordonator: Preot Paroh David Pestroiu
4.Parohia „Sfântul Gheorghe Nou”-Protoieria Ploiesti
Oferă de patru ori pe săptămână un program de meditaţii şcolare copiilor din parohie care întâmpină dificultăţi la învăţătură cu ajutorul celor 5 profesori voluntari. De asemenea, în cadrul unui miniatelier de creaţie copiii deprind tehnici de pictura si confecţionează diverse obiecte din materiale reciclabile. Se intenţioneza organizarea unei expoziţii cu lucrările realizate de ei.Bugetul alocat anual acestor activităţi este de 18.000 lei.
Adresa: str. Boldescu, nr. 16, Ploieşti
.Coordonator: Pr. Oprea Gabriel; tel. 0740211491.
III. 4 GRĂDINIŢE
1.Grădiniţa „Sfântul Dimitrie”, Parohia „Mavrogheni”, Protoieria II Capitală.
Se oferă educaţie de specialitate unui număr de 5 de copii. Parohia derulează acest proiect în parteneriat cu Primăria şi Inspectoratul Şcolar ale Sectorului 1.
Adresă: str. Monetăriei, nr 4, sector 1, Bucureşti Coordonator: Pr. Zavoianu Cornel Tel.0742.900.734, 021.318.64.71.
2.Grădiniţa „Sfântul Nicolae”, Parohia „Sfântul Nicolae”, Protoieria Câmpina
Într-o clădire de patrimoniu aflată în curtea bisericii, funcţionează o grădiniţă cu un număr de 23 de copii. Parohia derulează acest proiect printr-un parteneriat încheiat cu Primăria Câmpina şi cu Inspectoratul Şcolar.
Strada: Aleea Nucilor nr. 9, Câmpina. Coordonator: Pr. Moga Petru şi preoteasa Moga Cleopatra Laurenţia, tel. 0727.363.750, 0244.376.161.
3.Grădiniţa „Suflet de copil”, Parohia „Sfinții Trei Ierarhi-Fundeni”, Protoieria II Capitală.
Grădiniţa, cu o capacitate de 100 de locuri, oferă un spaţiu atractiv şi cu încărcătură duhovnicească aparte şi un mediul cald şi sănătos, cât mai apropiat mediului familial, care să încurajeze socializarea micuţilor, formarea lor moral – religioasă, sensibilitatea la nevoile semenilor, toleranţa, echilibrul, încrederea în sine, deschiderea spre comunicare.
Şoseaua Colentina nr. 503, Sector 2, București Coordonator: Pr. Gheorghe Popa
4.Gradinița ”Sfântul Andrei” Parohia Sfântul Andrei Parva – Protoieria I Capitală.
Într-un spațiu nou și modern funcționeaza o grădiniță cu program prelungit, regim gratuit pentru 65 de copii. Aceasta funcționează în baza unui parteneriat cu D.G.A.S.P.C. Sector 6. Adresa: Aleea Parva nr. 1,Sector 6 Coordonator: Pr. Corneanu Sorin Tel: 0740.044.942
5. Grădiniţa „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel”, Parohia „Sfinţii Apostoli”, Protoieria Ploieşti.
Într-o clădire noua aflată în curtea bisericii, funcţionează o grădiniţă modernă. Aici se oferă educaţie de specialitate unui număr de 12 copii. Parohia derulează acest proiect în parteneriat cu Liceul de Arta Ploieşti.
Adresă: str. Matei Basarab, nr. 63, Ploiesti Coordonator: Pr. Pârlea Augustin, Tel.0748259835
III. 5 CENTRE ŞI CABINETE SOCIO-MEDICALE
1.Centrul medical „Sfântul Spiridon Vechi” Parohia „Sfântul Spiridon Vechi”, Protoieria III Capitală
Centrul asigură furnizarea următoarelor tipuri de servicii pentru copii şi familii defavorizate:
- servicii medicale în regim ambulator în specialităţile: medicină internă şi de famile, pediatrie, cardiologie, ORL, laborator clinic, chirurgie generală, oftalmologie, obstretică ginecologie, psihiatrie, oncologie, stomatologie, recuperare şi medicină fizică;
- Centrul este format din patru clădiri, în care există o cantină cu o capacitate pentru 100 de persoane, 14 cabinete medicale, şase laboratoare, o farmacie şi două săli de meditaţie.
Adresa: Piaţa Naţiunile Unite nr.5-7, sector 4, Bucureşti. Coordonator: P.C. Preot Vicar Ioan Iordache.Telefon informaţii/programări: 021.335.13.78.
2.Cabinetul medical al Centrului Comunitar Ghencea - Parohia Ghencea I, Protoieria I Capitală
Programul oferit de parohie vine în întâmpinarea nevoilor persoanelor care nu pot beneficia de asistenţă medicală datorită faptului că nu cotizează la sistemul de asigurări sociale de sănătate, precum şi a celor care au venituri insuficiente. Sediul cabinetului se află la etajul 1 în clădirea complexului social şi este deservit de un medic şi un asistent medical care fac voluntariat. Adresă: Bd. Ghencea, nr. 41, Sector 6, Bucureşti. Coordonator: Psiholog Miruna Nistor, tel. 021.413.21.40.
3.Cabinetul medical ”Sf.Vineri”, Parohia ”Sf. Vineri” Pajura, Protoieria I Capitală
oferă consultaţii medicale, medicamente şi program de recuperare pentru familiile defavorizate ale parohiei. Anual sunt consultate peste 400 de persoane.Adresă: Str. Băiculeşti, nr. 27, Sector 1, Bucureşti.
Coordonator: Pr. Radu Ilinoiu, tel.0744587961.
4.Cabinetul medical - Parohia Sapienţei-„Adormirea Maicii Domnului” , Protoieria I Capitală.
Cabinetul medical acordă asistenţă medicală gratuită şi medicamente, enoriaşilor cu dificultăţi materiale. Lunar sunt asistate peste 100 de persoane.
Adresă: Str. Sapienţei, nr. 5, Sect. 5, Bucureşti.
Coordonatori: Pr. Cojoc Marin şi dr. Cojoc Gabriela, tel. 0727.528.749 şi 021.318.45.97.
5.Cabinetul medical „Sf. Cosma şi Damian” de la Parohia Tudor Vladimirescu I, Protoieria I Capitală
Oferă consultaţii gratuite şi medicamente persoanelor defavorizate din cadrul parohiei. Lunar sunt consultate cca. 100 de persoane.
Adresă: Str. Mărgeanului, nr. 2, Sector 5, Bucureşti.
Coordonator: Pr. Cezar Dumitraşcu,
tel. 0766301419
6.Cabinetul stomatologic „Sf. Cosma şi Damian””, Parohia „Sfânta Treime – Militari”, Protoieria I Capitală
- într-una din încăperile aşezământului social construit lângă biserică funcţionează un cabinet stomatologic dotat cu aparatură modernă unde îşi desfăşoară activitatea trei medici stomatologi. Se acordă tratament de specialitate persoanelor fără posibilităţi materiale. Adresa: Str. Iuliu Maniu, nr. 194A 6, sector 6, Bucureşti. Coordonator: Pr. Ciucă Anichit Orest, tel. 0744.488.966.
7.Parohia Înălţarea Sf. Cruci, Protoieria III Capitală
– derulează un parteneriat cu Clinica Oftalmologică Dr. Ioana Costescu din strada Roşianu nr. 43, sector 3, Bucureşti. Pr. Ilie Costescu identifică în parohie cazurile sociale pe care ulterior le trimite spre consultaţii şi tratament către clinica parteneră. În anul 2013 au primit consultaţii gratuite peste 120 de persoane defavorizate. Acestea au beneficiat de reţete şi de intervenţii chirurgicale gratuite. Adresă: str. Roşianu nr. 43, Sector 3, Bucureşti.
Coordonatori: Pr. Ilie Costescu, tel. 0722.323.257 şi dr. Costescu Ioana.
8.Cabinetul medical al Așezământului Sf. Cuv. Antonie cel Mare de la Parohia Doamna Oltea
- se afla in incinta Aşezământului şi asigură asistență medicală de primă necesitate pentru persoanele nevoiaşe din parohie, în fiecare marți și vineri. Responsabili pentru desfăşurarea acestei activităţi sunt : Dr. Maria Hutan și Dr. Vasilica Panoiu – voluntari.
Coordonator Aşezământ: Pr. Popescu Mihai Cristian, tel. 0744.933.500.
9.Cabinetul medical al Parohiei Pogorârea Sf. Duh Titan
Cabinetul funcţionează din anul 1998 fiind deservit de 4 medici voluntari (doi generalişti şi doi specialişti) şi se adresează mai ales persoanelor în vârstă, cu pensii mici şi şomerilor. Cabinetul nu tratează urgenţe, motiv pentru care consultaţiile oferite sunt ocazionale.
Adresă: Str. Liviu Rebreanu – Parc Titan, Sector 3, Bucureşti.
Coordonator: Pr. Niculcea Adrian tel: 0721.370.395.
10.Centrul socio-medical „Sfântul Dorotei” – Mânăstirea Turnu, Protoieria Ploieşti
Oferă tratamente stomatologice persoanelor defavorizate social. În anul 2013 au beneficiat de aceste servicii 45 de persoane.
Adresă: Com. Târgşorul Vechi, jud. Prahova. Coordonator : Dl. Sebastian Toma, tel. 0723.260.137.
11. Centrul socio-medical „ Sf. Mare Mucenic Mina” – Parohia Tătărani, Protoieria Ploieşti.
În cadrul centrului funcţionează un cabinet medical, un cabinet stomatologic şi o farmacie. Un medic de familie şi un medic stomatolog oferă consultaţii şi tratamente gratuite anual unui numar de 300 de persoane defavorizate social.
Adresă: Sat Tătărani, com . Bărcăneşti, jud. Prahova.
Coordonator: Pr. Pruşan Cristian, tel. 0723350690
III.6 LOCUINŢE PROTEJATE
1.Parohia „Icoanei” prin ”Comitetul de Binefacere Icoana”, Protoieria II Capitală
– oferă în cadrul Casei protejate „Sfânta Parascheva” adăpost celor 3 tineri (1 nevăzător) pe care parohia îi sprijină, aceştia beneficiind şi de ajutor material, consiliere, asistenţă religioasă. Adresă: Str. Vicina, nr. 2, ap. 78, sector 5. Coordonatori: Pr. Popescu Ion, tel. 0744.317.248 şi As. Soc. Lenuţa Şerb tel. 0745.495.434.
2.Parohia „Sfântul Nicolae”, Protoieria Câmpina
- în curtea bisericii este amplasată o clădire veche, îngrijită, în care părintele paroh adăposteşte două persoane vârstnice, bolnave. După terminarea lucrărilor la complexul parohial părintele are în vedere ca aceasta să devină casă socială pentru persoanele fără adăpost. Adresă: Aleea Nucilor, nr. 9, Câmpina. Coordonator: Pr. Moga Petru, tel. 0727.363.750.
3.Parohia „Ciolpani”, Protoieria Ilfov Nord
Găzduieşte gratuit trei persoane defavorizate în clădirea socială construită în curtea bisericii, care dispune de parter şi un etaj.
Adresă: Comuna Ciolpani, Ilfov
Coordonator: Pr. Manicea Cristian, tel.
III. 7 CENTRE EDUCAŢIONALE
1.Parohia „Sfânta Treime - Militari”, Protoieria I Capitală
– oferă sprijin educaţional în două dintre încăperile aşezământului social, care dispune şi de un cabinet de informatică dotat cu calculatoare. Săptămânal îşi desfăşoară activitatea 24 de copii cooptaţi de la şcolile din imediata vecinătate a bisericii. Coordonator: Pr. Ciucă Anichit Orest, tel. 0744.488.966
2.Parohia Nașterea Maicii Domnului-Drumul Taberei- Protoieria I Capitală
prin Centrul comunitar Sf Impăraţi Constantin şi Elena şi Sf Emilian oferă un program de recuperare şcolară pentru 110 elevi de 5 ori pe săptămână cu 10 profesori voluntari. Adresă: Str.Targu Neamt nr. 8,Sector 6
Coordonator: Pr. Țincu Constantin tel. 0744587961
3.Parohia ”Sf. Vineri – Pajura”, Protoieria I Capitală
- oferă un program de recuperare şcolară pentru 30 de elevi proveniţi din familiile defavorizate ale parohiei. Adresă: Şos. Jiului nr. 22, Sector 1, Bucureşti. Coordonator: Pr. Radu Ilinoiu, tel.0744.587.961
4.Parohia ”Sf. Vineri – Drumul Taberei”, Protoieria I Capitală
- oferă asistenţă educaţională copiilor din parohie printr-un program de meditaţii la diverse materii şcolare. Adresă: Str. Braşov nr. 21C, Sector 6, Bucureşti. Coordonator: Pr. Burlan Nicolae, tel. 021.746.44.44
5.Parohia „Flămânda – Centrul educaţional-social Sf. Haralambie”, Protoieria III Capitală
– oferă servicii de tip after-school, meditaţii şcolare şi consiliere pentru 20 copii. Adresă: Str. Olimpului, nr. 17, Bucureşti.
Coordonator: Pr. David Pestroiu, tel. 0723.998.961.
6.Parohia ”Doamna Oltea”, Protoieria II Capitală
- un număr de 25 copii participă la programul de meditaţii, sub îndrumarea profesorilor voluntari din parohie şi la diferite activităţi extraşcolare, organizate special pentru ei. Adresă: str. Doamna Oltea, nr. 36, Sector 2, Bucureşti. Coordonator : Pr. Popescu Mihai Cristian, tel. 0744.933.500.
7.Parohia „Biserica Icoanei”, Protoieria II Capitală
– oferă în cadrul programului ”Club Creştin Icoana” celor 40 de copii aflaţi în evidenţă consiliere, activităţi educative, recreative, spirituale şi caritabile. Programul este susţinut de mai mulţi parteneri din ţară. Locul desfăşurării programului este biserica şi Şcoala Centrală, partenerul de proiect al parohiei. Tot aici se derulează programul „Tinerii Icoanei”, în care un număr de 45 tineri se implică activ în viaţa bisericii, susţin sâmbăta şi duminica lecţii cu copiii defavorizaţi social, se implică în derularea agapei care are loc la sfârşitul slujbei ş.a. Adresă: Str. Icoanei, nr. 12, Sector 2, Bucureşti.
Coordonator: As. Soc. Şerb Lenuţa, tel. 0745.495.434.
8.Parohia „Olari”, Protoieria II Capitală
– programul a fost înfiinţat în anul 2009, iar în cadrul Centrului educaţional parohial „Adorno” elevi şi studenţi proveniţi din familii cu posibilităţi materiale reduse beneficiază de meditaţii, activităţi artistice şi culturale, excursii. Adresă: Strada Olari, nr. 8A, Sector 2, Bucureşti.
Coordonator: Pr. Iordache Mihai, tel: 0728.067.348.
9.Parohia „Vatra Luminoasă”, Protoieria II Capitală
– oferă săptămânal, în cadrul Centrului educaţional parohial „Glasuri de îngeri”, meditaţii gratuite unui număr de 35 copii, cu vârste cuprinse între 7 şi 14 ani. De asemenea, se desfăşoară şi programe ocupaţionale (cor, pictură). Adresă: Str. Toni Bulandra nr.21-23, Sector 2, Bucureşti.
Coordonator: Pr. Stegăruş Ovidiu, tel. 0722.668.239
10.Parohia „Pogorârea Sfântului Duh” - Titan, Protoieria III Capitală – derulează:
a. Proiectul „Rădăcini” oferă pentru 80 de elevi un program de meditaţii la diverse materii din partea unor profesori voluntari. În cadrul centrului se predă un curs special de pictură pentru 12 elevii cu un profesor atestat.
b. Programul pentru persoane cu dizabilităţi, unde se desfăşoară săptămânal activităţi de cateheză şi socializare pentru un grup de 36 persoane surdomute. De asemenea, se desfăşoară un program special pentru 27 de copii cu sindrom Down.
Adresă: Str. Liviu Rebreanu – Parc Titan, Sector 3, Bucureşti.
Coordonator: Pr. Niculcea Adrian
tel: 0721.370.395.
11.Parohia „Şerban Vodă”, Protoieria III Capitală
– acordă asistenţă social-educativă prin programe de pregătire extraşcolară, interactive şi de recreere într-un cadru supravegheat de două ori pe săptămână. Se adresează unui număr de 100 de copii de la şcolile aflate pe raza parohiei. În cadrul parohiei funcţionează un cerc de muzică psaltică gratuit pentru copii şi tineri , o dată pe săptămână.Adresă: Str. Petre Ţuţea, nr. 1, Sector 4, Bucureşti. Coordonator: Pr. Dinu Pompiliu; tel. 0722.342.291.
12.Parohia „Sfântul Apostol şi Evanghelist Ioan”, Protoieria III Capitală
Oferă celor 50 de copii aflaţi în evidenţă meditaţii şcolare, cerc de pictură şi muzică religioasă.
Adresă: Şos. Berceni nr.2, Sector 4, Bucureşti. Coordonator: Pr. Şupeală Gheorghe, tel.0722.586.777.
13.Parohia „Înălţarea Sfintei Cruci”, Protoieria III Capitală
- acordă asistenţă social-educativă prin programe de pregătire extraşcolară unui număr de 50 de copii. Activitatea se desfăşoară de două ori pe săptămână sub îndrumarea a cinci profesori voluntari într-una din anexele bisericii.
-se oferă, la cerere, consultanţă juridică gratuită,
-expoziţii periodice cu obiecte realizate de elevii din sectorul 3.
Adresă: Str. Sld. Stelian Mihale nr. 14-20, Sector 3, Bucureşti.
Coordonator: Pr. Costescu Ilie, tel.0722.323.257.
14.Parohia „Acoperământul Maicii Domnului”, Protoieria III Capitală
– organizează expoziţii de pictură religioasă şi excursii pentru copii din parohie.
– în baza parteneriatulului cu Centrul rezidenţial „Casa noastra”, parohia sustine material cu diverse produse (încălţăminte iarnă, rechizite, alimente) cei 17 copii ai centrului.
Adresă: Str. Prisaca Dornei nr. 2, Sector 3, Bucureşti.
Coordonator: Pr. Stavără Mihai, tel. 0722.272.180.
15.Parohia „Buna Vestire - Belu”, Protoieria III Capitală
- acordă asistenţă social-educativă printr-un program de meditaţii şcolare unui număr de 12 copii, precum şi un program catehetic pentru 15 elevi pe săptămână. Adresă: Şos. Giurgiului, nr. 29 A, Sector 4, Bucureşti.
Coordonator: Pr. Bărâcă Aurel, tel. 0722.541.307.
16.Parohia „Cuv. Daniil Sihastrul”, Protoieria III Capitală
- acordă asistenţă social-educativă printr-un program de meditaţii şcolare unui număr de 15 copii şi organizează un cerc de croitorie şi tradiţii pentru 15 de beneficiari.
Adresă: Str. Covasnei nr. 23-25, Sector 4, Bucureşti.
Coordonator: Pr. Aldea Mihai, tel. 0746.807.283.
17.Parohia „Dobroteasa”, Protoieria III Capitală
– organizează activităţi educaţionale în cadrul Cercului de pictură pe sticlă ”Buna Vestire”, expoziţii şi pelerinaje pentru 30 de copii şi meditaţii gratuite la lb. română, matematică, chimie, lb. străine pentru 25 de copii, o dată pe săptămână. Adresă: Str. Mircea Vodă, nr. 33 A, Sector 3, Bucureşti.
Coordonator: Pr. Sima Gheorghe, tel. 0722.226.621.
18.Parohia „Sf. Trei Ierarhi”, Protoieria III Capitală
– organizează pentru 20 de copii din parohie diverse activităţi educaţionale în cadrul Atelierului de artă creştină şi vizite la Azilul Sfântul Luca şi Căminul Vitan Bârzeşti, oferind cu ocazia unor sărbătorilor daruri pentru toţi participanţii. Adresă: Str. Turnu Măgurele nr.17, Sector 4, Bucureşti.
Coordonator: Pr. Mititea Ovidiu, tel. 0722.345.456.
19.Parohia Mierlari, Protoieria Ilfov Sud
organizează săptămânal un cerc catehetic „Micul crestin” pentru 40 de copii şi meditaţii gratuite pentru 6 copii nevoiaşi din parohie, de două ori pe săptămână cu d-na preoteasă Stefănescu Elena la Casa Parohială. Adresă: Sat Mierlari, com. Jilava Coordonator: Pr. Ştefănescu Dumitru, tel. 0757119188.
20.Centrul misionar ”Sfântul Nicolae” - Parohia Jilava, Protoieria Ilfov Sud
- acordă asistenţă social-educativă printr-un program de meditaţii şcolare unui număr de 6 copii, o dată pe săptămână. De asemenea, organizează cursuri de pictura (35 copii), sculptura (15 copii), muzică, ateliere de ţesătură şi cusături.
Adrsă: Com. Jilava. Coordonator: Ganciu Emanuel, tel. 0730133353
21.Parohia „Dobroşeşti” Snagov – Sat, Protoieria Ilfov Nord
Derulează un programul educaţional într-o clădire modernă situată în curtea parohiei pentru un grup de 15 copii care primesc meditaţii gratuite la diverse materii, consiliere religioasă şi activităţi recreative.Coordonator: Pr. Panaite Dan, tel. 0728.989.567.
22.Parohia „Sfântul Nicolae”, Protoieria Câmpina
– derulează un program educaţional în cadrul bibliotecii parohiale care însumează un număr de peste 4000 de volume de teologie, filozofie, literatură, ştiinţă ş.a. Biblioteca este vizitată de un număr mare de cititori. Adresă: Aleea Nucilor, nr. 9, Câmpina. Coordonator: Pr. Moga Nicolae, tel. 0788.288.479
23.Spitalul Clinic de Urgenţe pentru Copii – Grigore Alexandrescu
– derulează în cadrul Centrului educaţional „Dăruind vei dobândi” un program adresat copiilor internaţi în spital, dar şi celor veniţi din afara acestuia. Centrul este dotat cu calculatoare şi o bibliotecă. Adresă: Sp. de Copii „Grigore Alexandrescu”. Coordonator: Pr. Peiu Tudorel; tel. 0744.346.676.
24.Centrul de zi „ Sfântul Andrei “ - Parohia « Naşterea Maicii Domnului » din Câmpina, jud. Prahova
- sprijină 12 persoane vârstnice afectate de singurătate, serviciile oferite urmăresc menţinerea, refacerea şi dezvoltarea relaţiilor interumane, pentru depăşirea situaţiilor care ar putea duce la marginalizarea socială a persoanei. Se urmăreşte extinderea proiectului în direcţia înfiinţării unui Aşezământ social pentru vârstnici, unde aceştia să beneficieze în plus de cazare, masă si asistenţă de infirmerie. Adresa: Câmpina, cartierul Voila, str. Drumul Taberei, jud.Prahova;
Coordonator: Pr. Radu Nicolae, tel. 0727068460
III. 8 CENTRE DE ÎNGRIJIRE ŞI ASISTENŢĂ PENTRU VÂRSTNICI
1.Aşezământul „Acoperământul Maicii Domnului”, Parohia Precupeţii Vechi, Protoieria II Capitală
Căminul de bătrâni construit în curtea bisericii are două etaje şi un total de 11 dormitoare şi anexe. Aici primesc găzduire şi îngrijire 23 de persoane vârstnice, fără susţinători legali şi lipsiţi de sprijin. Sunt 7 angajaţi (2 îngrijitori, 1 infirmieră, 1 şofer, 1 administrator, 1 asistent medical, 1 bucătar şi 1 asistent social).
Adresă: Str. Toamnei nr. 92, Sector 2, Bucureşti. Coordonator: Pr. Tudor Gheorghe; Tel. 0744.144.385
2.Căminul pentru bătrâni „Christiana” din cadrul Mănăstirii Christiana
Căminul este construit în incinta mănăstirii Cristiana, a fost inaugurat în anul 2005. În cămin primesc adăpost, masă şi consiliere 27 persoane vârstnice.
Responsabil: Maica Alexandra Juravle Tel. 021.490.82.80
III. 9 BURSE ŞI AJUTOARE FINANCIARE OFERITE DE PAROHII
A. Burse oferite de parohii unor elevi şi studenţi teologi sau laici
1.Parohia „Icoanei”, Protoieria II Capitală
- oferă 20 burse sociale, pentru tineri fără posibilităţi materiale. În anul 2013 valoarea totală a burselor a fost de 10.000 lei. Adresă: Str. Icoanei, nr. 12, Sector 2, Bucureşti. Coordonator: Pr. Popescu Ioan, tel: 0744.317.248.
2.Parohia „Mărcuţa”, Protoieria II Capitală
- oferă 8 burse sociale pe an, pentru tineri teologi, fără posibilităţi materiale. În anul 2013 valoarea totală a burselor a fost de 2.000 lei. Adresă: Str.Biserica Măruţa, nr. 8, Sector 2, Bucureşti.
Coordonator: Pr.Roşescu Ioan, tel: 0744.318.017.
B. Ajutoare financiare oferite de parohii
1.Parohia Sf. Ilie – Ghencea – Protoieria I Capitală
- a oferit ajutoare financiare în valoare de 30.000 lei pentru familii nevoiaşe şi 10.000 lei pentru Cantina socială „Casa Barnabas” a Sectorului Social Filantropic şi Misionar al Arhiepiscopiei Bucureştilor. Adresă: Str Floare de Gheață nr 1, sector 5, Bucureşti Coordonator: Pr. Dumitru Vasile, Tel.021/4442087
2.Parohia „Andronache”, Protoieria II Capitală
- a oferit unui număr de 40 familii defavorizate ajutoare financiare în valoare de 21.000 lei. Adresă: str. Periş, nr. 10, Sector 2.
Coordonator: Pr. Rădulescu Ioan, tel. 0766515100
3.Parohia „Mărcuţa”, Protoieria II Capitală
- a oferit ajutoare financiare unui număr de 169 cazuri sociale, în valoare de 28.100 lei. Adresă: str. Bisericii Mărcuţa, sect. 2 , Bucureşti.
Coodonator: Pr. Roşescu Ioan, tel. 0744318017
4.Parohia „Sfântul Ioan Botezătorul”, Protoieria II Capitală
- a oferit ajutoare financiare lunare, din donaţii şi sponsorizări, la 106 persoane, în valoare totală de 9.015 lei. Adresă: Şos. Pantelimon nr. 257, Sector 2, Bucureşti. Coordonator: Pr. Nistor Cristinel, tel. 0744.428.544
5.Parohia „Sfântul Gheorghe Capra”, Protoieria II Capitală
- a oferit ajutoare financiare, în valoare totală de 29.050 lei, unui număr de 29 beneficiari. Adresă: Str. Sos. Pantelimon nr.131, Sector 2, Bucureşti. Coordonator: Pr. Jugănaru Viorel, tel.0744.386.717
III. 10 ALTE PROGRAME
1.Parohia ”Ghencea I” Protoieria I Capitală
– derulează Programul „Clubul seniorilor”: Un număr de 78 de persoane vârstnice se întâlnesc de două ori pe săptămână în sala de mese a cantinei sociale a parohiei. Sub îndrumarea unui psiholog, aceştia derulează activităţi recreative şi de relaxare. Adresă: Bd. Ghencea, nr. 41, Sector 6, Bucureşti.
Coordonator: Pr. Stanciu Ştefan, tel: 021.411.52.91
2.Parohia Nasterea Maicii Domnului-Drumul Taberei - Protoieria I Capitală
prin Centrul comunitar Sf. Împăraţi Constantin şi Elena şi Sf. Emilian oferă consiliere spirituală pentru 25 de vârsnici. Adresă: Str.Targu Neamt nr 8, Sector 6
Coordonator: Pr. Țincu Constantin 0744587961
3.Parohia Sf Ilie Gorgani - Protoieria I Capitală
sprijină 10 bătrâni singuri, săptămânal, prin programul „Bătrânii noştri”. Adresă:Str Silfidelor nr 5, Sector 5, Bucureşti. Coordonator: Pr. Tudose Silviu
4.Parohia Militari I - Protoieria I Capitală
oferă sprijin în educaţie pentru 50 beneficiari de diverse categorii prin programul „Biblioteca pentru toţi” Adresă: Str Orşova nr 2, Sector 6.
Coordonator: Pr. Buchiu Ştefan, Tel.0722718666
5.Parohia „Icoanei”, Protoieria II Capitală
– derulează prin Centrul de informare, consiliere şi ajutorare a aproapelui aflat în suferinţă din cadrul ”Comitetului de binefacere Icoana”, un program de consiliere spirituală, cateheză, consiliere psihologică, socială, juridică, educare informală extracuriculară pentru copii defavorizaţi. De asemenea, organizeză şi alte activităţi social-filantropice.
Asistenţă medicală – persoane în vârstă sau defavorizate beneficiază de asistenţă şi îngrijire medicală, de medicamente gratuite, vizite şi îngrijire la domiciliu. Adresă: Str. Icoanei, nr. 12, Sector 2, Bucureşti.
Coordonator: Pr. Popescu Ion; tel: 0744.317.248.
6.Parohia „Parc Plumbuita”, Protoieria II Capitală
- derulează Programul „Copiii de azi – cetăţeni activi ai societăţii de mâine”, pentru care s-a obţinut finanţare din Fonduri Structurale (POSDRU). Beneficiarii sunt 131 copii şi familiile acestora. Programul se desfăşoară în cadrul Şcolilor Nr. 30 şi 136 din Sectorul 2, iar bugetul este de 1,1 mil. lei. Adresă: Şos. Colentina nr. 503 bis, Sector 2, Bucureşti.
Coordonator: Pr. Cormoş Ilie, tel. 0723.150.575
7.Parohia „Pogorârea Sfântului Duh” - Titan, Protoieria III Capitală
Desfăşoară următoarele activităţi social-filantropice:
„Consiliere psihologică şi socială” – pentru copii cu tulburări de comportament şi autism, se oferă consultaţii de către specialiştii voluntari ai parohiei.
„Consultanţa juridică pentru şomeri şi pensionari” – programul este destinat persoanelor defavorizate din cuprinsul parohiei care au probleme de drept civil. Activitatea se desfăşoară într-un spaţiu special amenajat din sfânta biserică, dar şi la domiciliul asistatului.
Librăria ”Sfântul Ioan Teologul”, în care cărţile se vând fără adaos comercial.
Cenaclul literar coordonat de prof. Gabriel Chelaru, care editează trimestrial şi revista ”Biserica de lemn”.
Adresă: Str. Liviu Rebreanu – Parc Titan, Sector 3, Bucureşti.
Coordonator: Pr. Niculcea Adrian; tel: 0721.370.395.
8.Parohia „Dobroteasa”, Protoieria III Capitală
– se acordă unui număr de 25 de persoane susţinere financiară pentru tratament medical şi stomatologic, medicamente, internare în spital şi recuperare, consultaţii gratuite de către medicii voluntari ai parohiei. De asemenea, s-a organizat tabara „Pe munte, spre cruce” pentru 52 copii şi tineri.
Adresă: Str. Mircea Vodă, nr. 101 A, Sector 3, Bucureşti.
Coordonator: Pr. Sima Gheorghe, tel. 0722.226.621.
9.Mănăstirea Stavropoleos, Protoieria III Capitală
- susţine activitatea Centrului social pentru copii ”Sf. Dimitrie”, care a fost înfiinţat în anul 2002 pe lângă fosta parohie Stavropoleos şi care poartă de grijă unui număr de 50 de copii aflaţi în dificultate.
Adresa: Str. Stavropoleos, nr.4, sector 3, Bucureşti.
Coordonator: Monahia Mihaela Luchian, tel. 021.313.47.47
10.Mănăstirea Cernica, Protoieria Ilfov Sud
- în cadrul mănăstirii funcţionează Centrul Social-Cultural ”Sf. Ierarh Calinic” care organizeză activităţi social-educaţionale pentru copii pe perioada vacanţei de vară şi cu ocazia unor evenimente.
Adresa: Loc. Cernica, jud. Ilfov.
III. 11 ACŢIUNI FILANTROPICE DERULATE DE PAROHII
1.Parohia „Olari”, Protoieria II Capitală
– oferă în parteneriat cu CSE Adorno pachete cu alimente şi îmbrăcăminte copiilor de la DGASPC Sector 2, Bucureşti. Adresă: Strada Olari, nr: 8A, Sector 2, Bucureşti. Coordonator: Pr. Iordache Mihai, tel. 0728.067.348.
2.Parohia „Sfântul Nicolae Tabacu”, Protoieria II Capitală
- oferă lunar pachete cu alimente celor 50 de bătrâni şi 20 copii internaţi la Căminul spital din Domneşti, Judeţul Ilfov. Adresă: Calea Victoriei nr. 180, Sector 1, Bucureşti. Coordonator: Pr. Vlad Ioan Vlaicu, tel. 0723.412.705.
3.Parohia „Precupeţii Vechi”, Protoieria II Capitală prin „Programul Toiagul înfrunzit”
oferă din donaţii, o dată pe săptămână, alimente şi medicamente unui număr de 21 de familii. Adresă: Str. Toamnei nr. 92, Sector 2, Bucureşti.
Coordonator: Pr. Tudor Gheorghe; Tel. 0744.144.385
4.Parohia „Eroilor Martiri”, Protoieria III Capitală
- trimestrial se oferă Centrului „PRO VITA” din Valea Plopului îmbrăcăminte şi pachete alimentare pentru cei 550 copii, adolescenţi şi adulţi. În acest an au mai fost oferite pachete alimentare şi îmbrăcăminte Spitalelor „Sfântul Dimitrie” şi ”Sfântul Luca” din Bucureşti.
Adresă: Calea Şerban Vodă, nr. 233-235, Sector 4, Bucureşti.
Coordonator: P.C. Lăcătuşu Marius, 0722.650.108.
5.Parohia „Dobroteasa”, Protoieria III Capitală
– oferă frecvent pachete alimentare şi îmbrăcăminte bătrânilor din Aşezământul Christiana şi Centrului de Îngrijiri Paliative „Sfântul Nectarie” și Căminului de Bătrâni Domneşti.
Adresă: Str. Mircea Vodă, nr. 101 A, Sector 3, Bucureşti.
Coordonator: Pr. Sima Gheorghe, tel. 0722.226.621.
6.Parohia „Adormirea Maicii Domnului şi Sf. Mare Mc. Mercurie”, Protoieria III Capitală
– a oferit sprijin material, constând în medicamente şi îmbrăcăminte, persoanelor defavorizate social de la Centrul Social Sfântul Nicolae şi Spitalul de Neuropshiatrie nr.4.
Adresă: Str. Constantin Brâncuşi nr. 11, Sector 3, Bucureşti.
Coordonator: Pr. Lepădatu Paul, tel. 0744.271.511.
7.Parohia „Constantin Brâncoveanu”, Protoieria III Capitală
– a oferit îmbrăcăminte, dulciuri şi cărţi religioase persoanelor internate la Azilul Sfântul Luca. De asemenea, a participat în cadrul aceleiaşi instituţii la ”Ziua Vârstnicului” contribuind cu o donaţie de dulciuri şi răcoritoare.
Adresă: Bd. Constantin Brâncoveanu nr. 5, Sector 4, Bucureşti.
Coordonator: Pr. Radu Gheorghe, tel. 0745.011.202.
8.Paraclisul Universitar „Sf. Nicolae”, Protoieria III Capitală
– a oferit ajutor material Spitalului ”Sfântul Luca” şi Casei de Copii ”Sfânta Ana”.
Adresa: str. Ion Ghica nr. 9, Sector 3, Bucureşti.
Coordonator: Pr. Gavrilă Vasile, tel. 0740.154.124.
9.Parohia „Sfinţii Voievozi”, Protoieria Ploieşti
– a oferit pachete alimentare pentru 50 de persoane defavorizate şi 70 de copii nevăzători. În colaborare cu Spitalul de pediatrie Ploieşti, în cadrul Programului ”Un zâmbet de copil” se acordă ajutor copiilor internaţi în această instituţie. Adresă: Str. Ştefan cel Mare, nr. 23, Ploieşti. Coordonator: Pr. Gheorghe Lazăr, tel. 0722.404.664.
10. Protoieria Câmpina prin „Programul Speranţă pentru copii”
a oferit pachete, cu prilejul marilor sărbători, unui număr de 31 copii instituţionalizaţi de la Centrul de Plasament din cadrul Complexului de Servicii Comunitare ,,Sfânta Filofteia” – Câmpina.
IV. Biroul de asistenţă religioasă
În cuprinsul Arhiepiscopiei Bucureştilor două 2 biserici de spital se află în construcţie:
I. La Spitalul Clinic Colentina, P.C. Preot Toma Ştefan a demarat în cursul anului 2008 construirea unei biserici, cu hramul Izvorul Tămăduirii. S-au executat urmatoarele etape: infrastructura, fundația, radier general și subsol. S-au executat lucrari de fierarie, cofraje, turnare de beton, hidroizolații și termoizolații, conform proiectului autorizat.
II. La Spitalul Clinic Dr. Ion Cantacuzino, P.C. Preot Marian Ivașcu a continuat lucrările de construire a bisericii din curtea unității spitalicești sperând ca în cursul anului 2013 locașul de cult să fie târnosit. De asemenea P.C. sa are sprijinul cadrelor medicale dar și a sponsorilor. S-au executat lucrări de zidire și urmează ca din primăvară să se monteze acoperișul.
Consilier social-filantropic și misionar
Arhid. Ionuț Viorel Iordăchescu
NUMĂRUL LĂCAȘURILOR DE CULT BUGETARE DIN ARHIEPISCOPIA BUCUREȘTILOR
Armată M.A.P.N. |
Penitenciare Administrația Penitenciarelor |
M.A.I. |
SPP SRI |
Spitale |
Unități de Învățământ |
||
Stat |
Particulare |
Stat |
Private |
||||
22 |
5 |
8 |
2 |
54 |
1 |
9 |
2 |
Instituții de Asistență și Ocrotire |
Cimitire de stat |
Alte Instituții* |
Total |
||
Azile (centre rezidențiale) |
Orfelinate (centre de plasament) |
Cantine sociale |
|||
7 |
3 |
1 |
15 |
6 |
135 |
Din aceeași categorie


