Sărbătoarea celor 40 de mucenici ne ţine flacăra mărturisirii trează, spune stareţul Mănăstirii Antim

„Sărbătoarea Sfinților 40 de mucenici din Sevastia ne ține flacăra mărturisirii trează”, a declarat pentru Trinitas TV starețul Mănăstirii Antim, protos. Vicențiu Oboroceanu. Părintele a explicat că exemplul lor „ne motivează să ne aducem aminte: cu Hristos se face totul, fără de Hristos nu se poate face nimic”.

Fragmente din moaștele Sfinților 40 de mucenici se află la mănăstirea Antim de peste 130 de ani. Au fost dăruite, în 1883, de Patriarhul Nicodim al Ierusalimului.

De atunci, în fiecare an, de 9 martie, așezământul monahal îi cinstește ca ocrotitori spirituali. Anul acest, în contextul pandemic, procesiunea din ajun a fost organizată în jurul bisericii, în cadru restrâns. A fost condusă de Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop vicar patriarhal.

Părintele stareț spune că mucenicii din Sevastia, care au fost soldați în armata romană, sunt iubiți de credinciși datorită tăriei lor de caracter.

„Au slujit domnitorului pământesc, dar nu l-au uitat niciodată, în slujirea lor, pe Domnitorul Cel Ceresc, pe Mântuitorul Iisus Hristos”.

Cei 40 de Sfinți Mucenici din Sevastia sunt: Chirion, Candid, Domnos, Isihie, Iraclie, Smaragd, Evnoic, Valent, Vivian, Claudiu, Prisc, Teodul, Eutihie, Ioan, Xantie, Ilian, Sisinie, Aghie, Aetie, Flavie, Acachie, Ecdichie, Lisimah, Alexandru, Ilie, Gorgonie, Teofil, Dometian, Caius, Leontie, Atanasie, Chiril, Sacherdon, Nicolae, Valerie, Filoctimon, Severian, Hudion, Meliton și Aglaie.

Protos. Vicențiu Oboroceanu a sfătuit să ne trăim viața ca o mărturie constantă și continuă. „Suntem obligați să fim modele”, a spus părintele.

Mănăstirea Antim se află în centrul Capitalei, aproape de Piața Constituției. A fost ctitorită între anii 1713 și 1715, de Sfântul Ierarh Martir Antim Ivireanul, Mitropolitul Țării Românești.

Foto credit: Basilica.ro/Raluca Ene

Sursa: Basilica.ro