

Ierarhii membri ai Sinodului Mitropoliei Munteniei și Dobrogei s-au întrunit marți la Reședința Patriarhală din Capitală, sub președinția Părintelui Patriarh Daniel, care este și Mitropolitul Munteniei și Dobrogei.
Pe ordinea de zi s-au aflat mai multe decizii și teme de discuție. Printre acestea, propunerea de înscriere în calendarul Bisericii Ortodoxe Române a Duminicii Sfinților Athoniți, precum și o propunere de înscriere în calendar a sărbătorii dedicate sfinților din familia Sfântului Vasile cel Mare.
„În familia Sfântului Vasile cel Mare au existat opt membri care au fost trecuți în rândul sfinților în unele Biserici, mai ales în Biserica Greciei, și e bine ca și noi să ne însușim această sărbătoare pe care dorim să o avem în anul următor, când serbăm Anul omagial al pastorației familiei creștine și să dăm exemplu această familie ca un model de viețuire creștină”, a spus Preafericitul Părinte Daniel.
Alte puncte din agenda întâlnirii s-au referit la stabilirea tematicii și bibliografiei pentru organizarea examenului pentru Gradul I clerical, o propunere de reactivare a unei mănăstiri bucureștene, acordarea unor ranguri de arhimandrit, precum și analiza rapoartelor financiare și a listei de patrimoniu ale eparhiilor din cuprinsul mitropoliei.
Noi sfinți se vor adăuga în calendar
„Avem și speranța ca, la cei 16 sfinți pe care i-am canonizat și a căror proclamare s-a făcut în 4 februarie anul acesta, să se adauge în toamnă și cei patru sfinți români athoniți: Dionise de la Colciu, Petroniu Tănase de la Prodromu, Nectarie Vlahul, numit și Privighetoarea Muntelui Athos, și Nifon, primul stareț al schitului românesc Prodromu”, a mai spus Părintele Patriarh Daniel.
Dacă anul acesta lista de canonizări include numai bărbați, „anul viitor vor fi proclamări de sfinte femei”, a adăugat Preafericirea Sa.
Am putea afla numele viitoarelor sfinte tot până la finele acestui an. Patriarhul României a precizat că opt eparhii lucrează la argumentele pentru canonizare, tropare, condace și propunerile pentru întocmirea icoanelor.
Mitropolia Munteniei și Dobrogei are în componență zece eparhii:
- Arhiepiscopiile Bucureștilor; Tomisului; Târgoviștei; Argeșului și Muscelului; Buzăului și Vrancei; Dunării de Jos;
- Episcopiile Sloboziei și Călărașilor; Alexandriei și Teleormanului; Giurgiului; Tulcii.
La acest sinod participă în calitate de invitați și Episcopii Ortodocși Români ai Daciei Felix, Ungariei, respectiv Australiei și Noii Zeelande.
Din aceeași categorie


