PS Ieronim Sinaitul: În aceste vremuri, să fim uniți în credință și rugăciune ca Sfinții 40 de Mucenici

Preasfințitul Părinte Ieronim Sinaitul, Episcop-­vicar patriarhal, a oficiat luni Liturghia Darurilor înainte sfințite la Mănăstirea Antim, Paraclis Patriarhal. Slujba de sărbătoare a Sfinților 40 de Mucenici din Sevastia a fost urmată de Parastasul pentru deținuții politici, care au fost mărturisitori în temnițele comuniste. 

În cuvântul său, părintele episcop-vicar a vorbit despre hotărârea și unirea celor 40 de mucenici, a căror credință a intrat în conflict cu cerințele stăpânirii lumești de a-i face să-și încalce conștiința: „Aici se petrecuse conflictul între puterea imperială și religia oficială a Imperiului Roman”.

În relatarea sa, Kyrios, Domnin și Candid, căpeteniile celor 40 de militari, au spus: „Am fost credincioși împăratului, ne-am făcut datoria față de țară, dar nu ne putem încălca convingerile noastre interioare”.

„Ar însemna să ne despărțim nu doar de împăratul pământesc, ci de Împăratul întregii făpturi. Ne despărțim de Dumnezeu, iar lucrul acesta nu-l putem face, chiar și viața de ne-am pierde-o.”

Apoi și-au spus între ei: „Iată, noi ne-am însoțit, ne-am asociat ca să fim buni luptători. Să rămânem hotărâți, să rămânem uniți și în credința noastră, orice s-ar întâmpla”.

Preasfințitul părinte Ieronim a arătat că, rămânând uniți între ei, mucenicii au rămas uniți și cu „Stăpânul și Domnul, Fratele lor după har și Dumnezeul lor”. El a mai vorbit despre semnificația numărului de 40.

„40 de mucenici constituie un număr sfânt, căci 40 de zile a postit Domnul nostru Iisus Hristos înainte de a începe activitatea Sa publică, pământească. 40 de ani s-au învârtit membrii poporului ales în pustie până s-au curățat de toate obiceiurile dobândite în lumea păgână și amestecată a Egiptului”.

„Să primim putere de la Sfinții 40 de Mucenici ca, precum aceștia s-au împotrivit poftirilor împăratului și reprezentanților lui, și noi să ne împotrivim tuturor ispitelor vremurilor noastre”, a încheiat părintele episcop.

„Să ne păstrăm sufletele sub ocrotirea sfinților îngeri și sub cupolele Sfintei Biserici. Mai ales că Dumnezeu, Care ne iubește, a slobozit asupra noastră în aceste vremuri și încercări de boală, care sunt pentru mulți oameni îngrijorătoare”.

„Dar să căutăm să avem sufletele noastre curate și pregătite, pentru că nu numai în caz de molimă și de boală putem să plecăm la ceruri, ci în orice clipă se poate întâmpla ceva și sufletul nostru să zboare din lumea aceasta”, a avertizat Preasfințitul Ieronim.

„Să ne rugăm lui Dumnezeu și Sfinților 40 de Mucenici să ne întărească în credința, în hotărârea, în strădania și în pregătirea noastră pentru eternitate”, a îndemnat episcopul.

Foto credit: Ziarul Lumina

Sursa: Basilica.ro