PS Timotei Prahoveanul a publicat o colecție de portrete în cuvinte dedicate slujitorilor Catedralei Patriarhale

Cartea Clerici slujitori ai Catedralei patriarhale și ai Capitalei, de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop Vicar al Arhi­episcopiei Bucureștilor, a apărut anul trecut la Editura Cuvântul Vieții a Mitropoliei Munteniei și Dobrogei.

Volumul este închinat „celor care au împodobit, prin trăirea și slujirea lor, Catedrala patriarhală, locaș afierosit Sfinților Împă­rați Constantin și Elena și Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, dar și alte sfinte locașuri din Capitală”, conform autorului.

Lucrarea cuprinde peste 60 de „portrete în cuvinte”, clasificate în mai multe categorii: clerici propuși spre canonizare; ierarhi; cler din cinul monahal (arhiman­driți, protosingheli, ieromonahi și ierodiaconi); preoți de mir cu diferite ascultări în admi­nistrația bisericească sau slujitori ai școlii teologice românești.

„Fiecare loc are istoria, spiritualitatea și frumusețea lui. Dincolo de nevrednicia fiecăruia în parte, oamenii slujesc lăcaşurile, slujind, de fapt, Domnului Slavei. Mare mângâiere şi nădejde au slujitorii altarelor când știu că numele celor care se dăruiesc Domnului sunt scrise în Ceruri. Și catedralele, mănăstirile, bisericile îi pomenesc mereu pe cei care s-au ostenit şi au slujit la altarul respectiv, într-o perioadă anume”, afirmă autorul.

Iar Arhim. Mihail Daniliuc, egumenul Schitului Vovidenia-Neamț, subliniază, într-o recenzie: „Importanța volumului Preasfin­ți­tului Părinte Timotei Prahoveanul este dată de prezentarea sistematică, obiectivă a informațiilor, autorul realizând o expunere vie, dinamică și accesibilă, dar nu exhaustivă, care antrenează cititorul să caute și să descopere persona­lități marcante ale Bisericii noastre strămoșești din secolul trecut, dar și din contemporaneitate”.

Cartea poate fi achiziționată online de aici.