A apărut calendarul ortodox bisericesc pe 2021. Noutăţi şi formate de prezentare

Calendarul ortodox bisericesc pe anul 2021 a fost publicat și poate fi achiziționat de la pangarele bisericilor din Arhiepiscopia Bucureștilor, de la librăriile și magazinele de cărți și obiecte bisericești ale Patriarhiei Române și ale Arhiepiscopiei Bucureștilor, informează printr-un comunicat Sectorul Cultural și comunicații media al Arhiepiscopiei Bucureștilor.

Noutăți 

Postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel va avea 7 zile (22-28 iunie). O hotărâre a Sfântului Sinod prevede că „este necesară stabilirea unei perioade de minimum 7 zile pentru acest Post”.

Au fost traduse în limba română numele Sfintelor Mucenițe Sofia (Înțelepciunea), Pistis (Credința), Elpis (Nădejdea) și Agapi (Dragostea), pomenite în 17 septembrie.

Întrucât în calendar sunt doi Sfinți Cuvioși cu numele Teoctist, se precizează la cel din 4 ianuarie – Sf. Cuv. Teoctist din Sicilia, iar la cel din 3 septembrie – Sf. Cuv. Teoctist din Palestina.

S-au adăugat următorii Sfinți care au slujbă în Minei: Sf. Mc. Teodor din Perga (21 aprilie); Sf. Sfințiți Mc. Eladie și Terapont (27 mai); Sf. Cuv. Pavel din Latro (15 decembrie).

A fost înscrisă, în ziua de 24 ianuarie, Sf. Xenia din Petersburg, prin hotărârea Sfântului Sinod din 21 iulie 2020.

A fost înscris, în ziua de 7 august, Sf. Cuv. Nicanor, prezent în Sinaxarul din mineiele românești, din ale cărui sfinte moaște un fragment se află la biserica Parohiei „Sfântul Dumitru” – Poștă, din București.

Cinstirea Sf. Ier. Atanasie Patelarie se mută din 2 mai (prima zi de Paști) în a treia zi de Paști (4 mai).

Sărbătorirea icoanelor Maicii Domnului de la Neamț și Prodromița sunt semnalate în calendar printr-o cruce cu o singură paranteză, spre a le deosebi de praznicele mari ale Maicii Domnului.

La rubrica Nu se fac nunți, s-a clarificat faptul că această Sfântă Taină nu poate fi oficiată în Duminica Sf. Apostol Toma.

La secțiunea Rânduieli bisericești pe anul 2021, rubrica Zile și date importante, au fost trecute:

  • Duminica Femeilor creștine (16 mai), stabilită în Duminica a 3-a după Paști sau a Mironosițelor;
  • Ziua Satului Românesc (26 septembrie), stabilită în ultima duminică a lunii septembrie;
  • Ziua națională pentru comemorarea martirilor Brâncoveni și de conștientizare a violențelor împotriva creștinilor (16 august), fixată în Ziua de pomenire a Sf. Brâncoveni.

Formate de prezentare

Calendarul creștin-ortodox 2021 are următoarele formate de prezentare: foaie de perete, agendă mică, agendă mare, spiră de perete și de birou cu picior.

Calendarul bisericesc tip foaie de perete cuprinde calendaristica pentru anul 2021 și rânduielile bisericești aprobate de Sfântul Sinod.

Printre informațiile prezentate se numără: durata exactă a posturilor și indicarea celorlalte zile de post în 2021, zilele în care nu se oficiază Sfânta Liturghie (zile aliturgice) și zile cu Liturghie diferită în 2021, zilele în care nu se oficiază parastase în 2021, zilele în care nu se fac nunți în anii 2021 și 2022, alte zile și date mai importante, sărbători bisericești naționale, zile și sărbători legale în care nu se lucrează.

Calendarul este ilustrat cu icoana Învierii Domnului de pe Catapeteasma Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului, realizată de pictorul Liviu Dumitrescu.

Calendarul bisericesc tip agendă mică are în plus față de calendarul tip foaie de perete Cuvântul înainte al Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, Rugăciunile începătoare și prezentarea Sectorului Pelerinaje al Patriarhiei Române și a componentelor Centrului de presă BASILICA al Patriarhiei Române (Radio Trinitas, Trinitas TV, publicațiile Lumina, Agenția de știri Basilica și Biroul de Presă al Patriarhiei Române).

Calendarul bisericesc tip agendă mare cuprinde în plus față de calendarul tip agendă mică, organizarea canonică și administrativă a Bisericii Ortodoxe Române, precum și datele de contact ale Sectoarelor din cadrul Patriarhiei Române și Arhiepiscopiei Bucureștilor.

Calendarul bisericesc tip spiră cuprinde, pe lângă calendaristica pe anul 2021, și 12 imagini cu unele biserici reprezentative din cadrul eparhiilor românești aflate în diaspora și cu stemele eparhiilor care reprezintă pe sfinții ocrotitori ai acestora.

Calendarul de birou cu picior păstrează formatul din anii precedenți, caracterizat prin utilitatea sa practică.

Anul 2021 în Patriarhia Română

În Cuvântul înainte la calendarul creștin-ortodox 2021, Patriarhul Daniel menționează că Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a proclamat anul 2021 drept Anul omagial al pastorației românilor din afara României și An comemorativ al celor adormiți în Domnul; valoarea liturgică și culturală a cimitirelor.

„Cele două teme, omagială și comemorativă, evidențiază două coordonate esențiale, prioritare în viața și activitatea pastoral-misionară a Bisericii noastre”, potrivit Preafericirii Sale.

Patriarhul i-a îndemnat pe românii care trăiesc în străinătate „să rămână permanent în contact cu cei rămași în țară”, pentru ca distanța geografică să nu conducă la „înstrăinarea spirituală a unora față de alții”.

„Îi îndrumăm să prețuiască familia, formată din bărbat, femeie și copii; le adresăm îndemnul de a educa generația tânără în duhul iubirii de Dumnezeu, de Biserică și de neam, și de a le cultiva copiilor și tinerilor virtuți esențiale ca: dragostea și compasiunea, solidaritatea cu oamenii aflați în dificultate, blândețea, sinceritatea, curajul și încrederea”, a mai spus Patriarhul.

În ceea ce privește tema Anului comemorativ 2021, Patriarhul României a subliniat că „pomenirea în Biserică a celor adormiți în Domnul constituie un act de credință ortodoxă și mărturie a iubirii față de semeni”.

„Cinstirea spațiului sacru în care se află îngropate trupurile celor adormiți constituie o îndatorire și o responsabilitate a slujitorilor Bisericii și a familiei rămase în viață a celui adormit în Domnul. Cimitirul este și o expresie a credinței și a comuniunii creștine între generații”, a spus Patriarhul Daniel.

Calendarul poate fi achiziționat și online pe site-ul Serviciului Colportaj al Arhiepiscopiei Bucureștilor.

Foto credit: Basilica.ro / Mircea Florescu

Sursa: Basilica.ro