

„Biserica arată martirilor o cinstire deosebită, tocmai pentru iubirea lor jertfelnică faţă de Hristos”, a spus Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul la Sfânta Liturghie oficiată sâmbătă la Mănăstirea Antim, de sărbătoarea Sfinților 40 de mucenici.
Așezământul monahal bucureștean deține fragmente din cinstitele moaște ale mucenicilor serbați în data de 9 martie.
Ierarhul a vorbit despre viața și suferințele îndurate de Sfinții mucenici în urmă cu mai bine de 1700 de ani și a subliniat cinstirea de care s-au bucurat de-a lungul timpului.
„Vestea despre martiriul lor impresionant s-a răspândit cu repeziciune în tot imperiul. Pilda lor de curaj a fost un exemplu pentru toţi creștinii acelor vremuri de grele încercări, dar şi pentru generaţiile următoare”, a spus Episcopul vicar Patriarhal.
După martiriul acestora, a explicat ierarhul, „cultul Sfinţilor 40 de Mucenici s-a răspândit în lumea întreagă. Fragmente din sfintele lor moaşte se păstrează în mai multe biserici creştine: La Ierusalim, Constantinopol, în Grecia, Macedonia, la Kiev, în Ucraina, în Albania”.
„Poporul român a prețuit mult pilda celor 40 de martiri creştini. Însoţind ziua lor de pomenire cu diferite obiceiuri ce fac parte din tradiția acestui popor”.
„La fel ca în vremea Sf. 40 de mucenici și azi constatăm că mărturisirea credinței în numele lui Hristos întâmpină ostilitate, opresiune și neînțelegere”.
„La fel ca în vremea prigoanei de atunci, există și azi pentru mulți, în feluri diferite, presiunea de a ne lepăda de credința în Hristos, de a-L renega, de a prefera tăcerea și indiferența atunci când mărturisirea numelui Său, afișarea credinței, venirea la biserică, închinarea la moaște, poate fi compromițătoare în mediul în care lucrăm, sau riscantă pe planul relațiilor”.
„Există și în societatea de azi un martiraj zilnic pe care unii îl suferă, îl duc în tăcere, pentru a rămâne credincioşi iubirii lui Dumnezeu în îndeplinirea îndatoririlor simple ale credinței. Avem nevoie și azi de curajul mucenicilor chiar și în lucrurile mici”, a adăugat în încheiere Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul.
Din aceeași categorie


