

Episcopul vicar Timotei Prahoveanul al Arhiepiscopiei Bucureștilor a dedicat trei volume unor mari trăitori duhovnicești. Cărțile sunt publicate la Editura Cuvântul Vieții a Mitropoliei Munteniei și Dobrogei.
Primul volum se intitulează „Dorul după Dumnezeu și biruința Crucii. File de Pateric românesc” și cuprinde portrete ale unor mari monahi, unii dintre ei trecuți deja în rândul sfinților.
„Paginile care urmează sunt dedicate evocării unor mari trăitori ai vieții spirituale, spre folosul duhovnicesc al căutătorilor de luminoase trăiri în duhul autentic al vieții filocalice. Chipurile monahilor zugrăvite prin cuvinte, în aceste smerite rânduri, au câte ceva din trăirea și duhul părinților de altădată, pe care trebuie să-i urmăm și noi”, notează autorul în Cuvântul către cititori.
L-au iubit pe Dumnezeu
În cele aproape 500 de pagini ale primului volum se regăsesc zeci de chipuri de monahi care „l-au căutat pe Dumnezeu din tinerețe până în ultima clipă a vieții”.
Printre aceștia se numără: Cuvioșii Amfilohie de la Pângărați, Dionisie Ignat și Petroniu Tănase de la Prodromu, Sfinții Paisie și Ioan Iacob de la Neamț, Paisie și Cleopa de la Sihăstria, Arsenie de la Prislop, Sofian de la Antim și Dometie de la Râmeț, dar și mulți părinți îmbunătățiți mai puțin cunoscuți de publicul larg.
„Trăirea unora s-a caracterizat prin neținerea de minte răului, iar a altora, prin nejudecarea fraților. Unii s-au dăruit întru totul ascezei și ascultării, au dobândit rugăciunea și liniștea și nu au mai dorit nimic altceva, alții s-au ferit de extreme și au mers pe calea de mijloc, împărătească, aurea mediocritas”, explică Preasfinția Sa.
„Toți l-au iubit pe Dumnezeu cu toată ființa lor, dar și pe aproapele, înțelegând că aceasta cuprinde întreaga Lege și prorocii”.
Nevoințe spre cer
Galeria chipurilor care inspiră continuă în al doilea volum al seriei, intitulat „Prin nevoințe spre cer. File de pateric românesc”.
Autorul evocă monahi care au trăit atât în mănăstirile din țara noastră, cât și în Țara Sfântă sau Sfântul Munte: Protosinghelii Gherasim Luca, întemeietor al așezămintelor românești de la Locurile Sfinte, și Epifanie Acatrinei de la Secu, originar din satul natal al Preasfințitului Părinte Timotei Prahoveanul, Mitropolitul Pimen Georgescu al Moldovei, Monahul mărturisitor Nicole Steinhardt de la Rohia.
Lista se încheie cu pustnicii de la Schitul Horăicioara din județul Neamț, pe care autorul i-a cunoscut personal.
„Toți cei evocați în acest volum au înțeles că cea mai scurtă și mai sigură cale către mântuire este dragostea față de frați, care poartă pecetea dragostei duhovnicești. Au semănat puțin grâu, dar au cules însutit”, scrie Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul.
Despre monahii
Volumul trei al seriei este dedicat monahiilor și se intitulează „Treptele pocăinței – chipuri filocalice de monahii. File de Materic românesc”.
„Chiar dacă literatura patericală este prin excelență o literatură monahală, ea nu se adresează exclusiv monahilor, creștinii din lume găsind în Pateric numeroase soluții la actualele probleme din societatea contemporană”, amintește autorul.
Printre monahiile evocate în paginile volumului trei se numără Arhimandrita Epiharia Moisescu de la Țigănești și Suzana, a cărei voce l-a uimit pe prof. Ion Popescu-Pasărea, Stavrofora Irina Pântescu de la Voroneț, pustnica Atanasia Petrean de la Jgheaburi, Schimonahia Irina Iordache, care a viețuit scurt timp la Schitul Românesc de la Iordan în perioada când în jur se desfășura un conflict militar.
Nici acest volum nu neglijează chipurile luminoase și inspiraționale ale unor monahii originare din Rădășeni, localitatea natală a autorului.
„Când veți citi aceste rânduri, aduceți-vă aminte că cei evocați în acest volum au fost oameni, ca și noi, însă mulți s-au înălțat deasupra țărânei. Ei ne reamintesc că tuturor ne este adresată chemarea spre îndumnezeire și ne îndeamnă prin trăirea vieții lor să luăm aminte la noi înșine”, îndeamnă Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul la finalul Cuvântului către cititori.
Lucrările vor fi disponibile pentru achiziție prin intermediul site-ului Tipografiei Cărților Bisericești, cartibisericesti.ro, pe colportaj.ro și prin comandă la tipografiapatriarhia.ro, editura
patriarhia.ro sau la numărul de telefon 021.335.21.29.
Din aceeași categorie


