

În data de 25 februarie 1958, Icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului „Siriaca” era adusă la Mănăstirea Ghighiu de către Mitropolitul Vasile Samaha de Serghiopolis, din Patriarhia Antiohiei și a Întregului Orient.
În cei 67 de ani de când se află în patrimoniul așezământului monahal, mulți dintre credincioșii care s-au rugat la icoana Maicii Domnului de la Mănăstirea Ghighiu au mărturisit că au primit ajutor grabnic, vindecări și întărire în credință.
Din acest motiv, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a hotărât, în ședința de lucru din 15 februarie 2018, trecerea în calendar a sărbătorii „Cinstirea Icoanei Maicii Domnului Siriaca de la Mănăstirea Ghighiu”, cu zi de cinstire anuală în Vinerea Luminată, de Izvorul Tămăduirii.
Cei care doresc să se roage Maicii Domnului, pot lectura Acatistul Icoanei Maicii Domnului Siriaca de la Mănăstirea Ghighiu, disponibil pe Ziarul Lumina.
Minunile săvârșite de-a lungul timpului prin mijlocirea Icoanei Maicii Domnului „Siriaca” de la Mănăstirea Ghighiu au fost colectate într-un volum de mărturii ale celor care au primit ajutor. Cartea evidențiază numeroase cazuri de vindecare, întărire și răspuns grabnic la rugăciuni.
Printre minunile înfăptuite de Maica Domnului în urma rugăciunilor la această sfântă icoană se numără și însănătoșirea semnificativă a fiicei arhid. Mihail Bucă, Irene Ecaterina. La scurt timp după ce familia sa a cerut ajutor Maicii Domnului prin rugăciuni la icoana făcătoare de minuni de la Ghighiu, analizele medicale ale micuței s-au îmbunătățit foarte rapid.
Istoric
Icoana Maicii Domnului – Siriaca datează din secolul al XVI-lea, fiind pictată pe lemn de santal, un material foarte rar și prețios.
Specialiștii consideră că aceasta ar fi o reproducere a Icoanei Maicii Domnului din Kazan, originară din Rusia. Parcursul său din Rusia în Siria rămâne neclar, însă se presupune că legăturile istorice dintre Patriarhia Antiohiei și Biserica Rusă au contribuit la aceasta.
În Siria, icoana era venerată sub denumirea de „Maica Domnului din Bhamdoun – Muntele Libanului”, înainte de a fi transferată în România de episcopul Vasile Samaha.
În anul 2008, cu ocazia împlinirii a 50 de ani de la aducerea la Mănăstirea Ghighiu, icoana a fost supusă unui proces de restaurare și înfrumusețare. Aceasta a fost încadrată într-o ramă de aur, iar Maicii Domnului și Pruncului Iisus le-au fost adăugate aureole din aur, decorate cu perle și rubine naturale.
O altă icoană a Maicii Domnului, a cărei cinstire s-a extins în Biserica Ortodoxă Română, este Prodromița de la Muntele Athos, cu ziua de cinstire în 12 iulie.
Din aceeași categorie


