Colecția de obiecte de artă a Mănăstirii Stavropoleos conține icoane, fragmente de frescă, obiecte liturgice, cărți vechi (manuscrise și tipărituri), documente istorice, fotografii vechi, gravuri, pictură, grafică și sculptură modernă și contemporană, mobilier și obiecte de artă țărănească, artă decorativă și mobilier european. Expunerea a fost organizată în incinta monahală și datează din anul 2000, dar în timp a cunoscut mici variații și modificări, pe măsură ce s-au adăugat noi piese.
Sala care constituie muzeul propriu-zis, Colecția, a fost amenajată în memoria celor 25 de biserici demolate în timpul regimului comunist și include, pe lângă icoane și obiecte liturgice din secolele XVII-XIX, dispuse astfel încât să sugereze un spațiu de cult, și câteva mărturii ale acelui timp: fragmente din ziduri și fresce de la Bisericile Văcărești și Ienei.
Sala Biblioteca este amenajată ca un spațiu de lectură, cu mobilier Biedermeier, vitrine cu cărți vechi, icoane, gravuri, fotografii vechi, pictură și acuarelă modernă și contemporană. În acest spațiu, un birou, cu cărți, fotografii și documente, evocă personalitatea celor doi preoți slujitori din perioada regimului comunist, pr. Dimitrie Iliescu-Palanca și pr. Ioan Lăncrănjan, amândoi persecutați politic.