Mănăstirea Antim: PS Timotei Prahoveanul i-a oferit pe Sf. 40 de Mucenici drept exemple de dragoste pentru Hristos

„Martirii din Sevastia au murit mărturisind prin jertfa lor dragostea față de Mântuitorul Iisus Hristos. Această dragoste este pildă până la sfârșitul veacului pentru toți fiii Biserici”, a spus duminică Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul la Mănăstirea Antim.

Episcopul vicar Timotei Prahoveanul al Arhiepiscopiei Bucureștilor a oficiat Sfânta Liturghie la Mănăstirea bucureșteană cu ocazia sărbătorii Sfinților 40 de Mucenici din Sevastia, hramul așezământului monahal.

Preasfinția Sa a amintit cum au suferit sfinții mucenici pentru că au mărturisit credința în Mântuitorul Iisus Hristos.

„La puțin timp după semnarea decretului de la Milan, avea să pornească o nouă ofensivă anticreștină, această luptă împotriva creștinilor i-a surprins și pe 40 de soldați ai armatei imperiale care se aflau în apropiere de un lac cu numele Sevastia sau Sevasta”.

„După interogatorii, după încercarea de a le schimba credința, văzând tăria lor, în cele din urmă, cei 40 de soldați au fost duși într-un lac aproape înghețat”.

„Dintre cei 40, doar unul a dat semne de apostazie, de lepădare a credinței. Dar în noaptea aceea, ca printr-o minune, apele înghețate ale lacului s-au încălzit. Cel care ieșise și preferase o baie caldă a murit, dar în locul lui, unul dintre păzitorii soldaților a intrat să mărturisească”, a evidențiat Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul.

Un bun ortodox

Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul a enumerat mai multe calități pe care ar trebui să le manifeste un bun ortodox.

„Revenind de la Duminica Ortodoxiei, mă întreb ce ar putea face un bun ortodox, un fiu al Bisericii, pentru a arăta prin faptele lui că este așa”.

„Eu cred că un bun ortodox îl iubește pe Dumnezeu mai presus decât orice din lumea aceasta. Mai cred că un bun ortodox nu poate lipsi de la Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie, pentru că aceasta este bucuria netrecătoare a unui om care caută Împărțirea lui Dumnezeu și, în același timp, este împlinirea poruncilor Mântuitorului, care le-a cerut ucenicilor să mănânce din pâine și să bea din potir până când El va veni”.

„Mai cred că un bun ortodox îi iubește pe toți, chiar și pe cei care nu arată iubire față de ei. Un bun ortodox este un om care suferă împreună cu cei care suferă. Un bun ortodox plânge cu cei care plâng și se bucură cu cei care se bucură. Un bun ortodox ascultă de Biserică, ascultă de cuvintele Adevărului, nu caută tulburare, nu dorește să se așeze în cele dintâi, ci se așază cel din urmă pentru a arăta celorlalți că el este dispus să slujească”.

„Un bun ortodox are întotdeauna inima deschisă pentru alții. Un bun ortodox nu se consideră mai bun decât alții, ci se consideră cel din urmă, dorește să învețe, dorește să înțeleagă marile adevăruri”, a subliniat Preasfinția Sa.

„Un bun ortodox, după cum ne spun cuvintele părinților pustiei, va călători mereu cu întrebarea cine dorește să se mântuiască, cu întrebarea să călătorească. În fine, un bun ortodox se așază sub lucrarea Harului, care va găsi mereu o cale pentru ca acesta să nu se piardă”.

În cadrul Sfintei Liturghii, Preasfinția Sa a hirotonit un diacon și un preot.

Din aceeași categorie