Ziua internaţională a romilor: Ce face Biserica în mod concret pentru această comunitate

Ziua internațională a romilor, celebrată în fiecare an în data de 8 aprilie, are rolul de a evidenția cultura, limba, originea, tradițiile romilor, dar și de a semnala problemele cu care se confruntă aceștia.

În acest sens, Biserica nu a neglijat niciodată misiunea în rândul romilor, ci a intensificat activitățile catehetice, susține procesul educativ, dar și dezvoltarea sistemului de asistență socială și sprijin în integrarea acestora pe piața muncii.

Drept urmare, vă prezentăm doar câteva dintre activitățile pe care Biserica le desfășoară în rândul romilor:

  • A înființat instituții dedicate misiunii în rândul comunităților rome: Birou Eparhial de catehizare a romilor (Arhiepiscopia Râmnicului), Asociația Ortodoxă Social-Misionar-Culturală pentru Romi „Sfântul Moise Arapul” (Arhiepiscopia Clujului) etc.
  • Desfășoară numeroase proiecte sociale precum: „Sastipen le rromenqe-Sănătatea rromilor”, ,,Mirro ghiozdano – Ghiozdanul meu“ (Arhiepiscopia Râmnicului) „Camionul de Crăciun pentru copiii de etnie rromă de la Pata Rât“ (Arhiepiscopia Clujului) etc.
  • Tipărește cărți de rugăciuni și de cult în limba romani în vederea facilitării accesului persoanelor de etnie romă la cultul divin public.
  • A încurajat hirotonia de teologi romi pentru aceste comunități, astfel că în prezent există slujitori în București, Râmnicu Vâlcea, Slobozia, Argeș, Bacău.
  • Construiește biserici pentru comunitățile de romi din mediul urban și rural.
  • Desfășoară numeroase activități de sensibilizare, informare și consiliere pentru incluziunea romilor și evitarea discriminării.
  • Tinerii romi cu situație materială precară și rezultate bune la învățătură au fost incluși în programul Alege Școala!
  • Au fost angajate persoane de etnie romă în structurile de economie socială înființate de unele eparhii.
  • Oferă asistență și servicii religioase gratuite pentru botezul pruncilor familiilor rome sărace.

În România, „Sărbătoarea etniei romilor din România’”, a fost legiferată de Parlamentul României prin legea nr. 66/2006, publicată în Monitorul Oficial, partea I, nr. 276 din 28.03.2006.

Foto credit: Arhiepiscopia Râmnicului

Sursa: Basilica.ro