Muzeul Mănăstirii Țigănești

Clădirea care adăpostește Colecția muzeală a Mănăstirii Țigănești a fost construită în anul 1840, inițial fiind destinată pentru găzduirea pelerinilor. În perioada interbelică, a funcționat aici o Școală de surori de caritate, după care, un orfelinat pentru fete. 

Colecția muzeală a mănăstirii a fost înființată în anul 1967, ultima reamenajare având loc în anul 1993. Fondul colecției îl constituie obiecte liturgice provenite de la cele două biserici ale mănăstirii și obiecte donate de maicile din mănăstire. 

Spațiul expozițional este structurat cronologic și stilistic în 9 săli, dispuse pe două nivele, după cum urmează: în cele 5 săli de la primul nivel sunt expuse icoane de secol XVIII , fragmentele din catapeteasma postbrâncovenească (registrul Apostoli, registrul proroci, șase icoane praznicare, ușile împărătești), provenită de la biserica din cimitirul mănăstirii, veșminte preoțești de secol XIX ; în sălile de la următorul nivel sunt expuse icoane de secol XVIII – XIX, icoane pe sticlă, precum și alte obiecte de cult.