

„Chipul luminos al Sfântului Ierarh Calinic de la Cernica a rămas întipărit în evlavia poporului”, a spus Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop vicar patriarhal, vineri, la mănăstirea ilfoveană Cernica, așezământ care și-a cinstit ocrotitorul.
Ierarhul a oficiat Sfânta Liturghie, în cadrul căreia l-a hirotonit ierodiacon pe monahul Augustin Coman, membru al obștii și consilier patriarhal coordonator la Sectorul Relații bisericești externe al Patriarhiei Române.
Preasfinția Sa a vorbit despre Sf. Ier. Calinic, fostul stareț al obștii Cernicăi, despre care a spus că a fost „unul dintre cei mai înțelepți păstori români din veacul al XIX-lea prin modul cum îmbina tradiția neîntreruptă a sfinților rugători isihaști cu elanul misionar al sfinților ierarhi, ctitori și constructori de lăcașuri sfinte, de cultură și viață creștină”.
Sfinți de ieri și de azi
„Ascet și rugător sfânt, făcător de minuni și tămăduitor, milostiv şi blând, Sfântul Ierarh Calinic a fost în același timp un mare erudit, un bun organizator, un talentat arhitect, un constructor iscusit, un patriot devotat și luminător înțelept al vieții monahale”, a mai spus episcopul vicar patriarhal.
„Mănăstirea Cernica este locul binecuvântat de Dumnezeu unde au trăit, s-au nevoit s-au sfințit și se odihnesc mari sfinți ai sinaxarului românesc, unii mai vechi, alții mai noi.”
„Anul acesta a fost proclamată sfințenia Preotului Mărturisitor Dumitru Stăniloae, cel mai mare teolog ortodox al veacului 20, care, începând de acum, alături de Sf. Ierarh Calinic și de Sf. Cuv. Gheorghe, este ocrotitor și ajutător al acestei chinovii”, a precizat ierarhul.
Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul a mai amintit că tot la Cernica s-a format ca monah și Sf. Irodion de la Lainici.
Înțelesul frumuseții veșnice
„Măreția acestui sfânt lăcaș este dată și de înțelesul pe care frumusețea din lumea aceasta ne conduce la frumusețea lui Dumnezeu, veșnică, din Împărăția Cerurilor”, a subliniat episcopul vicar patriarhal.
„Înconjurată în vechime de celebrii codri ai Vlăsiei; zidită pe un ostrov în mijlocul unui lac, Mănăstirea Cernica este o oază de pace și frumusețe în oricare dintre anotimpuri; un loc de liniște duhovnicească, prielnic pentru nenumărate generații de călugări, care au căutat și au aflat aici, în rugăciune și apropiere de Dumnezeu, secretul dobândirii vieții veșnice și al mântuirii.”
Răspuns la chemarea lui Dumnezeu
La momentul rânduit din cadrul Sfintei Liturghii, Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul l-a hirotonit ierodiacon pe monahul Augustin Coman.
„Părintele Augustin este teolog nu doar în sensul că are studii serioase de teologie, ci în sensul gândirii Sf. Părinte Dumitru Stăniloae, care înțelegea teologia ca știință a mântuirii și a vieții veșnice”, a subliniat ierarhul.
„El este un tânăr teolog care înțelege nevoia de intensificare a legăturii teologiei contemporane cu teologia Sfinților Părinți, prin adâncirea legăturii teologiei dogmatice cu spiritualitatea liturgică și mistico-ascetică a Bisericii.”
Preasfinția Sa a mai explicat că Părintele Augustin Coman este un slujitor devotat și colaborator apropiat al Părintelui Patriarh Daniel.
„Preafericirea Sa a fixat numele său de călugărie după numele Fericitului Augustin (†430), dascălul cel fără asemănare al întregului Occident creștin, și tot Preafericirea Sa i-a adresat chemarea de a deveni slujitor și colaborator în Administrația Patriarhiei Române”, a spus părintele episcop vicar patriarhal.
„Părintele Augustin a răspuns cu bucurie acestei chemări, având conștiința că, de fapt, răspunde chemării lui Dumnezeu. Sf. Părinte Dumitru Stăniloae spunea că întreaga noastră existență se derulează în spațiul dintre chemarea lui Dumnezeu și răspunsul nostru la această chemare. De felul cum acționăm în acest interval, dintre chemare și răspuns, depinde mântuirea noastră.”
Anul acesta se împlinesc 70 de ani de la proclamarea canonizării Sf. Ier. Calinic de la Cernica și 20 de ani de la canonizarea Sf. Gheorghe de la Cernica, predecesorul său la stăreția mănăstirii ilfovene.
Din aceeași categorie


