Sărbătoare la Mănăstirea Antim | Mama unuia dintre cei 40 de Mucenici şi alte exemple pentru părinţii de azi

Sfinții 40 de Mucenici din Sevastia Armeniei au fost cinstiți marți la Mănăstirea Antim din București. De 138 de ani, sunt păstrate în așezământul monahal fragmente din moaștele mucenicilor, de când au fost dăruite de Patriarhul Nicodim al Ierusalimului.

Sfânta Liturghie a fost oficiată în ziua de 9 martie 2021 de un sobor de slujitori ai obștii monahale.

Cuvântul a fost rostit de ieromonahul Antim Bâru care a vorbit despre exemplul de viață al mamei unuia dintre cei 40 de Mucenici.

„Unul dintre cei 40 de mucenici, după ultimele torturi, a supraviețuit, fiindcă era mai tânăr. Numele acestuia era Meliton. Văzându-l chinuitorii că este încă în viață, l-au lăsat”.

„Dar mama sa care venise să-l sprijine și să se roage pentru el, pentru întărirea lui, l-a luat în spatele ei și a pornit în urma carului care transporta trupurile, celorlalți mucenici, și le striga. Vreau să fiu mamă de mucenic! Luați‑l și pe fiul meu și nu îl lăsați afară de ceata celor 40”.

„Iată, ce înseamnă să fii o mamă creștină. Ieri, pe 8 Martie, am sărbătorit ziua mamei. O zi a mamei profane, o zi a mamei moderne. Astăzi, într‑o zi în care sărbătorim o jertfă, aducem în același timp laude mamei creștine. Oare cum ar fi imaginea acestei mame creștine în secolul nostru, în societatea noastră?”, a mai afirmat ieromonahul, adăugând că această mamă ar fi, cu siguranță, denigrată.

Ierom. Antim Bâru a precizat că în omiliile la sărbătoarea celor 40 de mucenici, Sfântul Vasile cel Mare și ceilalți predicatori o laudă pe această mamă.

„Dar întrebarea care se pune acum ar fi cum am putea și noi în zilele de astăzi în calitate de părinți sau bunici sau în calitate de părinți duhovnicești, să ajungem la măsura acestei mame, iar copilul nostru să ajungă la măsura fiului ei?”.

El a oferit câteva recomandări referitoare la educația creștină a tinerilor, făcând trimitere la literatura biblică și patristică care oferă „o abundență de sfaturi care ne pot ajuta în atingerea acestui țel, sfaturi care pot fi rezumate în cinci stadii sau etape”.

  • Mama sau părinții trebuie să se roage pentru fiii lor. Un exemplu biblic ar fi Dreptul Iov care întotdeauna s-a rugat ca fiii și fiicele lui să nu cadă în păcat; Rugăciunea care se rostește la cununie: căci rugăciunile părinților întăresc temeliile casei copiilor; Sf. Ioan Gură de Aur spune că cea mai puternică rugăciune este cea a preotului, apoi cea a mamei.
  • Educarea în spiritul creștin. Sfântul Ioan Gură de Aur spune că trebuie să-i educăm pe copii de mici în spiritul creștin, pentru că ei atunci sunt ca o pânză.
  • Să nu-i idolatrizăm pe copiii noștri.
  • Mustrarea copiilor când situația o cere. Trebuie să-i facem să înțeleagă că ceea ce au făcut este ceva greșit, trebuie să le dezvoltăm conștiința intrinsecă, pentru ca mai târziu să-și dea seama singuri când au greșit.
  • Trebuie să-i învățăm să aibă o atitudine potrivită față de tehnologiile actuale. Internetul, telefonul, tableta sunt permanent în mâinile copiilor, permanent în buzunarele lor, iar ei nu mai au de unde să-și tragă modele, pentru că neavând o educație creștină, nu vor putea să-și dezvolte o gândire critică, o gândire morală care să facă diferența între ceea ce este bun și ceea ce este rău.

„Să avem grijă de copiii noștri, de educația lor, să ne rugăm pentru ei și să urmăm acestei mame. Nu îi știm numele, pentru că această mamă poate fi fiecare dintre noi. În fiecare seară să ne rugăm Bunului Dumnezeu și să-I spunem că vrem să fim părinți de creștini, și așa să dormim cu nădejdea că Dumnezeu va rândui ceea ce știe El mai bine”, a spus el în încheiere.

Mănăstirea Antim din Capitală a fost construită între anii 1713-1715, prin strădania Sfântului Antim Ivireanul, pe atunci Mitropolit al Ungrovlahiei, după planurile întocmite chiar de acesta.

Foto credit: Basilica.ro / Raluca Ene

Sursa: Basilica.ro