Patriarhul: Mesaj de condoleanțe la înmormântarea Pr. Nicolae-Valentin Enache

Mesajul de condoleanțe al Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, transmis la slujba de înmormântare a Pr. Nicolae-Valentin Enache, săvârșită în biserica Parohiei Gorgota, Protoieria Ploiești Sud, vineri, 13 noiembrie 2020:

Părintele Nicolae-Valentin Enache (1969 – 2020) – slujitor harnic și blând

Am aflat cu întristare de trecerea din această viață a Părintelui Nicolae-Valentin Enache, preot paroh la Parohia Gorgota, Protoieria Ploiești Sud, la vârsta de doar 51 de ani, în dimineața zilei de marți, 10 noiembrie 2020.

Părintele Nicolae-Valentin Enache s-a născut în data de 23 februarie 1969, în București, părinții săi – Dumitru și Florica – fiind buni creștini, apropiați de Biserică. Crescut în duhul iubirii lui Dumnezeu și al aproapelui, tânărul Nicolae-Valentin a urmat cursurile Seminarului Teologic din București, pe care le-a absolvit în anul 1991. Admiterea și cursurile la Facultatea de Teologie Ortodoxă din București au urmat firesc, pe aceeași linie începută încă din copilărie, astfel încât, în vara anului 1996, absolventul Nicolae-Valentin a dobândit calitatea de licențiat în Teologie. A fost căsătorit cu doamna Ana-Angelica, Dumnezeu binecuvântându-le familia cu un fiu, George.

În urmă cu aproape 28 de ani, a primit harul slujirii lui Hristos, Arhiereul cel Veșnic, în Catedrala Patriarhală din București, prin Sfânta Taină a Hirotoniei, săvârșită de către Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Nifon, la vremea aceea Episcop-vicar patriarhal. Astfel,  a fost hirotonit diacon, în data de 30 noiembrie 1992, la prăznuirea Sfântului Apostol Andrei, ocrotitorul României și preot, o săptămână mai târziu, la sărbătoarea Sfântului Ierarh Nicolae (6 decembrie 1992), fiind numit paroh al Parohiei Lacu Turcului, de pe raza comunei prahovene Balta Doamnei.

În această parohie, Părintele Nicolae-Valentin Enache a slujit până în primăvara anului 1997, când a fost transferat la Parohia Gorgota, Protoieria Ploiești Sud, unde a realizat, în cei peste 23 de ani de slujire, o intensă activitate pastoral-misionară și edilitar-gospodărească, desfășurând lucrări de renovare și dotare a bisericii parohiale, care au fost încununate cu restaurarea picturii lăcașului de cult, precum și cu achiziționarea unei case parohiale.

Din anul 1992, când a primit Taina Hirotoniei și până la timpuria sa trecere la Domnul – 10 noiembrie 2020, Părintele Nicolae-Valentin Enache și-a dedicat întreaga putere slujirii enoriașilor. S-a îngrijit de viața duhovnicească și sănătatea trupească și sufletească a credincioșilor încredințați, față de care a manifestat dragoste nemijlocită și mult tact pastoral.

A fost un sprijin real pentru tineri, precum și pentru persoanele vârstnice, pe care le cerceta și chiar le însoțea adesea la spitale sau la alte unități medicale, pentru tratament. Și-a slujit Biserica și credincioșii cu timp și fără timp, fiind permanent în mijlocul comunității parohiale. A fost apropiat de cei aflați în nevoi și suferințe, duhovnic înțelegător și ostenitor desăvârșit în slujba Domnului nostru Iisus Hristos și a aproapelui. A fost iubit și apreciat de către enoriașii păstoriți pentru dragostea și blândețea, disponibilitatea și devotamentul de care a dat întotdeauna dovadă.

Slujitor vrednic și devotat al Sfântului Altar, dar și gospodar priceput și grabnic-ajutător, Părintele Nicolae-Valentin Enache și-a dovedit priceperea în slujirea sacerdotală, în rânduirea obligațiilor administrative și a tuturor activităților întreprinse la biserica Parohiei Gorgota, precum și în permanenta prezență în mijlocul comunității parohiale.

Părintele Nicolae-Valentin Enache rămâne în amintirea tuturor celor care l-au cunoscut, drept un om și un preot blând și bun. L-a slujit pe Mântuitorul Hristos cu credincioșie, dragoste și râvnă vreme de 28 de ani, plecând devreme spre lăcașurile cerești, la doar 51 de ani.

În aceste momente grele, adresăm familiei Părintelui Nicolae-Valentin, parohiei îndoliate, precum și tuturor celor care l-au cunoscut, un gând părintesc de mângâiere și de compasiune.

Ne rugăm Preamilostivului Dumnezeu să așeze sufletul slujitorului Său, Nicolae-Valentin preotul, unde nu este durere, nici întristare, nici suspin, ci viață fără de sfârșit, în lumina, pacea și iubirea Preasfintei Treimi.

Veșnica lui pomenire din neam în neam!

Cu părintești condoleanțe și binecuvântări,

† Daniel
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române

Sursă foto: Facebook / Grupul Psaltic „Sfânta Cuvioasă Parascheva”

Sursa: Basilica.ro