Mănăstirea Plumbuita din București a primit în dar joi o copie a Icoanei Sf. Ioan Botezătorul care se află în patrimoniul Schitului românesc Prodromu.
Odorul a fost primit la sărbătoarea Tăierii capului Sf. Ioan Botezătorul, în prezența Preasfințitului Părinte Paisie Sinaitul, Episcop vicar patriarhal. Ierarhul a explicat că originalul din Sf. Munte este probabil cea mai veche icoană a schitului, datând din jurul anului 1660.
„Cu privirea încruntată, această reprezentare a Sfântului Ioan Botezătorul ne surprinde. Pare întristat și dur, deopotrivă, și acesta ne pătrunde în suflet, ne face să ne rușinăm de păcatele noastre”, a afirmat ierarhul.
„Însă, inițial, icoana nu a fost pictată așa. Dar, se spune că în timpul revoluției grecilor împotriva turcilor, de la 1821, turcii au venit cu multă armată în Sfântul Munte, ca să fure lucrurile de valoare. Pentru că în Chilia Prodromu – locul pe care s-a înființat, mai apoi, schitul românesc, nu au găsit nimic, ei au intrat în paraclis și-au vrut să ia icoana Sfântului Ioan Botezătorul.”
„În acel moment, sfântul din icoană s-a încruntat la ei, înfricoșându-i. În teama lor, turcii au scos pistoalele și au început să tragă spre icoană, dar gloanțele se întorceau asupra lor, ca un bumerang. Astfel, ocrotitorul locului a pus hoții pe fugă și a readus liniștea în Muntele Athos”, a amintit Preasfinția Sa.
„Privirea de atunci a Sfântului Ioan Botezătorul a rămas ca mărturie peste veacuri. Însă, la zile de sărbătoare, precum cea de astăzi, se spune că chipul Sfântului Ioan Botezătorul din icoană se luminează, se bucură de dragostea pe care credincioșii – monahi și mireni, deopotrivă, i-o poartă.”
Copii ale ambelor icoane făcătoare de minuni de la Prodromu
„Astăzi, la sărbătoarea Tăierii capului Sfântului Ioan Botezătorul, Mănăstirea Plumbuita primește în tezaurul ei această icoană a Sfântului Ioan Botezătorul, încât acum are două icoane prodromite: icoana Maicii Domnului Prodromița și icoana Sfântului Ioan Botezătorul de la Prodromu”, a mai spus episcopul vicar patriarhal.
„Ca binecuvântarea să fie deplină, deloc întâmplător, ci prin rânduiala lui Dumnezeu, anul acesta se împlinesc 3 ani de când, prin grija părintelui stareț, a fost realizată și adusă aici, la Mănăstirea Plumbuita, tot la sărbătoarea Tăierii capului Sfântului Ioan Botezătorul racla cu un fragment din moaștele Sfântului Ioan Botezătorul, primite în dar, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, tot de la Sfântul Munte Athos, de la Chilia Sfânta Ana a Mănăstirii Iviru”, a mai amintit Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul.
„Ne rugăm Sfântului Proroc Ioan Botezătorul să ocrotească această mănăstire, pe părinții, frații și ostenitorii acestei obști monahale și pe toți credincioșii care cu evlavie vin aici și se roagă Sfântului Proroc Ioan Botezătorul.”
Copia icoanei athonite a fost lucrată la Atelierele Patriarhiei Române și ferecată în argint, prin cheltuiala părintelui Bădiță Mihail Bîrnea, preot slujitor la parohia închinată Sf. Ioan Botezătorul din Capitală, cunoscută și sub numele de „Sf. Ioan” – Piață, care și-a serbat și ea hramul joi.
Numele Schitului Prodromu din Sf. Munte Athos se traduce din greacă prin „Înaintemergător”.