PS Timotei Prahoveanul despre sfinţii români: Sunt tezaurul inestimabil al ţării noastre

„Sfinții români sunt adevăratul și inestimabilul tezaur pe care îl are țara noastră. În fața multor lucruri care încă mai trebuie împlinite, noi avem acest privilegiu al rugăciunii, mijlocirii și ocrotirii multor sfinți români, care se află în Biserica triumfătoare”, a spus Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul în predica rostită duminică, la hramul Mănăstirii Duminica Sfinților Români din capitală. 

Din anul 1992, prin hotărâre sinodală, Duminica a doua după Pogorârea Duhului Sfânt este dedicată sfinților români.

În acestă duminică, a spus ierarhul, „îi prăznuim pe toți sfinții români, care în decursul celor 2.000 de ani de istorie creștină pe teritoriul țării noastre au dovedit prin fapte iubirea față de Mântuitorul”.

Preasfinția Sa a explicat că sfinții români îi ajută pe cei care luptă, pe cei care se află în situații limită, pe românii care se află departe de țara lor, departe de mormintele părinților și a celor dragi, plecați mai ales din motive economice.

„Sfinții români, din diferitele perioade ale istoriei, ne arată că suntem neam de voievozi, neam de ctitori, noi nu suntem cei adeseori disprețuiți în lume, noi avem o istorie și o strălucire aparte în lume, pe care trebuie să le amintim, mai ales cu un astfel de prilej. Sfinții români ne îndeamnă să iubim cuvintele Evangheliei, să urmăm chemării Domnului din Evanghelia de astăzi să fim buni și credincioși, omenoși și ospitalieri, asemenea strămoșilor noștri”, a spus Episcopul vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor.

Făcând referire la textul evangheliei citit la Sfânta Liturghie, Preasfinția Sa a precizat că această chemare, pe care am ascultat-o în Evanghelia de astăzi, se adresează și nouă celor de astăzi.

„Slavă Domnului că mai sunt încă mulți tineri care urmează acestei chemări: Vino după Mine!; cei care de mici iubesc Biserica, copii și tineri, și oameni de toate vârstele care lasă toate, asemenea apostolilor din evanghelia de astăzi, și urmează Mântuitorului, celor care dincolo de obligațiile de serviciu și de cele ale familiei, în fiecare duminică vin pentru întâlnirea cu Hristos Domnul.

„Evanghelia acestei duminici se adresează și nouă, celor care am putea găsi pretexte, scuze, pentru a nu răspunde acestei chemări, permanent actuale a Mântuitorului. Sfinții români au lăsat și ei toate, fie că au fost boieri, domni, ierarhi, călugări, mărturisitori, apărători ai legii strămoșești, mărturisitori în temnițele imperiului austro-ungar sau în alte temnițe în diferite perioade, preoți și buni credincioși care au suferit în vremea regimului comunist. Ei l-au iubit pe Mântuitorul Iisus Hristos și au arătat aceasta prin lucrarea lor”.

Alături de episcop au slujit: arhim. Dionisie Constantin, consilier patriarhal coordonator la Atelierele Institutului Biblic și de Misiune Ortodoxă, arhim. Antim David, starețul Schitului Măgureanu din București, protos. Ioachim Ceaușu, starețul Mănăstirii Duminica Sfinților Români, protopopul Ioan Bondar, Protoieria Ilfov Sud, preoți și diaconi.

La final a fost oficiată o slujbă de pomenire pentru Patriarhul Teoctist, ctitorul lăcașului de cult.

Foto credit: Raluca Emanuela Ene

Sursa: Basilica.ro