Sf. Cuv. Gheorghe, unul dintre înnoitorii monahismului românesc, a fost cinstit la Mănăstirea Cernica

Mănăstirea Cernica, din apropierea Capitalei, și-a serbat în cadru restrâns reîntemeietorul, pe Sf. Cuv. Gheorghe de la Cernica și Căldărușani. La hram au participat obștea și localnicii.

Sfânta Liturghie a fost oficiată în biserica mare a mănăstirii, iar raclele cu moaștele celor doi sfinți cernicani, Sf. Calinic și Sf. Cuv. Gheorghe, au fost așezate spre închinare în Ostrovul Sfântului Nicolae.

„Sf. Paisie și Sf. Cuv. Gheorghe au fost înnoitori ai monahismului românesc”, a afirmat părintele stareț într-o declarație transmisă Centrului de presă Basilica.

„Acești doi corifei ai Bisericii noastre au făcut posibil ca predania părinților de la Athos legată de rugăciunea inimii, legată de ascultare și de participarea la sfintele slujbe, acest model athonit să fie adus în pământul românesc”, a adăugat el. Cernica este un alt loc al isihasmului, a mai spus starețul.

El a precizat că mănăstirea „a avut, prin darul lui Dumnezeu, părinți care s-au ridicat la măsura așteptărilor și învățăturilor Sf. Cuv. Gheorghe. În primul rând, vorbim de Sf. Ier. Calinic, care a continuat opera Sfântului Cuvios Gheorghe (…) și a desăvârșit-o”.

Construită pe două ostroave, Mănăstirea Cernica este inclusă în Lista monumentelor istorice din România și a fost ctitorită în 1608 de Cernica Știrbei (Marele Vornic al lui Mihai Viteazul) și soția lui, Chiajna.

Sf. Cuv. Gheorghe l-a văzut în vis pe Sf. Ier. Nicolae, care i-a spus să rămână în Țara Românească, pentru a-i curăți locașul de fiare sălbatice. Trezindu-se, cuviosul l-a întrebat pe Macarie Dascălul dacă știe vreo mânăstire cu hramul Sf Nicolae. Acela l-a îndreptat spre ostrovul Cernicăi, unde cuviosul și-a croit cale cu toporașul până la vechiul altar.

A găsit un șarpe mare încolăcit lângă Sfânta Masă, căruia i-a zis cu blândețe: „Puiul tatii, până acum ai locuit tu aici, iar acum să mi te duci, că avem să locuim noi”, iar șarpele a plecat.

Foto credit: Basilica.ro / Raluca Ene

Sursa: Basilica.ro