Muzeul Mănăstirii Antim a fost înființat în anul 1966, cu prilejul împlinirii a 250 de ani de la moartea martirică a Sfântului Ierarh Antim Ivireanul. Expunerea a fost gândită în jurul personalității sfântului ierarh, reflectând opera și biografia sa și valorifica obiectele aflate în colecția de artă a Patriarhiei Române. Spațiul expozițional, aflat pe latura de est a mănăstirii, cuprindea 6 săli, foste chilii ale mănăstirii.
În anul 2006, au avut loc lucrări de reamenajare a spațiului expozițional, păstrându-se însă tematica centrală a expunerii și selecția obiectelor de artă.
La inițiativa Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, în contextul restaurării ansamblului Mănăstirii Antim, în anul 2016, An comemorativ al Sfântului Ierarh Antim Ivireanul, a avut loc reamenajarea și reorganizarea muzeului. Cu această ocazie s-a realizat un nou concept expozițional, o nouă selecție și o regândire a tematicii și a modului de expunere a fiecărei săli în parte. Spațiul expozițional a fost extins, fiind organizat în jurul cuhniei, sala Tezaur, care delimitează cele două secțiuni tematice ale expunerii: viața și opera Sfântului Antim Ivireanul (primele trei săli) și arta epocii lui (următoarele patru săli). În prima secțiune este reconstituită activitatea tipografică a sfântului ierarh și sunt expuse diverse documente, miniaturi (din Așezămintele Mănăstirii Antim, din Chipurile Vechiului și Noului Testament).
Expunerea acestei secțiuni se încheie cu o sală dedicată ctitoriei Sfântului Ierarh Antim Ivireanul, Mănăstirea Tuturor Sfinților – Antim, prezentată prin fotografii, picturi în ulei, acuarele și manuscrise provenite de la școala de copiști, care a existat aici în prima jumătate a secolului al XVIII-lea. Cea de-a doua secțiune este dedicată artei bisericești. Sunt expuse icoane, obiecte liturgice din metal, broderie liturgica specifice artei brâncovenești – arta epocii Sfântului Antim -, precum și obiecte care atestă ecourile ei în arta populară sau în arta cultă până la începutul secolului al XIX-lea.
Un al doilea spațiu muzeal al mănăstirii, închinat mișcării de revigorare spirituală Rugul aprins, este amenajat în clopotnița mănăstirii, în fosta chilie a Părintelui Daniil Sandu Tudor (1896-1962), inițiatorul mișcării. Colecția cuprinde manuscrise, cărți și lucrări monografice ale personalităților care au frecventat întâlnirile organizate la mănăstirea Antim.
Bibliografie:
Monahia Atanasia Văetiși, Colecția de artă a Patriarhiei Române. Catalogul muzeului de la Mănăstirea Antim, Ed. Cuvântul Vieții, București, 2016