Ioan-Aurel Pop a vizitat Mănăstirea Radu Vodă și Seminarul Teologic din Bucureşti

Președintele Academiei Române, Acad. Ioan-Aurel Pop, a vizitat Mănăstirea Radu-Vodă și Seminarul Teologic Ortodox „Nifon Mitropolitul” din proximitatea acesteia în ziua de 8 iunie 2021.

El a vizitat biblioteca Seminarului Teologic, a scris în Cartea de Aur a instituției, după care le-a vorbit elevilor „despre viață”.

„M-am gândit să vă vorbesc astăzi de trecut. Dar cum trecutul este viață, viu pentru cei care l-au trăit, vă vorbesc astăzi despre viață. Știți că acest loc în care vă aflați a prins viață demult, în secolul al XV-lea și se numește Radu Vodă de la un domn al Țării Românești. Eu mă gândesc însă acum la alt domn al Țării Românești, care a trăit cam cu 100 de ani înainte de Radu Mihnea, și vreau să vă aduc aminte de el. Are un loc special în calendar și se numește Neagoe Basarab”.

„Vă pomenesc de el pentru că se împlinesc anul acesta 500 de ani de la trecerea sa la cele veșnice. Cu toate că a domnit nouă ani, din 1512 până în 1521, în vremea lui s-au petrecut atâtea lucruri încât, dacă nu ai ști când a domnit, ai crede că a domnit 50 de ani. A trăit într-o vreme de cumpănă, când se făcea trecerea de la lumea Evului Mediu spre o lume a Modernității”, a spus Ioan-Aurel Pop.

Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, una dintre persoanele care l-a întâmpinat și însoțit pe academician în timpul vizitei sale, i-a mulțumit președintelui Academiei Române pentru cuvântul adresat elevilor seminariști.

Ioan Aurel Pop a vizitat apoi biserica Mănăstirii Radu Vodă, fostele beciuri ale Casei Domnești de la Mănăstirea Radu Vodă transformate într-un muzeu-lapidariu și stăreția așezământului monahal.

La eveniment a fost prezent și prof. univ. dr. Romiță Iucu, președintele Consiliului de Orientare și Analiză Strategică al Universității din București (UB) și cadru didactic la Facultatea de Psihologie și Științele Educației a UB.

Foto credit: Ziarul Lumina

Sursa: Basilica.ro